x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Desert cu puţine calorii

Desert cu puţine calorii

de Georgeta Licsandru    |    19 Iul 2008   •   00:00
Desert cu puţine calorii

ALTERNATIVĂ  ●  Sorbetul – Îngheţata din suc sau piure de fructe
O îngheţată fără grăsimi şi cu puţine calorii – astfel este caracterizat sorbetul. Are doar 160 de calorii/100 g, iar ingredientele sale sînt sucurile proaspete de fructe sau piureul de fructe.



ALTERNATIVĂ  ●  Sorbetul – Îngheţata din suc sau piure de fructe
O îngheţată fără grăsimi şi cu puţine calorii – astfel este caracterizat sorbetul. Are doar 160 de calorii/100 g, iar ingredientele sale sînt sucurile proaspete de fructe sau piureul de fructe.

Sorbetul este desertul răcoritor pe care îl pot savura şi persoanele care au probleme cu greutatea, şi cei care se tem de colesterol sau grăsimi saturate, şi persoanele cu intoleranţă la lactoză. De ce? Ne explică prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare: "Îngheţata obişnuită are ca bază laptele, smîntîna, într-un cuvînt colesterol şi grăsimi saturate, care sînt la originea bolilor cardiovasculare, obezităţii. Sorbeturile însă sînt făcute din sucuri proaspete de fructe, din piure de fructe. Din acest motiv, sorbeturile sînt mai apoase, nu au consistenţa cremoasă a îngheţatei obişnuite, însă sînt mai sănătoase".

DIFERENŢE. Din moment ce nu conţin smîntînă sau lapte, sorbeturile au puţine calorii. 100 g sorbet furnizează pînă la 160 de calorii/100 g, în vreme ce aceeaşi cantitate de îngheţată tradiţională ajunge la 300 de calorii. Şi mai au un avantaj sorbeturile: pot fi consumate şi de persoanele cu intoleranţă la lactoză, deoarece nu conţin lapte. În cazul persoanelor cu intoleranţă la lactoză, îngheţata cu lapte poate provoca balonări, crampe abdominale, diaree, vărsături. Sorbeturile pot conţine lichior, vin, cafea, infuzii din plante. Pentru îmbunătăţirea gustului, în sorbeturi se adaugă albuş de ou. Acest desert rece poate fi consumat cu fructe, prăjituri, diferite toppinguri. Specialistul nostru ne recomandă topping-urile naturale: sirop de fragi, de fructe de pădure, de arţar.

ATENŢIE! Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne atrage atenţia asupra sorbeturilor disponibile în comerţ: "Acestea nu sînt la fel de sănătoase ca sorbeturile pe care ni le pregătim acasă, din piure de fructe. Sorbeturile din comerţ sînt un amestec între apă, lapte (aproximativ 5%), arome artificiale şi conţin de obicei de două ori mai mult zahăr decît îngheţata. De asemenea, printre ingredientele acestora se numără multe E-uri: coloranţi, conservanţi, stimulatori de aromă. Coloranţii, conservanţii le creează probleme persoanelor cu alergii alimentare, iar stimulatorii de aromă pot avea efecte negative asupra activităţii cerebrale".


Recomandări

Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne sfătuieşte să nu devorăm îngheţata sau sorbetul imediat ce le-am scos din frigider. Pentru a nu avea probleme cu gîtul sau tulburări digestive, nu trebuie să consumăm alimentele la o temperatură mai scăzută de 10 grade. "În afară de sorbeturi sau îngheţata obişnuită, pe piaţă există şi sortimente care conţin mai multe fibre alimentare şi puţine calorii. Datorită conţinutului de fibre, acestea sînt recomandate în curele de slăbire. De asemenea, există aşa-numita îngheţată light, fără zahăr. Nu trebuie să credem că dacă un produs este light conţine mai puţin zahăr sau mai puţină grăsime. În asemenea produse se folosesc îndulcitorii artificiali, care ar trebui consumaţi numai cu sfatul medicului", avertizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

×