Care este primul "dulce" la care vă gândiţi? Ciocolata? Se pare că nu sunteţi singurii. Ciocolata este cel mai popular dulce.
În mod tradiţional, ciocolata se obţine din cacao, unt de cacao şi zahăr. În prezent, se găsesc numeroase sortimente de ciocolată: cu lapte, nuci, alune, fructe confiate, cu rom, vanilie...RECOMADAREA SPECIALISTULUI
Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti, vă recomandă ciocolata veritabilă, neagră, obţinută numai din cacao (în proporţie de 70%-90%), unt de cacao şi zahăr. Aşadar, evitaţi ciocolata albă care nu conţine deloc cacao!
ÎNLĂTURĂ OBOSEALA
În cantităţi moderate (circa 20 până la 40 g/zi, echivalentul a câteva tablete), ciocolata poate avea efecte benefice pentru sănătate.
n) conţine antioxidanţi cu rol preventiv asupra apariţiei bolilor cardiovasculare, aterosclerozei
n) conţine o cantitate variabilă de fibre alimentare (1g%-2g%) care contribuie la reglarea tranzitului intestinal şi la detoxifierea organismului.
Ciocolata contribuie la producerea în creier a serotoninei şi a dopaminei, substanţe cu efect euforizant, asociate cu starea de bună dispoziţie. Serotonina este numită şi hormonul fericirii, deoarece înlătură depresia, anxietatea şi insomnia. Dopamina stimulează capacitatea de acţiune. Astfel, se explică de ce ciocolata înlătură oboseala.
ATENŢIE, ETICHETA!
În volumul "Noua ordine alimentară. Şi noi ce mai mâncăm", profesorul Gheorghe Mencinicopschi atrage atenţia că "ciocolata conţine şi oxalaţi, contraindicaţi persoanelor suferinde de litiază şi calculi renali, plus purine, contraindicate suferinzilor de gută".
De asemenea, specialistul nostru vă recomandă să evitaţi produsele zaharoase care conţin cantităţi mici de cacao, E-uri, coloranţi, antioxidanţi, iar untul de cacao este înlocuit cu grăsimi hidrogenate (margarine) sau alte grăsimi vegetale naturale. Aşadar, citiţi cu atenţie eticheta şi alegeţi ciocolata neagră veritabilă. Nici ciocolata cu lapte nu este tocmai bună. Deoarece proprietăţile benefice ale ciocolatei sunt reduse, proteinele din lapte împiedică absorbţia vitaminelor şi a mineralelor din ciocolată.
CONTRAINDICAŢII
Specialistul nostru atrage atenţia că ciocolata îngraşă. Pentru că are un conţinut bogat de grăsimi vegetale, care îi imprimă o densitate energetică foarte mare: aproximativ 550 Kcal la 100 g. Aşadar, persoanele care au probleme cu kilogramele în plus ar trebui să elimine ciocolata din alimentaţie.
Cu siguranţă părinţii sunt tentaţi să le facă pe plac copiilor, oferindu-le ciocolată. Specialistul nostru îi sfătuieşte însă pe părinţi să reziste rugăminţilor copiilor. "Nu daţi ciocolată copiilor mici sub 3 ani sau celor care prezintă sindromul de hiperactivitate şi deficienţe de concentrare (ADHD)", spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi. De ce este ciocolata contraindicată copiilor? Din cauza conţinutului de cacao, care este foarte greu de digerat de cei mici. Dar şi pentru că ciocolata conţine cafeină.
Diabeticii vor consuma, cu avizul medicului, doar ciocolata produsă special pentru ei.
CONŢINE ANTIOXIDANŢI
Ciocolata conţine polifenoli, antioxidanţi ce se găsesc şi în vinul roşu. Ce rol au polifenolii? Scad nivelul lipidelor în sânge, menţin elasticitatea vaselor sangvine şi previn afecţiunile cardiovasculare. 100 grame de ciocolată amăruie conţin 2 g de polifenoli.
COMPOZIŢIE
Ciocolata neagră are următoarea compoziţie la 100 de grame: proteine 5, glucide disponibile 60, lipide totale 30, din care acizi graşi saturaţi 18,0, acizi graşi mononesaturaţi 9,5, acizi graşi polinesaturaţi 1,0, colesterol 0, sodiu 20 mg, potasiu 380 mg, magneziu 100 mg, calciu 70 mg, fier 3 mg, zinc 1,3, caroten 40 micrograme, vitamina B1 0,07 mg, vitamina B2 0,23 mg, vitamina B6 0,04 mg, vitamina E 0,8 mg, niacina 0,6 mg, acid folic 10 micrograme, energie 550 Kcal.
● Sursa: "Noua ordine alimentară. Şi noi ce mai mâncăm", prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, Ed. Coreus Publishing