x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Citricele iti apara silueta

Citricele iti apara silueta

25 Oct 2005   •   00:00
ALIMENTATIE ECHILIBRATA
O portocala ne ofera aproape dublul necesarului zilnic de vitamina C. Dar nu numai portocala este bogata in vitamina C, ci si celelalte citrice (grepfrutul, lamaia, mandarina sau minola). Tocmai de aceea, in acest sezon, citricele sunt o solutie naturala de prevenire a racelii si a starilor gripale. Un pahar cu suc de portocale dimineata (200 de mililitri) sau sucul de la o lamaie diluat cu apa si amestecat cu putina miere contribuie la intarirea imunitatii si ne ajuta sa tinem la distanta virozele. Atunci cand viroza s-a instalat si apar starile febrile, sucurile de citrice scad febra si potolesc setea. Cel mai bun este sucul proaspat stors, care pastreaza toate vitaminele din fruct. Nu numai sucul sau fructele va sunt de ajutor in aceste cazuri, ci si extractul din samburi de grepfrut care are proprietati antibiotice.

Vitamina C si vederea

"Pe langa vitamina C, citricele sunt o sursa foarte buna de potasiu, caroten, licopen, fibre alimentare. Studiile au aratat ca un consum constant de citrice reduce aparitia cancerului de colon si a celui de stomac, dar previne si cataracta", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Este cunoscut ca cristalinul ochiului uman contine in mod natural o cantitate mare de vitamina C. Daca aceasta cantitate scade, este afectata acuitatea vizuala. S-a demonstrat stiintific ca persoanele care consuma mai putin de 125 mg de vitamina C pe zi prezinta un risc mai mare de a suferi din cauza tulburarilor de vedere decat cele care au un aport zilnic de 500 mg. Fumatorii au nevoie de un plus de vitamina C, un pachet de tigari consumand tot atata vitamina C cata se afla intr-o lamaie. Carentele de vitamina C determina aparitia cataractei mai devreme si mai rapid la cei care fumeaza.

Diete

Citricele sunt larg folosite in curele de slabire. Dintre ele, lamaile verzi sunt cele mai sarace in calorii – 9 calorii/100 g. Restul citricelor au intre 30 si 40 de calorii la 100 g. Intr-o cura se pot manca minimum cinci citrice pe zi, sporind arderea grasimilor si scazand nivelul colesterolului in sange. Citricele vor asigura necesarul de vitamine al organismului, astfel incat nu va veti simti extenuati din cauza curei. Singurii care trebuie sa manifeste precautie in consumul de citrice sunt cei care sufera de colita de fermentatie.

Detoxifiere

Afectiunile hepatice sunt o categorie de boli in care citricele au efecte benefice. O portocala, un grepfrut sau un pahar de suc pe zi stimuleaza productia de bila – lichid secretat de celulele ficatului, care contribuie la digestia grasimilor. Ficatul este supus unui stres oxidativ puternic din cauza functiilor lui de detoxifiere a organismului. Pentru ca detoxifierea sa se deruleze corect este nevoie de antioxidantii prezenti in citrice – vitamina C, E, luteina, licopen, caroten.

Citricele pot fi si un mijloc de prevenire a anemiei. Vitamina C din aceste fructe ajuta organismul sa asimileze fierul din alimente. Potrivit prof. dr. Gh. Mencinicopschi, citricele sunt foarte importante in regimul vegetarian, tocmai pentru a evita carentele de fier.

Coaja

De la portocale, lamai, grepfrut se folosesc nu numai pulpa, ci si coaja. Cu o singura conditie insa: ca fructele sa nu fi fost tratate cu conservanti de suprafata. Prof. dr. Mencinicopschi atrage atentia ca pe piata romaneasca citricele sunt tratate cu conservanti periculosi pentru sanatate, interzisi in Uniunea Europeana, dar inca permisi la noi. In UE, E230 sau bifenilul – conservant folosit pentru tratarea cojii citricelor – a fost interzis si trecut direct din categoria aditivilor alimentari in cea a pesticidelor. De aceea, pentru a nu contamina si pulpa fructului, dupa cojire este obligatoriu sa ne spalam pe maini. Daca nu este tratata cu conservanti, din coaja se pot pregati marmelade, dulceturi sau poate fi folosita pentru aromatizarea prajiturilor. Coaja de citrice este bogata in uleiuri esentiale cu proprietati antibacteriene, antivirale. Daca este prelucrata termic, coaja prezinta avantajul ca pastreaza nealterate fibrele alimentare si licopenul – un antioxidant natural puternic, existent si in rosii si care intervine in prevenirea degenerescentei maculare, a orbirii.

Intre fruct si coaja se gaseste acel strat alb, numit albedo, bogat in fibre alimentare si in xilan, substanta care previne cariile dentare. Insa, daca fructele sunt tratate cu conservant de suprafata, si albedoul poate fi contaminat.

LAMAIA. Atat lamaile galbene, cat si cele verzi sunt utilizate in tratarea racelilor, a dizenteriei, pentru eliminarea unor paraziti intestinali. Sucul de lamaie contribuie la scaderea colesterolului in sange si imbunatateste circulatia sangvina. Datorita vitaminelor din grupa B, sucul de lamaie este un tonic muscular si al sistemului nervos. Din cauza aciditatii ridicate, lamaia nu este recomandata celor cu stomacul sensibil.

PORTOCALELE. Au un continut mai ridicat de luteina si caroten, fiind indicate in prevenirea bolilor cardiovasculare. 100 g portocala contin 50 mg vitamina C, 2 g fibre alimentare, 30 micrograme acid folic, 120 mg potasiu, 9 g carbohidrati, din care 2 g fructoza, 30 micrograme caroten. Gravidelor li se recomanda un consum constant de portocale, acidul folic continut de ele prevenind malformatia de tub neural la fat.

GREPFRUTUL. In medicina veche chineza, grepfrutul era utilizat pentru a usura digestia, dar si pentru a le taia pofta de alcool celor ce beau fara masura. Mai tarziu s-a demonstrat ca grepfrutul regleaza activitatea pancreasului si previne balonarile. Spre deosebire de grepfrutul galben, cel rosu are un continut mai ridicat de caroten, un antioxidant care previne imbatranirea. Proprietati antiimbatranire are si seleniul, care se gaseste din abundenta in citrice.

EFECTE SECUNDARE. Grepfrutul si sucul de grepfrut contin substante care pot interfera cu unele medicamente. Ele pot anihila efectul pilulelor contraceptive, al unor antibiotice si antidepresive. Si bolnavii cu hipertensiune trebuie sa fie atenti. Grepfrutul contine o substanta din categoria aminelor biogene – sinefrina – care creste tensiunea si face ca tratamentul antihipertensiv sa nu fie eficient.
×