x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Codex Alimentarius, un dezastru pentru sănătatea noastră

Codex Alimentarius, un dezastru pentru sănătatea noastră

de Daniela Cârlea Şontică    |    12 Aug 2009   •   00:00
Codex Alimentarius, un dezastru pentru sănătatea noastră

Specialiştii în fitoterapie au previziuni sumbre legate de aplicarea noului cod al produselor alimentare numit Codex Alimentarius. Vor fi interzise produsele naturale şi suplimentele alimentare, cu excepţia a 18 dintre ele; va fi interzisă practicarea terapiilor tradiţionale, cum ar fi acupunctura, medicina chineză, tibetană, indiană; va fi permisă neetichetarea produselor care conţin organisme modificate genetic.



Dintre sutele de produse naturale pe care le găsim acum în magazinele de tip Plafar, după aplicarea regulilor din Codex Alimentarius - la noi începând cu 1 ianuarie 2010 - vom mai găsi pe rafturi doar 18 astfel de produse, restul fiind pe lista celor interzise.  

Domnul inginer Ştefan Manea, directorul general al firmei Hofigal, una dintre cele mai mari producătoare de preparate obţinute din plante medicinale, afirmă: "Dacă în teorie Codex Alimentarius este o colecţie de standarde alimentare adoptate la nivel internaţional, cu scopul declarat de a proteja sănătatea consumatorilor şi a asigura practici corecte în comerţul alimentar, în realitate, Codex Alimentarius intenţionează să pună în afara legii orice metodă alternativă în domeniul sănătăţii, cum ar fi terapiile naturale, folosirea suplimentelor alimentare şi a vitaminelor şi a tot ceea ce ar constitui un potenţial concurent pentru industria chimiei farmaceutice".  

CE SE PREGĂTEŞTE PRIN CODEX?
Cum populaţia României nu este informată cu privire la ceea ce se pregăteşte prin acest Codex şi nu se ştie ce valuri de proteste a stârnit în alte ţări implementarea lui, ing. Manea face un scurt istoric: "Doctorul Matthias Rath, un specialist german care duce campanii la nivel mondial pentru folosirea tratamentelor naturale în cazul multor boli grave, spune: «Adevăratul scop al industriei farmaceutice mondiale este de a câştiga bani pe seama bolilor cronice, şi nu de a se ocupa de prevenirea sau eradicarea acestor boli. Industria farmaceutică are un interes financiar direct în perpetuarea acestor maladii, pentru a-şi asigura menţinerea şi chiar creşterea pieţei de medicamente». Doctorul Matthias Rath a înmânat în data de 14 iunie 2003 Curţii Internaţionale de Justiţie de la La Haye (Olanda) un act de acuzare pentru crime împotriva umanităţii. La 13 martie 2002, europarlamentarii au adoptat legi în favoarea industriei farmaceutice, fixate prin dispoziţii ale Codexului Alimentarius şi care vizau elaborarea unei reglementări constrângătoare pentru toate terapiile naturale şi suplimentele alimentare - o manieră mai indirectă de a desfiinţa concurenţii care ar putea să ocupe un anumit loc pe piaţă, pentru că sănătatea se vinde şi se cumpără. Un val de petiţii din partea populaţiei a inundat mesageria europarlamentarilor într-o asemenea măsură, încât comunicaţiile interne au fost blocate. În ciuda a o jumătate de miliard de petiţii, directivele Codexului Alimentarius au fost adoptate. Acest vot a fost o veritabilă denigrare a democraţiei, prevestind şi alte viitoare dificultăţi în respectarea acesteia. Începând cu iulie 2005, directivele Codexului Alimentarius enunţate de Directiva Europeană în ceea ce priveşte suplimentele alimentare trebuie aplicate sub ameninţarea sancţiunilor financiare. Iată în ce constau acestea. În primul rând, vor fi eliminate suplimentele alimentare natural. Toate aceste suplimente vor fi înlocuite de 28 de produşi de sinteză farmaceutică (aşadar toxici), care vor fi dozaţi şi vor fi disponibili numai în farmacii, pe bază de prescripţie medicală. Clasificate ca toxine, vitaminele, mineralele şi plantele medicinale vor fi pe piaţă numai în doze care nu au impact asupra nimănui. Magazinele noastre de produse naturale şi suplimente alimentare vor rămâne pe raft numai cu 18 produse, atâtea câte sunt pe lista Codexului. Tot ceea ce nu este pe listă, de exemplu, coenzima Q10, glucosamine etc., va fi ilegal.

