De la ficatul gras, la fibroză și ciroză
Ficatul gras este o boală răspândită, circa 27% din populaţie suferă de această steatoză hepatică. În jur de 5% din cei cu ficat gras ajung la agravări de genul ciroză, cancer hepatic. Nu este corectă legenda care umblă în populaţie conform căreia ficatul gras este cea mai uşoară maladie hepatică, de la această steatoză hepatică apar bolile grave, hepatitele cronice, cirozele, cancerele hepatice. Interviu cu profesor doctor Alexandru Oproiu, întemeietor de şcoală în gastroenterologie
Florin Condurăţeanu: Cei diagnosticaţi cu ficat gras sunt nelămuriţi de faptul că medicii nu le scriu o reţetă lungă cu medicamente, ci îi îndeamnă să-şi schimbe stilul de viaţă. De ce li se menţionează des cvartetul morţii, sindromul metabolic X?
Prof. Alexandru Oproiu: În fazele de început ale steatozei hepatice, dacă pacientul îşi modifică dieta şi face mişcare, boala hepatică poate face pasul înapoi. Acest pericol al vremurilor noastre, sindromul metabolic X este compus din obezitate, diabet, grăsimi mari în sânge şi hipertensiune. Cel cu steatoză trebuie să slăbească, să se încadreze în marja 25-28 de indice de masă corporală şi bărbaţii să nu depăşească 102 centimetri parimetrul abdomenului, iar femeile să măsoare în talie doar 88. La dieta pentru eliberarea de kilogramele în plus se adaugă mişcarea, măcar de o jumătate de oră mers pe jos zilnic. Diabetul trebuie tratat cu medicamente pentru mărirea disponibilităţii la glucoză a celulelor şi printr-o dietă prescrisă de medic. Hipertensiunea impune tratamentul specific pentru a nu depăşi limitele de 13,5 maxima şi 8,5 minima. În ficatul gras trebuie să se evite grăsimile, dulciurile, făinoasele.
F.C.: Şi medicamentele?
Prof. A. O.: Pentru micşorarea colesterolului se prescriu statine, pentru ţinerea în frâu a trigliceridelor ce nu trebuie să depăşească 150 sunt utili fibraţii. Dar esenţială este dieta cu împuţinarea grăsimilor, dulciurilor, iar abstinenţa la alcool este necesară. Se recomandă antioxidanţii, meniţi să se opună radicalilor liberi aducători de stres oxidativ. Este binevenită vitamina E. Cei cu ficat gras e necesar să evite vitamina A şi preparatele ce conţin fier.
F.C.: Care sunt fazele de evoluţie spre rău ale ficatului gras?
Prof. A.O.: Prima etapă este de steatoză hepatică, atunci când celulele hepatice se încarcă anormal cu grăsimi şi este prejudiciată activitatea lor. Agravarea înseamnă apariţia inflamaţiei, steatohepatita, şi vestea alarmantă este când se instalează şi fibroza, acea întărire a ţesuturilor ficatului, care blochează acţiunea acestor celule hepatice şi este barată trecerea sângelui. De la fibroză, se ajunge la ciroză.
Ficatul gras se descoperă anevoios, de aceea se impun controale periodice. Când apar derapaje în analizele hepatice şi când ecografia arată o strălucire mare a ficatului, se profilează diagnosticul de steatoză hepatică.

Ştiri din .ro
5 sfaturi de la nutriționiști pentru reducerea colesterolului
Somnul insuficient crește riscul de demență
Turele de noapte cresc riscul de infectare cu virusul SARS-CoV-2
Vitamina D și Omega 3 scad riscul infectării cu COVID-19
Bolile psihice se însoţesc de tulburări ale somnului
De unde cumperi produse naturiste pentru un stil de viata sanatos?
Cum îți poți menține sănătatea cu suplimente alimentare revoluționare, fără substanțe chimice dăunătoare
Trei sfaturi utile pentru a ne păstra calmul în pandemie
Noi informații despre trombozele cauzate de vaccinul AstraZeneca
Sportul reduce riscul de a dezvolta forme severe ale infecției cu virusul SARS-CoV-2
(P) Cum se aplică fizioterapia la Sanconfind şi în ce constă recuperarea medicală
Noi date despre tulpina de COVID-19 din Marea Britanie. Nu provoacă simtome mai grave ale bolii
Explicațiile psihologului: Ce “forțe” ne obligă să nu lăsăm țigara din mână?
Noi informații despre vaccinul rusesc Sputnik V. Care este eficiența acestuia la noile tulpini
Kerastase - tehnologii inovatoare, pentru un păr sănătos
