x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Cinci alimente nepoftite la masă

0
Autor: Gina Matei 13 Oct 2009 - 00:00
Cinci alimente nepoftite la masă /iSTOCKPHOTO

Sunt alimente bune. Dar, din păcate sunt şi alimente rele, adesea mult mai apetisante. O mare parte dintre aceste alimente rele se înscrie în hrana de zi cu zi a fiecăruia dintre noi, fără să ştim cât de nesănătoase sunt. Cu ajutorul profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, am făcut un top al celor mai periculoase alimente.

Margarina. Acest aliment este aproape nelipsit la micul dejun. Totuşi, dacă vrem să fim sănătoşi, margarina trebuie exclusă din meniul nostru. Mai ales din meniul copiilor. Aceasta conţine grăsimi hidrogenate, grăsimi care nu sunt recunoscute de corpul nostru şi care nu intră în procesele de digestie. Aceste grăsimi sunt depozitate pe pereţii vaselor de sânge ceea ce conduce, în cele din urmă, la sclerozarea vaselor, cu efecte nefaste pentru inimă, creier, sistemul circulator. La margarină ar trebui să renunţe şi cei care au probleme cu kilogramele în plus. Consumul acestui aliment favorizează formarea de depozite de grăsime în jurul taliei şi pe fese, determină apariţia celulitei şi solicită excesiv ficatul pentru a fi metabolizată. Specialistul nostru atrage atenţia că nici nu bănuim în câte alimente se ascunde margarina. Dar dintre aceste alimente, cea mai mare cantitate de margarină conţin toate produsele de patiserie, maionezele, unele sortimente de pâine, biscuiţi, bomboane şi ciocolată.

Muştarul. Dă savoare micilor şi cârnaţilor. Şi cum românii sunt mari consumatori de mici şi cârnaţi, evident, că şi muştarul e la loc de cinste. Dar hai să vedem ce se ascunde dincolo de gustul inconfundabil al muştarului? Mulţi conservanţi şi coloranţi sintetici. În ultimul timp, poţi să găseşti în supermarketuri muştar cu diverse arome. De pildă, cu aromă de miere. Acesta conţine un agent de îngroşare - "guma xantan" sau E 415. Ce rol are această substanţă? Măreşte vâscozitatea produselor alimentare, favorizează digestia şi, totodată, scade valoarea nutritivă din cauza interferenţei gumei cu absorbţia vitaminelor şi a mineralelor. Acelaşi muştar conţine acid citric (E 330). "Tocmai pentru că este acid, el poate provoca afecţiuni bucale, cum ar fi apariţia cariilor dentare", precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.
Alte substanţe periculoase din compoziţia muştarului: benzoat de sodiu (E 211), care poate declanşa sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare; amidon modificat, un aditiv alimentar nociv.

Brânza topită. În topul alimentelor care ne pun sănătatea în pericol, brânza topită ar putea ocupa acelaşi loc cu margarina. Specialistul nostru îi sfătuieşte pe părinţi să pregătească mai rar sandvişuri cu brânză topită, pentru că, în cazul unui consum frecvent şi în cantitate mare, sărurile de topire interferă cu metabolismul calciului şi fosforului din oase, împiedicând fixarea calciului. Rezultatul: oase fragile expuse fracturilor grave.

Conservele. Un ritm de viaţă alert ne pune în faţa unei alegeri care atentează la sănătate: conservele. Sursa botulismului alimentar este aproape întotdeauna consumarea alimentelor conservate. Nici conservele pe care le preparaţi în casă nu vă feresc de această boală. Prin urmare, apelează la tehnicile de conservare corecte atunci când pregăteşti conserve în casă. Alimentele trebuie fierte la cel puţin 121 de grade Celsius. În ceea ce priveşte conservele din comerţ, nu le consuma dacă au un miros de stricat sau în cazul în care recipientul este desfăcut sau umflat.

Mezelurile. Cu cât mai rar cu atât mai bine. Îndemn valabil pentru consumatorii de orice vârstă. În afară de gust, majoritatea mezelurilor din comerţ nu oferă nimic bun pentru sănătate. Sunt alimente înalt procesate. Conţin conservanţi şi aditivi periculoşi. Dacă vei citi cu atenţie eticheta, vei observa că acestea sunt un amestec de carne, slănină, apă, în proporţii variabile. Salamul, cârnaţii, şunca de diverse tipuri, pastramă, parizerul, toba conţin grăsimi animale, implicate în apariţia aterosclerozei şi a bolilor de inimă. Conţinutul ridicat de sare din mezeluri contribuie la scăparea de sub control a tensiunii arteriale. De asemenea, din cauza multor aditivi folosiţi la prepararea mezelurilor, aceste alimente favorizează apariţia cancerului.

