x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Conservă de chimicale

Conservă de chimicale

de Cristina Andreea Calin    |    06 Sep 2007   •   00:00
Conservă de chimicale

CE BEM, CE MĂNCĂM Â
Carnea separată mecanic este unul dintre principalele ingrediente ale conservei Mandy. Aceasta nu are nici o valoare biologică, fiind folosită doar de umplutură.Â



CE BEM, CE MĂNCĂM Â
Carnea separată mecanic este unul dintre principalele ingrediente ale conservei Mandy. Aceasta nu are nici o valoare biologică, fiind folosită doar de umplutură. Â


Mandy Luncheon Meat Vită este o conservă din carne de vită. In compoziţia ei intră după cum este scris pe etichetă: "Carne de vită, carne separată mecanic (MDM), grăsime pui, apă, amidon modificat de porumb E 1440, E 1404, E 1420, E 1451, amidon de cartofi, sare iodată, proteină vegetală din soia, condimente, extracte de condimente, dextroză, antioxidant: acid ascorbic E 300, potenţiator de aromă: glutamat monosodic E 621, proteină din lapte, conservant: nitrit de sodiu E 250".


ANALIZĂ. Deşi produsul nu are etichetă nutriţională, din lista de ingrediente se deduce faptul că acesta are un profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de grăsimi saturate de origine animală nesănătoase, ne explică Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Totodată, din această cauză, produsul are şi o densitate energetică ridicată. De asemenea, produsul conţine MDM - carne dezosată mecanic, cu valoare biologică foarte scăzută.   Â

Pentru asigurarea fermităţii texturii este folosit amidonul modificat chimic şi nativ, care are o mare capacitate de reţinere a apei, ceea ce se şi vede din inşiruirea ingredientelor.

Produsul mai conţine şi doi aditivi alimentari de sinteză chimică: un potenţiator de aromă E 621, glutamat monosodic, şi un conservant: nitrit de sodiu E 250, care, pe lăngă efectul de conservare, conferă produsului un aspect de proaspăt. Sunt cunoscute efectele nocive ale acestor doi aditivi alimentari.


CONCLUZII.
Din cauza compoziţiei sale, specialistul nostru nu recomandă produsul copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, supraponderalilor, obezilor, persoanelor cu afecţiuni cardiovasculare, celor suferinzi de boli hepatice, renale, hipertensivilor, bolnavilor de cancer, persoanelor cu afecţiuni dermatologice, astmaticilor, celor cu boli neurodegenerative, diabeticilor, celor cu status proinflamator sistemic, persoanelor cu celulită.

×
Subiecte în articol: bun de consum