x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Crema care seamănă cu frişca

Crema care seamănă cu frişca

de Cristina Andreea Calin    |    26 Feb 2008   •   00:00
Crema care seamănă cu frişca

CE BEM, CE MÅNCÅM ● E 407 poate provoca ulcere
Laptele degresat a fost amestecat cu grăsimi vegetale, zahăr şi o mulţime de aditivi alimentari.În final a rezultat o cremă care seamănă cu frişca. Doar la consistenţă.


CE BEM, CE MÅNCÅM ● E 407 poate provoca ulcere
Laptele degresat a fost amestecat cu grăsimi vegetale, zahăr şi o mulţime de aditivi alimentari.În final a rezultat o cremă care seamănă cu frişca. Doar la consistenţă.


Vitala este un "preparat pe bază de lapte degresat, grăsimi vegetale şi zahăr", care după imaginile de pe ambalaj poate duce cu gândul la frişcă. Numai că ingredientele folosite nu sunt cele specifice acestui tip de aliment. Producătorul a folosit pentru crema analizată: "Lapte degresat, grăsime vegetală solidă, zahăr, proteină din lapte, sorbitol – E 420, emulsificatori: E 472b – esteri lactici ai mono şi digliceridelor acizilor graşi, E 472e – esteri glicerici ai acidului diacetil tatric cu acizi graşi (conţine soia), stabilizatori: E 460 – celuloză microcristalină, E 466 – carboximetilceluloză de sodiu, E 331 – citrat monosodic, E 407 – caragenan, vanilină, gaz inert N20 – E 942 – protoxid de azot (gaz ilariant, narcotic)". Valoarea energetică pentru 100 de grame de produs este de 997 kj/240 kcal. De asemenea, după consumul aceleiaşi cantităţi de preparat vom acumula 3,1 g proteine, 12 g carbohidraţi şi 20 g grăsime.


ANALIZÅ. Produsul analizat este un preparat obţinut din amestecul laptelui degresat cu grăsimi vegetale solide de natură botanică neidentificată, zahăr, îndulcitor artificial (E 420) şi o serie de alţi aditivi alimentari. Aceştia fac parte din categoria emulgatorilor, stabilizatorilor şi agenţilor de propulsie. Falsa frişcă are un profil nutriţional dezechilibrat, cu valoare biologică scăzută, cu un exces de grăsimi, ne explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi. De asemenea, în compoziţia preparatului intră şi zaharuri cu index glicemic ridicat, periculoase pentru pancreas. Grăsimile, zaharurile în exces şi aditivii alimentari transformă produsul într-unul cu o valoare energetică medie spre mare, 240 kcal/100 g. Din cei opt aditivi alimentari folosiţi, caragenanul (E 407) este unul dintre cei mai periculoşi, având în vedere că în urma consumului pot rezulta ulcere gastrice, dar şi cancere ale tractusului gastrointestinal. În urma analizei etichetei rezultă că produsul reprezintă două surse ascunse de sodiu din E 331 şi E 466 şi una de zahăr rafinat.


CONCLUZII. Folosindu-se de informaţiile de pe etichetă, specialistul nostru nu recomandă produsul copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, persoanelor care suferă de afecţiuni cardiovasculare, celor cu maladii hepatice, hipertensive, renale, persoanelor cu afecţiuni ale tractusului digestiv. Diabeticii vor ţine cont de sfatul medicului curant, iar cei cu intoleranţă la lactoză vor testa produsul înainte de consum.

×
Subiecte în articol: bun de consum