x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Dietetică cu grăsimi

Dietetică cu grăsimi

de Cristina Andreea Calin    |    26 Noi 2007   •   00:00
Dietetică cu grăsimi

CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M Â
Ingredientele din acest pesmet sunt un indiciu că produsul nu este destinat unei diete, fiind chiar interzis mai multor categorii de consumatori.


CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M Â
Ingredientele din acest pesmet sunt un indiciu că produsul nu este destinat unei diete, fiind chiar interzis mai multor categorii de consumatori.

Eti Form light este o păine prăjită şi dietetică. Aşa scrie pe etichetă. Tot de acolo aflăm că este "obţinută din făină de grău, tărăţe, gluten uscat, drojdie uscată, ulei hidrogenat, sare iodată, extract de malţ, emulsificator (soia lecitină E 322), antioxidant (acid sorbic E 200)". Produsul are si etichetă nutriţională, insă nu am avut lupă să o descifrăm.


ANALIZÃ.... Profesorul Mencinicopschi ne spune că produsul este o "specialitate de panificaţie — pesmet din păine cu tărăţe feliată — cu un profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de glucide cu absorbţie rapidă semilentă şi lentă, cu adaos de gluten şi uleiuri hidrogenate". Prin prăjire amidonul devine uşor asimilabil crescăndu-i indicele glicemic, contribuind la creşterea incărcăturii glicemice a produsului şi agresiunea acesteia asupra pancreasului endocrin. Grăsimile hidrogenate sunt foarte periculoase pentru sănătate. Pesmetul are o densitate energetică extrem de ridicată - 429 kcal/100 g.

Produsul nu poate fi denumit dietetic atăt datorită profilului nutriţional. Nici eticheta nutriţională nu ne ajută prea mult pentru că nu indică factorii specifici unui produs dietetic spre exemplu: conţinut in fibre alimentare, densitate energetică scăzută, incărcătură glicemică scăzută, grăsimi sănătoase etc. Produsul conţie o sursă importantă de gluten şi sare ascunsă.


CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, supraponderalilor, obezilor, suferinzilor de sindrom metabolic (hipertensivi, cardiovasculari, cancer, neurodegenerative), suferinzilor de boli hepatice şi renale. Suferinzii de diabet o vor consuma numai cu avizul medicului curant. Este interzisă suferinzilor de celiachie.
Â

×
Subiecte în articol: bun de consum