x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Dacă nu adormiţi, nu vă chinuiţi să aţipiţi: acceptaţi o noapte albă

Dacă nu adormiţi, nu vă chinuiţi să aţipiţi: acceptaţi o noapte albă

de Florin Condurateanu    |    06 Noi 2016   •   21:30
Dacă nu adormiţi, nu vă chinuiţi să aţipiţi: acceptaţi o noapte albă
Sursa foto: Jupiterimages/Getty Images

Ce dulce e întâlnirea cu Moş Ene, pe la gene! Numai că urarea “somn uşor” , uneori, nu este lesne de pus în practică. Pentru unii, insomnia este un chin de nesuportat. Toate bolile psihice se instalează şi cu tulburări ale somnului. Iată unele sfaturi date de medici privind un somn normal, odihnitor.

Îi auzi pe unii care condiţionează somnul normal de cantitatea de ore cu genele lipite, să aduni 7-8 ore de somn şi totul este în regulă. În realitate trebuie respectată şi arhitectura somnului. Nu e acelaşi lucru să dormi 8 ore în timpul zilei faţă de somnul pe timpul nopţii. Noaptea e făcută pentru somnul acela normal, odihnitor, fiindcă se respectă pretenţiile ceasului biologic. Somnul firesc este între orele 23 şi ivirea primei gene de lumină în zori. Noaptea sunt reglate să lucreze la turaţie mare organele. La o anume oră din noapte “se învârte” optim ficatul, la altă oră a nopţii se află la turaţie optimă rinichii, la altă oră de întuneric plămânii şi aşa mai departe. Respectarea arhitecturii somnului se referă şi la succesiunea şi perioada somnului rapid, acela cu vise şi mişcare a globilor oculari. Somnul lent, cel lung, este un fel de liant între reprizele de somn rapid, cel odihnitor, cu activitate cerebrală, somn rapid care are nevoie de 3-4 episoade pe noapte, fiecare repriză durând 8-10 minute. Visele se adună mai ales spre dimineaţă, dar aceste vise de regulă nu se ţin minte. Orbii visează necolorat, în alb şi negru. Patul este asociat în mintea omului cu somnul. De aceea aşezarea în pat, la orizontală, pentru a citi, a învăţa, a privi la televizor nu face decât să perturbe reflexul de a adormi la aşezarea în pat. Sunt măsuri simple de asigurare a igienei unui somn normal. Înainte de somn e bine să aeriseşti dormitorul, să nu te culci cu burta supraîncărcată de mâncare, să nu citeşti cărţi înfricoşătoare, să nu vizionezi filme horror, să nu fumezi şi să nu bei prea mult alcool.

Când te pocneşte insomnia, fie că nu adormi, fie că te-ai trezit după 2 ore şi nu mai revii la somn, sfatul psihiatrilor este să nu încerci cu zbucium să aţipeşti din nou. De regulă, insomniacul se răsuceşte, strânge cearşaful ca o funie sub el şi nu regăseşte iarăşi somnul. Sfatul este să renunţi şi să faci altceva prin casă, departe de dormitor, să citeşti, să lucrezi, să-ţi faci de lucru prin bucătărie. Astfel, accepţi o noapte albă, a doua seară eşti obosit şi dormi adânc.

×