x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Creveţi din nu-ştim-ce

Creveţi din nu-ştim-ce

de Cristina Andreea Calin    |    28 Mar 2008   •   00:00
Creveţi din nu-ştim-ce
Sursa foto: Jurnalul foto/

• CE BEM, CE MÂNCĂM
Traducătorul etichetei acestui produs nu cunoaşte limba ro­mâ­nă foarte bine, motiv pentru care consumatorul nu poate afla ce se va afla la final în farfuria lui.

• CE BEM, CE MÂNCĂM
Traducătorul etichetei acestui produs nu cunoaşte limba ro­mâ­nă foarte bine, motiv pentru care consumatorul nu poate afla ce se va afla la final în farfuria lui.

 

Există pe piaţă produse care induc consumatorul în eroare. Un exemplu sunt aceşti creveţi expandabili. La rubrica compoziţie, pe eti­chetă scrie: “Tapioca flour, shrimp, eggs, salt, sugar and other spices‘‘. După care vine şi traducerea în limba ro­mâ­nă. O redăm integral: “Compoziţie: produsul vietnamez cu caracter oriental, ce con­ţine făină de orez, amidon, zahăr, sare, praf de crevete protod, gluxic, vitamine şi ingre­diente‘‘.


Importatorul încearcă şi o traducere a modului de preparare: “Într-o tigaie de ulei caldala 160-180 g grade celsius, se introduc una-doua bucăţi de creveţi şi se aş­teaptă să se expandeze mare de 3-4 ori/t volumul iniţial, se scoate, se introduce alt rând de creveţi. De recomandare: se serveşte cu bere, cu vin sau ca garnitură în felul doi‘‘. Apoi urmează un alt exemplu de traducere, pentru care se folosesc cuvinte pro­babil dintr-un dialect pe care noi nu îl cunoaştem: “Ener­gie: 366.08 kcal, carbohidraţi 83.5 g, protid 0,52‘‘. Acest mod de traducere contravine legilor româneşti în vigoare, deoa­rece consumatorului nu îi este adus la cunoştinţă ce ingrediente au intrat exact în compoziţie. 

 

ANALIZĂ. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi ne spune despre produsul ana­lizat că are “un profil nu­triţional extrem de dezechilibrat, cu un mare exces de glu­cide cu absorbţie lentă, dar şi rapidă impri­mând pro­du­sului o încărcătură gli­ce­mică foarte ridicată şi o densitate energetică foarte mare, 366 kcal/100 g‘‘. După prăjirea în ulei, densitatea energetică va creşte şi mai mult, iar dacă se foloseşte o grăsime nerezistentă la prăjit (ulei de şofrănel, ulei de germeni de porumb, ulei de floarea-soarelui), se vor genera produşi foarte toxici, cancerigeni, inclusiv de ti­pul acrilamidei mono­merice. Specialistul nostru atrage atenţia că în compoziţia produsului intră şi o sursă de sare ascunsă. Nu trebuie să uităm că praful de creveţi are un potenţial alergen ridicat.

 

CONCLUZII. Alimen­tele prăjite nu sunt recomandate nici unei categorii de consumatori. Având în vede­re că nu se ştie exact ce ingrediente au fost folosite pentru acest produs, eticheta fiind foarte confuză, specia­listul nostru nu poate face recomandări. 


cristina.calin@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: bun de consum