Medicina naturală, cum ar fi acupunctura, medicina energetică, ayurvedică, tibetană etc., va fi progresiv interzisă. În al doilea rând, potrivit Codexului, orice animal de pe planetă folosit în scopuri de hrană trebuie tratat cu antibiotice şi cu hormoni de creştere. Apoi, regulile Codexului permit ca produsele ce conţin organisme modificate genetic (OMG) să nu mai fie etichetate corespunzător. Codex Alimentarius aduce înapoi şapte dintre substanţele interzise în 2001, precum hexachlorobenzene, dieldrin, aldrin etc., care vor putea fi folosite la liber din nou. Sub regulile Codexului, aproape toate alimentele trebuie iradiate. Şi nivelurile de radiaţie vor fi mult mai mari decât cele permise anterior. Codex Alimentarius va controla accesul asupra acizilor aminaţi esenţiali, asupra vitaminelor şi mineralelor. Extinderea controalelor va acţiona progresiv, eliminând orice medicină alternativă naturală ancestrală. Nu-ul masiv faţă de Constituţia Europeană înseamnă totodată un «nu» faţă de Codex Alimentarius, organ de propagandă al industriei chimiei farmaceutice, care vizează obţinerea unui monopol mondial de un despotism nemaiîntâlnit până acum. A nu lua în considerare opinia a sute de milioane de cetăţeni este o gravă lipsă de respect din partea oamenilor politici. Sute de milioane de cetăţeni din întreaga lume nu vor să permită ca medicina naturistă milenară să fie interzisă pentru ca pseudoştiinţa chimiei farmaceutice să îşi păstreze şi să îşi întărească poziţia pe piaţă. În fiecare an, 800.000 de persoane mor în America de Nord în urma prescripţiilor medicale alopate. Chimia farmaceutică mai mult ucide decât vindecă. Un raport al ONU menţionează că numai 26 din cele 205.000 de medicamente ale acestei industrii sunt indispensabile. Dintre cele 26, numai nouă ar trebui să beneficieze de prioritate absolută. Dar dacă se recurge la medicina chineză, persană sau indiană, acele nouă componente chimice nu mai au aproape nici o utilitate! De cealaltă parte există adevăraţii biologi, medici autentici, adevăraţi terapeuţi sau cercetători, adesea contrazişi de aroganţa cartelului chimiei farmaceutice. Printre aceştia se află şi compania noastră, SC Hofigal Export-Import SA, specializată în obţinerea de produse exclusiv naturale, care produce 85% din propriile materii prime active", afirmă ing. Ştefan Manea.

OPOZIŢII FAŢĂ DE CODEX

Directorul de la Hofigal atrage atenţia că alte ţări s-au opus diferitelor reguli prevăzute în Codex Alimentarius. În acest sens, aflăm că în Africa de Sud au fost proteste şi împotriviri. De asemenea, nici India nu se va conforma directivelor Codexului Alimentarius, aducând ca argument faptul că setul de reguli a promovat formule ce conţin ingrediente chimice cauzatoare de inflamaţii extrem de distructive la nivelul creierului copiilor. Aflăm că şi Asociaţia medicilor şi chirurgilor americani şi-a exprimat opoziţia faţă de Codex Alimentarius, cerând continuarea practicării remediilor naturale alături de cele medicamentoase. În Marea Britanie, practicanţii medicinii naturale, susţinuţi de membrii Camerei Lorzilor, s-au opus ferm politicii pro-Codex a lui Tony Blair.

"Conform Codexului Alimentarius, magazinele noastre de produse naturale şi suplimente alimentare vor rămâne pe raft numai cu 18 produse, atâtea câte sunt pe lista Codexului. Tot ceea ce nu este pe listă, de exemplu, coenzima Q10, glucosamine etc., va fi ilegal"
Ing. Ştefan Manea - director general Hofigal Export-Import

×
Subiecte în articol: bun de consum codex alimentarius dezastru