x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cireşe contra cancerului

Cireşe contra cancerului

17 Mai 2008   •   00:00
Cireşe contra cancerului

BENEFICIU ● Vitamine, minerale şi fibre din fructe de sezon
Prevenirea cancerului este principalul atu al cireşelor. Proprietăţile anticancerigene se datorează antocianidinelor, substanţele care dau cireşelor culoarea roşie.



BENEFICIU ● Vitamine, minerale şi fibre din fructe de sezon
Prevenirea cancerului este principalul atu al cireşelor. Proprietăţile anticancerigene se datorează antocianidinelor, substanţele care dau cireşelor culoarea roşie.

Cireşele au proprietăţi remineralizante şi tonifiante, fiind sursă bună de vitamine (B1, B2, B3, B6, B9, C, E) şi minerale (calciu, potasiu, fosfor). Din păcate, de cireşe ne  putem bucura doar cîteva săptămîni, la începutul verii. Tocmai pentru că le avem la dispoziţie atît de puţin timp, trebuie să profităm la maximum de ele, ne sfătuiesc nutriţioniştii. Potrivit specialiştilor, aceste fructe nu trebuie să lipsească din dieta persoanelor care mănîncă alimente procesate, cărnuri. Cireşele reduc hiperaciditatea provocată de abuzul de alimente procesate, de carne, mezeluri. De asemenea, cireşele şi codiţele de cireşe sînt unele dintre cele mai bune diuretice naturale. Acestea acţionează în mod natural şi nu agresează organismul, aşa cum fac diureticele medicamentoase.


ANTIOXIDANŢI. Cireşele reglează secreţia sucurilor digestive, secreţia biliară şi contribuie la eliminarea acidului uric din organism. Din acest motiv, cireşele trebuie incluse în dieta bolnavilor de gută. Un studiu efectuat la Universitatea Michigan (SUA) a arătat că aceste fructe scad nivelul colesterolului şi, în acelaşi timp, menţin în limite normale nivelul glicemiei. Principalele atuuri ale cireşelor sînt însă substanţele cu proprietăţi anticancerigene: antocianidinele, acidul clorogenic, acidul cumaric. "Antocianidinele anihilează acţiunile radicalilor liberi, combat stresul oxidativ, previn bolile cardiovasculare, neurodegenerative, îmbătrînirea precoce şi cancerul. Acţiune similară în prevenirea cancerului au acidul cumaric şi acidul clorogenic din aceste fructe. În cireşele amare se găseşte o cantitate mai mare de vitamine şi minerale, de aceea sînt mai bune decît cele dulci în prevenirea cancerului", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.


Calorii

Cireşele sînt o alegere foarte bună în curele de slăbire. Acestea conţin doar 38 de calorii/100 g. O cură cu cireşe stimulează detoxifierea naturală a organismului şi ne ajută să scăpăm de kilograme. Detoxifierea este stimulată de conţinutul ridicat de apă din cireşe: 85%. În curele de slăbire, cireşele sînt recomandate şi datorită fibrelor alimentare – 1,3 g/100 g –, care împiedică asimilarea grăsimilor. Datorită fibrelor, cireşele dau senzaţia de saţietate rapid. Nutriţioniştii recomandă, de asemenea, cireşele persoanelor care au probleme cu rinichii. Tot cireşele combat acţiunea substanţelor nocive care ajung în organism din cauza fumatului.


100 g cireşe

  • Calorii    38
  • Zahăr    9 g
  • Fibre    1,3 g
  • Potasiu    229 mg
  • Calciu    30 mg
  • Fosfor    18 mg
  • Vitamina C    11 mg
  • Sodiu    3 mg

×