x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cinci alimente nepoftite la masă

Cinci alimente nepoftite la masă

de Gina Matei    |    13 Oct 2009   •   00:00
Cinci alimente nepoftite la masă
Sursa foto: /iSTOCKPHOTO

Sunt alimente bune. Dar, din păcate sunt şi alimente rele, adesea mult mai apetisante. O mare parte dintre aceste alimente rele se înscrie în hrana de zi cu zi a fiecăruia dintre noi, fără să ştim cât de nesănătoase sunt. Cu ajutorul profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, am făcut un top al celor mai periculoase alimente.

Margarina. Acest aliment este aproape nelipsit la micul dejun. Totuşi, dacă vrem să fim sănătoşi, margarina trebuie exclusă din meniul nostru. Mai ales din meniul copiilor. Aceasta conţine grăsimi hidrogenate, grăsimi care nu sunt recunoscute de corpul nostru şi care nu intră în procesele de digestie. Aceste grăsimi sunt depozitate pe pereţii vaselor de sânge ceea ce conduce, în cele din urmă, la sclerozarea vaselor, cu efecte nefaste pentru inimă, creier, sistemul circulator. La margarină ar trebui să renunţe şi cei care au probleme cu kilogramele în plus. Consumul acestui aliment favorizează formarea de depozite de grăsime în jurul taliei şi pe fese, determină apariţia celulitei şi solicită excesiv ficatul pentru a fi metabolizată. Specialistul nostru atrage atenţia că nici nu bănuim în câte alimente se ascunde margarina. Dar dintre aceste alimente, cea mai mare cantitate de margarină conţin toate produsele de patiserie, maionezele, unele sortimente de pâine, biscuiţi, bomboane şi ciocolată.

Muştarul. Dă savoare micilor şi cârnaţilor. Şi cum românii sunt mari consumatori de mici şi cârnaţi, evident, că şi muştarul e la loc de cinste. Dar hai să vedem ce se ascunde dincolo de gustul inconfundabil al muştarului? Mulţi conservanţi şi coloranţi sintetici. În ultimul timp, poţi să găseşti în supermarketuri muştar cu diverse arome. De pildă, cu aromă de miere. Acesta conţine un agent de îngroşare - "guma xantan" sau E 415. Ce rol are această substanţă? Măreşte vâscozitatea produselor alimentare, favorizează digestia şi, totodată, scade valoarea nutritivă din cauza interferenţei gumei cu absorbţia vitaminelor şi a mineralelor. Acelaşi muştar conţine acid citric (E 330). "Tocmai pentru că este acid, el poate provoca afecţiuni bucale, cum ar fi apariţia cariilor dentare", precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.
Alte substanţe periculoase din compoziţia muştarului: benzoat de sodiu (E 211), care poate declanşa sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare; amidon modificat, un aditiv alimentar nociv.

Brânza topită. În topul alimentelor care ne pun sănătatea în pericol, brânza topită ar putea ocupa acelaşi loc cu margarina. Specialistul nostru îi sfătuieşte pe părinţi să pregătească mai rar sandvişuri cu brânză topită, pentru că, în cazul unui consum frecvent şi în cantitate mare, sărurile de topire interferă cu metabolismul calciului şi fosforului din oase, împiedicând fixarea calciului. Rezultatul: oase fragile expuse fracturilor grave.

Conservele. Un ritm de viaţă alert ne pune în faţa unei alegeri care atentează la sănătate: conservele. Sursa botulismului alimentar este aproape întotdeauna consumarea alimentelor conservate. Nici conservele pe care le preparaţi în casă nu vă feresc de această boală. Prin urmare, apelează la tehnicile de conservare corecte atunci când pregăteşti conserve în casă. Alimentele trebuie fierte la cel puţin 121 de grade Celsius. În ceea ce priveşte conservele din comerţ, nu le consuma dacă au un miros de stricat sau în cazul în care recipientul este desfăcut sau umflat.

Mezelurile. Cu cât mai rar cu atât mai bine. Îndemn valabil pentru consumatorii de orice vârstă. În afară de gust, majoritatea mezelurilor din comerţ nu oferă nimic bun pentru sănătate. Sunt alimente înalt procesate. Conţin conservanţi şi aditivi periculoşi. Dacă vei citi cu atenţie eticheta, vei observa că acestea sunt un amestec de carne, slănină, apă, în proporţii variabile. Salamul, cârnaţii, şunca de diverse tipuri, pastramă, parizerul, toba conţin grăsimi animale, implicate în apariţia aterosclerozei şi a bolilor de inimă. Conţinutul ridicat de sare din mezeluri contribuie la scăparea de sub control a tensiunii arteriale. De asemenea, din cauza multor aditivi folosiţi la prepararea mezelurilor, aceste alimente favorizează apariţia cancerului.

×
Subiecte în articol: alimente margarina mustar nesanatoase mezeluri