x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Cinci alimente nepoftite la masă

0
Autor: Gina Matei 13 Oct 2009 - 00:00
Cinci alimente nepoftite la masă /iSTOCKPHOTO

Sunt alimente bune. Dar, din păcate sunt şi alimente rele, adesea mult mai apetisante. O mare parte dintre aceste alimente rele se înscrie în hrana de zi cu zi a fiecăruia dintre noi, fără să ştim cât de nesănătoase sunt. Cu ajutorul profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, am făcut un top al celor mai periculoase alimente.

Margarina. Acest aliment este aproape nelipsit la micul dejun. Totuşi, dacă vrem să fim sănătoşi, margarina trebuie exclusă din meniul nostru. Mai ales din meniul copiilor. Aceasta conţine grăsimi hidrogenate, grăsimi care nu sunt recunoscute de corpul nostru şi care nu intră în procesele de digestie. Aceste grăsimi sunt depozitate pe pereţii vaselor de sânge ceea ce conduce, în cele din urmă, la sclerozarea vaselor, cu efecte nefaste pentru inimă, creier, sistemul circulator. La margarină ar trebui să renunţe şi cei care au probleme cu kilogramele în plus. Consumul acestui aliment favorizează formarea de depozite de grăsime în jurul taliei şi pe fese, determină apariţia celulitei şi solicită excesiv ficatul pentru a fi metabolizată. Specialistul nostru atrage atenţia că nici nu bănuim în câte alimente se ascunde margarina. Dar dintre aceste alimente, cea mai mare cantitate de margarină conţin toate produsele de patiserie, maionezele, unele sortimente de pâine, biscuiţi, bomboane şi ciocolată.

Muştarul. Dă savoare micilor şi cârnaţilor. Şi cum românii sunt mari consumatori de mici şi cârnaţi, evident, că şi muştarul e la loc de cinste. Dar hai să vedem ce se ascunde dincolo de gustul inconfundabil al muştarului? Mulţi conservanţi şi coloranţi sintetici. În ultimul timp, poţi să găseşti în supermarketuri muştar cu diverse arome. De pildă, cu aromă de miere. Acesta conţine un agent de îngroşare - "guma xantan" sau E 415. Ce rol are această substanţă? Măreşte vâscozitatea produselor alimentare, favorizează digestia şi, totodată, scade valoarea nutritivă din cauza interferenţei gumei cu absorbţia vitaminelor şi a mineralelor. Acelaşi muştar conţine acid citric (E 330). "Tocmai pentru că este acid, el poate provoca afecţiuni bucale, cum ar fi apariţia cariilor dentare", precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.
Alte substanţe periculoase din compoziţia muştarului: benzoat de sodiu (E 211), care poate declanşa sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare; amidon modificat, un aditiv alimentar nociv.

Brânza topită. În topul alimentelor care ne pun sănătatea în pericol, brânza topită ar putea ocupa acelaşi loc cu margarina. Specialistul nostru îi sfătuieşte pe părinţi să pregătească mai rar sandvişuri cu brânză topită, pentru că, în cazul unui consum frecvent şi în cantitate mare, sărurile de topire interferă cu metabolismul calciului şi fosforului din oase, împiedicând fixarea calciului. Rezultatul: oase fragile expuse fracturilor grave.

Conservele. Un ritm de viaţă alert ne pune în faţa unei alegeri care atentează la sănătate: conservele. Sursa botulismului alimentar este aproape întotdeauna consumarea alimentelor conservate. Nici conservele pe care le preparaţi în casă nu vă feresc de această boală. Prin urmare, apelează la tehnicile de conservare corecte atunci când pregăteşti conserve în casă. Alimentele trebuie fierte la cel puţin 121 de grade Celsius. În ceea ce priveşte conservele din comerţ, nu le consuma dacă au un miros de stricat sau în cazul în care recipientul este desfăcut sau umflat.

Mezelurile. Cu cât mai rar cu atât mai bine. Îndemn valabil pentru consumatorii de orice vârstă. În afară de gust, majoritatea mezelurilor din comerţ nu oferă nimic bun pentru sănătate. Sunt alimente înalt procesate. Conţin conservanţi şi aditivi periculoşi. Dacă vei citi cu atenţie eticheta, vei observa că acestea sunt un amestec de carne, slănină, apă, în proporţii variabile. Salamul, cârnaţii, şunca de diverse tipuri, pastramă, parizerul, toba conţin grăsimi animale, implicate în apariţia aterosclerozei şi a bolilor de inimă. Conţinutul ridicat de sare din mezeluri contribuie la scăparea de sub control a tensiunii arteriale. De asemenea, din cauza multor aditivi folosiţi la prepararea mezelurilor, aceste alimente favorizează apariţia cancerului.

Citeşte mai multe despre:   alimente,   margarina,   mustar,   nesanatoase,   mezeluri

 



Mai multe titluri din categorie

Clinica Eliade, specialişti în medicina integrativă: "Abordarea holistică aduce rezultate eficiente"

Clinica Eliade, specialişti în medicina integrativă: "Abordarea holistică aduce rezultate eficiente"
Tratamentele holistice s-au evidențiat în ultimul deceniu pentru că sunt eficiente. Filosofia medicinei integrative este aceea că omul trebuie privit ca un întreg: corp, minte, spirit. Dacă problema de la care p...