Citeşte mai multe despre:   alimente,   margarina,   mustar,   nesanatoase,   mezeluri

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Efectele infecției cu COVID-19 asupra inimii

Efectele infecției cu COVID-19 asupra inimii
Chiar dacă virusul SARS-CoV-2 este respirator, medicii consideră că acesta poate infecta în mod direct mușchiul inimii și poate provoca leziuni cardiace, scrie medicalxpress.com.  Întrucât noul...

Ecografia pelvina. Ce este și de ce este nevoie de ea?

Ecografia pelvina. Ce este și de ce este nevoie de ea?
Ecografele Mindray au reusit sa creeze o adevarata revolutie in lumea medicala, fiind una dintre cele mai importante descoperiri utilizate pentru diagnosticare. Printr-o simpla ecografie se pot descoperi boli grave,...

Capcana în depresie: între însingurare şi sinucidere e doar un pas

Capcana în depresie: între însingurare şi sinucidere e doar un pas
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a sunat de câțiva ani alarma: depresia se va întinde ca o molimă în toată planeta. După invazia virusului care dă boala COVID, depresia a cotropit mai zdravăn...

UPDATE Cursa vaccinurilor anti COVD-19. Când vor fi gata

UPDATE Cursa vaccinurilor anti COVD-19. Când vor fi gata
Marea Britanie intenționează să lanseze un vaccin anti COVID-19 până la mijlocul anului 2021. Este vorba de cel dezvoltat de Universitatea Oxford și Astra Zeneca, transmite Reuters. "Sper ca lansarea...

Tratamente milenare: aromaterapia și cromoterapia

Tratamente milenare: aromaterapia și cromoterapia
Galerie Foto Aromaterapia este un tratament de vindecare holistic, care folosește extracte naturale de plante pentru a promova sănătatea și bunăstarea întregului organism. Uneori este denumită și terapie cu uleiuri...

Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase

Cercetătorii au descoperit o legătură moleculară directă între alimentație și riscul de dezvoltare a cancerului. O echipă internațională de cercetători a ajuns la concluzia că lactatele și carnea...

Un spray-insecticid ar putea avea efect asupra noului coronavirus

Un spray-insecticid ar putea avea efect asupra noului coronavirus
Oamenii de știință britanici au încercat să afle dacă spray-ul insecticid „Mosi-guard Natural” poate servi ca mijloc de combatere a noului coronavirus. La ce rezultate s-a ajuns? S-a dovedit că dacă acesta...

De ce reapar eczemele exact în același loc?

De ce reapar eczemele exact în același loc?
Inserm (Institutul Național de Cercetări Medicale al Franței) a analizat cazul eczemelor și explică de ce plăcile cauzate de contactul cu pielea al unui alergen reapar în aceleași locuri, chiar și la mult timp...

Mai multe cești de cafea pe zi cresc speranța de viață a bolnavilor de cancer de colon

Mai multe cești de cafea pe zi cresc speranța de viață a bolnavilor de cancer de colon
Un studiu realizat de experți de la Institutul Dana-Farber pentru tratamentul și cercetarea cancerului din Boston, Massachusetts arată că, în unele cazuri, cafeaua are un efect uluitor, ameliorând starea...

Arnica: floare mică, mare utilitate!

Arnica: floare mică, mare utilitate!
Arnica este unul dintre cele mai populare medicamente fără prescripție medicală din farmacii. Este, de asemenea, un clasic în trusa de urgență și geantă sport. Dar care sunt mai exact beneficiile arnicii,...

Durerea de stern: cauze posibile

Durerea de stern: cauze posibile
Sternul este osul din centrul pieptului de care se atașează coastele (prin cartilaj). Acest os este deosebit de expus, durerea în stern este frecventă. Dar care sunt cauzele posibile? În caz de durere la nivelul...

Vaccinul ROR și autismul: punctul final al controversei

Vaccinul ROR și autismul: punctul final al controversei
De câțiva ani, adversarii vaccinării de rutină împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (MMR) au acuzat vaccinul că provoacă tulburări de dezvoltare de tip autist. Rezultatele a două noi studii ar trebui...
Serviciul de email marketing furnizat de