CE BEM, CE MÂNCĂM
Băutura din lapte Ramli cu cinci vitamine şi aromă de căpşuni,
produsă din lapte degresat şi cu îndulcitori, tratată UHT, este un produs care
nu ar trebui să fie consumat de copii.
Băutura analizată mai are în compoziţie şi stabilizatorul caragenan, care afectează sănătatea tractusului intestinal, provocând gastrite, ulcere şi favorizând apariţia cancerului de stomac în cazul persoanelor sensibile.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, avertizează că produsul analizat are un profil nutriţional dezechilibrat, iar aditivii alimentari utilizaţi îi scad valoarea biologică. Chiar dacă au fost adăugate vitamine, acestea nu au aceeaşi valoare cu asimilarea lor în stare naturală din fructe şi legume.
CONCLUZII
În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă rezultă
că produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează,
suferinzilor de boli hepatice, renale, celor cu cancer, cu afecţiuni ale
tractusului digestiv, alergicilor. Persoanele care suferă de intoleranţă la
lactoză vor testa produsul în prealabil, consumând o cantitate mică de băutură,
pentru a vedea care este reacţia organismului.
INGREDIENTE
lapte degresat, produse din zer, sirop din glucoză, aromă
identic naturală de căpşuni, praf de căpşuni, îndulcitori (ciclamat de sodium –
E952, acesulfam de potasiu – E950, zaharină – E954), stabilizator (caragenan –
E407), vitamine (niacină – 1,8 mg, E 1 mg, B6 – 0,2 mg, B2 – 0,16 mg, B1 – 0,14
mg). Conţinutul unul tetra pack este echivalentul a 20% DZR vitamina A.
Valori nutritive/100 ml: 160 kj/38 kcal, proteine 2,6 g,
carbohidraţi 6,6 g, grăsimi 0,1 g.