x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

CONTROL/Se vând înşelătorii de post

0
Autor: Cristina Andreea Calin 13 Dec 2008 - 00:00
CONTROL/Se vând înşelătorii de post

Perioada postului atrage după sine vânzarea de produse alimentare din soia în cantităţi foarte mari. Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au verificat comercianţii, iar concluzia este că trebuie să fiţi foarte atenţi atunci când cumpăraţi astfel de mărfuri.

Din cei aproape 700 de operatori economici verificaţi, 540 au fost amendaţi, iar 4 tone de produse au fost descoperite cu abateri. Din acestea, aproape 3 tone au fost oprite de la comercializare până la remedierea problemelor, iar 117 kg au fost confiscate. Amenzile au totalizat aproape 900.000 de lei.

DE POST, CU LAPTE
Înainte de a cumpăra produse de post este necesar să citiţi foarte bine eticheta, pentru că există posibilitatea ca acestea să aibă în compoziţie şi ingrediente de origine animală. Un restaurant cu autoservire din Bucureşti prepara în vederea comercializării orez cu năut, tortellini cu ciuperci, orez cu legume şi diverse salate, care erau prezentate ca fiind preparate de post, însă la unele dintre acestea se utilizau ca ingrediente ouă, care nu erau declarate în lista ingredientelor. Mai mult,  ouăle şi produsele derivate aparţin grupei ingredientelor posibil alergene, iar nedeclararea acestora reprezintă un pericol pentru consumatorii care suferă de alergii la această grupă de produse. În judeţul Vaslui se comercializa sub denumirea “Brânză topită tartinabilă vegetală MARGARETA”, provenită din Ungaria, care avea în compoziţie smântână, praf de zer, lapte, lapte praf, concentrat din proteine din lapte.

O parte mare din produse erau expirate. Unele dintre acestea aveau termenul de valabilitate depăşit de aproape un an. În acest caz se află un praf de fasole bătută comercializată în judeţul Galaţi, iar dintr-un magazin din Mureş puteaţi cumpăra soia felii expirată de 270 de zile. Inspectorii ANPC au găsit produse de post care nu îndeplineau nici caracteristicile organoleptice corespunzătoare. De asemenea, s-au găsit cutii de pate vegetal a căror cutie era ruginită sau alte ambalaje deteriorate, neînchise etanş, cu etichetele rupte. Peste 12% din produsele comercializate nu ofereau consumatorilor informaţiile obligatorii, care să permită alegerea sortimentului dorit. În timpul controlului, pe raza tuturor Inspectoratelor Regionale, inclusiv în municipiul Bucureşti, au fost găsite la comercializare produse neetichetate, cu etichetarea incompletă sau neconformă cu prevederile legale, cu informaţiile netraduse în limba română.

DENUMIRI ERONATE
Inspectorii ANPC au găsit pe teren şi situaţii demne de filmele SF. Produse etichetate complet eronat, care nu făceau decât să inducă în eroare consumatorii. De exemplu, “fulgii de fasole Clip instant” au principalul ingredient mazărea. În Bucureşti, se comercializau produse de patiserie pe care erau aplicate etichetele altor produse,

astfel: cornuleţele cu gem erau etichetate cu elementele de caracterizare şi identificare ale “cornuleţelor cu rahat”, iar sărăţelele cu mac aveau aplicată pe ambalaj etichetă cu elementele de caracterizare şi identificare a produsului “sărăţele cu mac şi susan”. Produsele salam vegetal, parizer vegetal, pate vegetal, comercializate în judeţul Vrancea, prezentau în lista ingredientelor aceeaşi specificaţie tehnică SP 401-98, consumatorul neputând diferenţia produsele respective, îngreunându-i astfel alegerea. În judeţul Suceava se comercializau soia şniţel şi cuburi provenite din Polonia, pe ale căror etichete se menţiona “100% natural”, în condiţiile în care soia prelucrată sub formă de felii şi cuburi nu se regăseşte ca atare în natură, ci numai după prelucrare.

În judeţul Vaslui, un supermarket comercializa sub denumirea de “frişcă vegetală”: “Produs din categoria dulciurilor pe bază de grăsimi vegetale HuLaLa” şi “produs din categoria dulciurilor pe bază de grăsimi vegetale Maestro”, deşi din lista ingredientelor rezultă că la fabricarea produselor s-au utilizat proteine din lapte, iar în judeţul Braşov, un alt supermarket avea expus la comercializare produsul de post “Mozaic vegetal Iezer – produs pe bază de proteină de soia”, fabricat  sub denumirea “Iezer toba vegetală”, denumire afişată atât pe eticheta de la raft, cât şi în documentele de provenienţă.

GREŞELI DE ETICHETARE
Controlul a depistat existenţa la comercializare în judeţul Vrancea de produse vegetale cu denumiri precum Parizel, Capanos, Ghiftele, Drop cu ciuperci, Vurşti, Misi, Tofu Telemah-telemea vegetală, Tofu cremă-brânză topită vegetală, Tofu frământat-burduf, Tofu Casandra-caş vegetal, la care denumirile erau obţinute prin modificarea unei litere a denumirilor preparatelor din carne reglementate de acte normative în vigoare, creând astfel confuzie consumatorilor.