Pandemia de COVID-19 crește riscul de obezitate la copii

Pandemia de COVID-19 crește riscul de obezitate la copii
Pandemia de COVID-19 crește riscul de obezitate la copii, avertizează Biroul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Raportul arată că închiderea școlilor și grădinițelor, cu des...

60% dintre pacienții spitalizați cu COVID-19 au prezentat simptome și după șase luni

60% dintre pacienții spitalizați cu COVID-19 au prezentat simptome și după șase luni
La șase luni de la infectarea cu virusul SARS-CoV-2, circa 60% dintre pacienții spitalizați manifestă cel puțin un simptom de  oboseală, dureri sau greutăţi în respiraţie, arată un studiu...

Tartrul deschide calea cariilor şi parodontozei

Tartrul deschide calea cariilor şi parodontozei
L-am întrebat pe un mare profesor de medicină stomatologică când omul va merge la dentist fără spaima durerii, ca la frizer. A răspuns: atunci când va face controale la stomatolog la 6 luni.   Așa...

Când va începe vaccinarea anti COVID-19 a copiilor între 12 și 15 ani

Când va începe vaccinarea anti COVID-19 a copiilor între 12 și 15 ani
Vaccinarea anti COVID-19 a copiilor cu vârste între 12 și 15 ani va începe după ce Agenția Europeană a Medicamentului (AEM) va autoriza administrarea dozelor la aceștia, a anunțat Valeriu Gheorghiță,...

Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani

 Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani
Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani, după raportarea a 242 de cazuri de cheaguri de sânge. Totodată, Comitetul ştiinţific care...

Când va începe testarea pentru COVID-19 în farmacii

Când va începe testarea pentru COVID-19 în farmacii
Ordinul privind testarea pentru COVID-19 în farmacii va fi publicat în Monitorul Oficial în aceste ziile, potrivit ministrului Sănătății,  Ioana Mihăilă. Testele antgen vor fi livrate...

Consumul excesiv de sare afectează sistemul imunitar

Consumul excesiv de sare afectează sistemul imunitar
Consumul mare de sare afectează sistemul imunitar prin scăderea energiei, arată un studiu publicat în revista Circulation. Clorura de sodiu folosită în exces la prepararea mâncării provoacă hpertensiune...

Cele mai răspândite mituri despre implanturile dentare, demontate de medicul Octavian Munteanu

Cele mai răspândite mituri despre implanturile dentare, demontate de medicul Octavian Munteanu
Conform raportului studiului publicat de European Association of Osseointegration (EAO), care vizează identificarea tendințelor viitoare în implantologia europeană până la 2030, cererea pacienților pentru...

Producătorii vaccinului Pfizer/BioNTech anunță sfârșitul pandemiei de COVID-19

Producătorii vaccinului Pfizer/BioNTech anunță sfârșitul pandemiei de COVID-19
Fondatorii companiei germane BioNTech, care a dezvoltat împreună cu societatea americană de medicamente Pfizer vaccinul Cominarty împotriva virusului SARS-CoV-2, estimează că pandemia va dura până la...

EMA începe procedura de revizuire a vaccinului chinezesc Sinovac

EMA începe procedura de revizuire a vaccinului chinezesc Sinovac
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) începe procedura de revizuire continuă a vaccinului chinezesc Sinovac anti COVID-19, în vederea unei posibile autorizări în UE, scrie AFP. Nu...

Alimente bune pentru creier 

Alimente bune pentru creier 
Galerie Foto Creierul este organul cel mai înfometat din corpul nostru şi are nevoie de cea mai multă energie. Cu toate că are aproximativ 1,5 kilograme, consumă aproximativ un sfert din resursele energetice totale ale...

Centrele de vaccinare ale spitalelor militare sunt deschise non-stop în această săptămână

Centrele de vaccinare ale spitalelor militare sunt deschise non-stop în această săptămână
Centrele de vaccinare ale spitalelor militare din Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara sunt deschise non-stop în această săptămână pentru persoanele care vor să se imunizeze...

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Pfizer va fi autorizat în SUA pentru copiii de peste 12 ani

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Pfizer va fi autorizat în SUA pentru copiii de peste 12 ani
Vaccinul Cominarty, dezvoltat de Pfizer/BioNTech împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2, va fi autorizat de SUA pentru administrarea la copiii de peste 12 ani, începând de săptămâna viitoare, anunță ...

Cum deosebim sindromul intestinului iritabil de cancerul de colon

Cum deosebim sindromul intestinului iritabil de cancerul de colon
Tot mai des, oamenii aud diagnosticul sindrom de intestin iritabil. Este vorba despre neplăceri în domeniul scaunului, dar poate fi şi o capcană: acest fenomen poate ascunde boli canceroase grave.   Se în...
Serviciul de email marketing furnizat de