x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet "Datorită bolii, am câştigat câteva prietene"

"Datorită bolii, am câştigat câteva prietene"

de Irina Munteanu    |    01 Sep 2011   •   21:00
"Datorită bolii, am câştigat câteva prietene"

Iulia Chivu nu are decat 38 de ani si deja a suferit de doua boli cumplite, despre care nici doctorii nu au putut spune daca au legatura una cu alta. In decembrie 2008 a suferit o operatie la creierul mic, in timpul careia i-a fost extrasa o tumoare de marimea unei nuci. In urma analizelor, s-a constatat ca tumoarea era maligna. "Apoi lucrurile au mers bine. Am pu­tut sa fac chimioterapie si radiotera­pie si sa merg in continuare la cursul pe care il tin studentilor mei de la ASE - «Comunicare si negociere in afaceri»", spune Iulia. Ea este conferentiar la Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti. La 27 de ani a obtinut titlul de doctor in management, iar la 32 de ani era cel mai tanar conferentiar din facultate.

Dupa cele patru luni de radioterapie si alte sase luni de chimioterapie, in urma unor analize si tomografii PET-CT, medicii au ajuns la concluzia ca boala era vindecata. Optimismul si increderea in Dumnezeu i-au dat puterea de a trece peste aceasta forma de cancer specific copiilor si tinerilor. Dar in 2011, la un control de rutina, i s-a descoperit o alta boala foarte grava: leucemie acuta limfoblastica de tip B. "Nu aveam nici un simptom. Eram poate doar putin mai obosita decat de obicei", spune Iulia. A inceput imediat sa faca tratament. Dupa sapte luni de chimioterapie, timp in care a mers in continuare la serviciu, a aflat ca pentru a se vindeca are nevoie de un transplant in strainatate. In Romania nu poate face transplantul pentru ca tara noastra nu are acces la bazele internationale de celule stem. Iulia a depus un dosar la Ministerul Sanatatii si a obtinut de aici o suma de 120.000 de euro. Costul transplantului si restul cheltuielilor pe care le presupune calatoria, cazarea si masa la Spitalul Universitar Hadassah din Ierusalim se ridica la aproximativ 150.000 de euro. Ea trebuie sa ramana in Israel cel putin cinci-sase luni, dupa operatie. Cand au aflat ca Iulia este bolnava, colegii ei de la ca­tedra de Management din ASE au strans si ei bani sa o ajute si astfel acum ea are nevoie de doar 6.000 de euro. O suma mica in comparatie cu intregul cost, dar imensa pentru un cadru universitar.

Pentru aceasta operatie, Iulia va trebui sa renunte temporar la ceea ce i-a umplut viata: cursurile pe care le tine studentilor, scrierea de articole si manuale. "Nu am avut timp liber, in afara vacantelor, cand imi place sa merg la munte. Citesc carti care ma ajuta in profesie, dar si pe cele din Biblioteca pentru Toti. Imi plac romanele si poezia romaneasca", marturiseste Iulia. Am intrebat-o cum i s-a schimbat viata din cauza bolii, iar raspunsul ei a fost optimist: "Mi-a fost interzis efortul. Dar, am castigat cateva prietene." Ea crede ca "Dumnezeu ii incearca numai pe cei buni" si ca suferintele ei sunt nimic in comparatie cu cele ale Domnului Iisus Hristos.

Cine doreste sa o ajute pe Iulia Chivu poate dona in contul deschis pe numele ei la BCR, sucursala Piata Romana: RO53 RNCB 0318 01036409 0001 (lei).

×
Subiecte în articol: pagina de suflete