Inspectorii ANPC au mai găsit şi produse care nu respectau cantităţile înscrise pe etichetă.

Citeşte mai multe despre:   judeţul,   bun de consum,   produse,   post

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

10 motive pentru care ne este mereu foame

10 motive pentru care ne este mereu foame
Un apetit care te face să mănânci mai mult decât foloseşte organismul duce inevitabil la îngrăşare. Ce se ascunde în spatele unui apetit exagerat? Medicamentele? Stresul? Tiroida? Pot fi unul sau mai multe...

Probleme cu vaccinul AstraZeneca. Ce spun studiile

Probleme cu vaccinul AstraZeneca. Ce spun studiile
AstraZeneca și Universitatea Oxford au anunțat că există o eroare de fabricație a vaccinului anti COVID-19 dezvoltat de acestea. Problema a apărut în urmă cu câteva zile, după ce producătorii au publicat...

Studiu: Gătitul cu biomasă, precum lemnul, poate duce la afecțiuni pulmonare

Studiu: Gătitul cu biomasă, precum lemnul, poate duce la afecțiuni pulmonare
Imaginile avansate obținute cu ajutorul tomografie computerizate au arătat că persoanele care gătesc folosind combustibil din biomasă pot dezvolta probleme pulmonare de la concentrația periculoasă de...

Cuvintele pe care le folosim, cauză a depresiei

Cuvintele pe care le folosim, cauză a depresiei
Depresia este o tulburare de dispoziție/stare foarte des întâlnită, din păcate.  Provoacă simptome severe care afectează modul în care te simți, gândești și gestionezi activitățile tale zilnice, iar...

Activitatea fizică reduce riscul de îmbolnăvire gravă cu virusul SARS-CoV-2

Activitatea fizică reduce riscul de îmbolnăvire gravă cu virusul SARS-CoV-2
Persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 sunt mai protejate cu 34,3% de simptomele grave dacă desfășoară activități fizice, arată un studiu din Brazilia al Fundaţiei pentru Cercetare,...

Boala care te rătăceşte în propriul apartament

Boala care te rătăceşte în propriul apartament
Peste ultima parte a vieţii pluteşte ca un blestem boala Alzheimer, boala uitării, a confuziei în mintea omului. În creierul celor bolnavi de această maladie îngrozitoare se dereglează procesele biochimice, iar...

FDA autorizează primul test COVID-19 care poate fi folosit acasă

FDA autorizează primul test COVID-19 care poate fi folosit acasă
Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a Statelor Unite a emis o autorizație pentru utilizarea de urgență (EUA) a primului test de detectare a infecției cu COVID-19 care poate fi...

Ce eficiență are vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca

Ce eficiență are vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca
Compania britanică AstraZeneca împreună cu Universitatea Oxford au dezvoltat un vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2 a cărui eficiență este de 70%, transmite AFP. Studiile clinice intermediare au...

Pfizer anunță că vaccinul anti COVID-19 are o eficacitate de 95%

Pfizer anunță că vaccinul anti COVID-19 are o eficacitate de 95%
Compania americană de medicamente Pfizer anunță că rezultatele intermediare arată că vaccinul împotriva COVID-19 este eficient în proporție de 95% și protejează îndeosebi vârstnice, care au riscul...

Terapia florală, un ajutor în perioadele de stres

Terapia florală, un ajutor în perioadele de stres
Pandemia de coronavirus a adus, pe lângă numărul uriaș de îmbolnăviri, și o creștere semnificativă a stării de stres a populației. De la simptome minore la cele mai grave, mulți oameni au reclamat stări...

Schimbarea balanţei hormonale măreşte riscul de boli cardiace

Schimbarea balanţei hormonale măreşte riscul de boli cardiace
Odată cu instalarea menopauzei, multe femei se întristează că acesta este finalul rolului lor, că a venit sfârşitul. Este greşit! După apariţia menopauzei, în jurul vârstei de 50 de ani, femeile încep un...

Explicațiile psihologului: Nerepetarea greșelilor din trecut, dovadă de maturizare 

Explicațiile psihologului: Nerepetarea greșelilor din trecut, dovadă de maturizare 
Putem să ne criticăm dur sau putem să ne învățăm lecția; acestea sunt cele mai importante două direcții cu care se confruntă oamenii, iar de cele mai multe ori nefericirea este adusă de prima variantă, iar...

Schimbarea cristalinului în cataractă readuce vederea

Schimbarea cristalinului în cataractă readuce vederea
Operaţia de înlocuire a cristalinului în cataractă a devenit o intervenţie uzuală, fără internare, iar intervenţia redă vederea de dinainte. Pe de altă parte, în glaucom, operaţia este ulterioară...

Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase

Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase
Cercetătorii au descoperit o legătură moleculară directă între alimentație și riscul de dezvoltare a cancerului. O echipă internațională de cercetători a ajuns la concluzia că lactatele și carnea...

Efectele melatoninei asupra COVID-19

Efectele melatoninei asupra COVID-19
Melatonina ar putea ajuta la tratarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Clinica Cleveland. Aceasta este o substanță care reglează somnul și poate fi...
Serviciul de email marketing furnizat de