x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cum să-l ajuți pe copil să devină mai dibaci? 7 sfaturi și recomandări

Cum să-l ajuți pe copil să devină mai dibaci? 7 sfaturi și recomandări

16 Iun 2022   •   17:25
Cum să-l ajuți pe copil să devină mai dibaci? 7 sfaturi și recomandări
Sursa foto: piqsels.com

Atunci când mușchii mici de la mâinile copiilor nu sunt suficient dezvoltați, aceștia nu pot ridica sau manipula obiecte micuțe, cu ușurință. De asemenea, este încetinită abilitatea de a folosi ambele mâini în același timp, pentru efectuarea unor sarcini dintre cele mai diverse.

Utilizarea frecventă și continuă a mâinilor și degetelor va duce, în schimb, la dezvoltarea abilităților motorii fine. Pe lângă antrenarea dibăciei, activitățile manuale vor stimula și creierul să coordoneze mișcările care să facă legătura între ceea ce se vede și acțiune. Când copilul este dibaci, el reușește să desfășoare acțiuni cum ar fi apucarea, ținerea, ciupirea sau apăsarea. Acestea sunt necesare în viața de zi cu zi, de la spălarea dinților cu periuța, la mânuirea furculiței și cuțitului sau legarea șireturilor la pantofi.

 

Cum îi dezvolți dibăcia?

 

Pentru copiii mici, este foarte importantă dezvoltarea îndemânării, cunoscută și ca dibăcie, prin expunerea la activități și experiențe adecvate. Chiar dacă se dezvoltă în ritm diferit, copiii pot deveni mai dibaci cu ajutorul jocurilor de îndemânare, reușind să îndeplinească în final sarcini cheie, precum mutarea obiectelor cu vârful degetelor sau mișcarea creionului pe foaie, pentru a desena.

 

Dacă vrei să îl ajuți pe copilul tău să își dezvolte abilitățile motorii fine, pentru a deveni mai dibaci, iată la ce poți apela.

1.Plastilina

Frământarea și modelarea plastilinei reprezintă un antrenament foarte util ce poate fi realizat în fiecare zi. Copiii adoră să modeleze, așa că trebuie încurajați să întindă plastilina ca pe un aluat, să facă biluțe mici sau șuvițe lungi, pe care să le combine în diverse figurine.

2.Pictura

Indiferent dacă folosesc pensule ori preferă să picteze direct cu degetele, cei mici vor profita de această activitate care oferă nenumărate beneficii. Pictura ajută la dezvoltarea coordonării ochi - mână, la creșterea dibăciei, la dezvoltarea memoriei și la exprimarea emoțiilor.

3.Tăierea și mototolirea hârtiei

O foarfecă adecvată pentru copii nu are vârfuri ascuțite și nici nu taie. În acest fel, cei mici o pot utiliza în siguranță pentru a decupa diverse forme ori siluete. Hârtia creponată este și ea recomandată pentru a fi tăiată și apoi modelată în funcție de preferințele celor mici.

4.Sortarea boabelor

Pune într-un vas mai multe tipuri de boabe uscate, linte, fasole albă și colorată și chiar orez. Apoi, împreună cu juniorul, începeți să le sortați, așezând fiecare tip de boabă într-un vas separat, astfel încât, la final, să nu mai fie amestecate.

5.Grădinărit

Chiar dacă nu stați la curte, câteva ghivece pe balcon vor oferi contextul perfect pentru a desfășura o activitate foarte plăcută care promovează dezvoltarea îndemânării. Plantarea semințelor, udarea răsadurilor, transplantarea, copilirea și îngrijirea continuă, reprezintă o adevărată plăcere, atât pentru copii dar și pentru adulți.

 

6.Îndeamnă-l să se îmbrace singur

Încurajează-l pe cel mic să se descurce singur cât mai mult, chiar dacă nu reușește să ducă la bun sfârșit activitățile. Poți interveni atunci când se blochează, dar numai pentru a depăși momentul sau pentru a-i arăta ce are de făcut. Multe activități banale, cum ar fi închiderea nasturilor, legarea șireturilor sau apăsarea capselor reprezintă un antrenament foarte bun pentru mușchii mici de la mâini.

7.Puzzle

Așezarea pieselor mici la locul lor, pentru a forma o imagine mai mare, îi obligă pe copii să se obișnuiască rapid cu multe mișcări fine și de înaltă precizie. Pe lângă acest antrenament, realizarea unui puzzle dezvoltă memoria, coordonarea ochi–mână, dar ajută și la înțelegerea unor concepte cum sunt forma sau dimensiunea.

 

Toate activitățile de mai sus reprezintă o plăcere pentru copii și nu o obligație, astfel încât îi vor ajuta într-o manieră plăcută să își antreneze mușchii de la mâini. Vă puteți juca împreună, astfel încât să întăriți legătura dintre voi și să construiți amintiri ce vor dura o viață.

 

 

×