x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ciocolată din margarină şi zaharuri

Ciocolată din margarină şi zaharuri

de Cristina Andreea Calin    |    08 Iul 2009   •   00:00
Ciocolată din margarină şi zaharuri

Batonul de ciocolată Metro este un produs realizat în mare parte din zaharuri şi uleiuri modificate chimic prin hidrogenare, cu o valoare energetică foarte mare şi cu o mulţime de efecte adverse asupra sănătăţii.



Batonul Metro este dezechilibrat din punct de vedere nutriţional, având un exces de glucide cu index glicemic foarte ridicat şi absorbţie rapidă. Din această cauză, pancreasul endocrin va avea de suferit, fiind nevoit să secrete o cantitate mare de insulină într-operioadă scurtă de timp, avertizează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Mai mult, conţine şi o cantitate foarte mare de grăsimi vegetale hidrogenate. Din cauza nenumăratelor lor efecte adverse, autorităţile din alte ţări au luat decizia de a interzice folosirea acestui tip de grăsimi. Studiile au arătat că împiedică buna funcţionare a ficatului, dar şi a inimii, ducând la probleme de sănătate grave, dacă sunt consumate pentru o perioadă lungă de timp în mod constant.

Din cauza compoziţiei, produsul analizat are o valoare energetică ridicată, fiind contraindicat în dieta supraponderalilor şi a obezilor, dar şi a celor care vor să îşi păstreze o greutate corporală normală. De asemenea, persoanele cu alergie la soia şi la ou, cu intoleranţă la lactoză vor consuma o cantitate mică de produs, pentru a testa reacţia organismului.

În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul nostru ne spune că acest produs nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, persoanelor cu maladii cardiovasculare, renale, hepatice, celor cu hipertensiune, bolnavilor de cancer.

ETICHETĂ
Ciocolată lapte 35%, zahăr, unt de cacao, lapte praf, masă de cacao, emulgator (lecitină de soia E322), sare, albumină, aromă artificială (etilvanilină), conţine solide din cacao 30% minimum, caramel 32,5% (sirop de glucoză, ulei vegetal hidrogenat, seminţe de bumbac şi/sau susan, seminţe de floarea-soarelui şi/sau palmier), zahăr, lapte praf, emulgator (lecitină de soia E322), sare, albumină, aromă artificială (etilvanilină), nougat 32,5% (zahăr, sirop de glucoză, pudră de cacao, ulei vegetal hidrogenat (seminţe de bumbac şi/sau susan, seminţe de floarea-soarelui şi/sau palmier), albumină, lapte praf, sare.

Energie: 467 kcal/1953 kj, proteine 3,4 g, grăsimi 18,8 g, carbohidraţi 71,0.

×
Subiecte în articol: bun de consum