x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Doar pentru francofoni

Doar pentru francofoni

de Cristina Andreea Calin    |    12 Noi 2007   •   00:00
Doar pentru francofoni

CE BEM, CE MĂNCĂM
Importatorul a tradus eticheta după cum a vrut el. Nici producătorul a nu făcut o treabă prea bună, amestecănd in produs o serie de ingrediente nocive, mai ales copiilor.


CE BEM, CE MĂNCĂM
Importatorul a tradus eticheta după cum a vrut el. Nici producătorul a nu făcut o treabă prea bună, amestecănd in produs o serie de ingrediente nocive, mai ales copiilor.

Roolly este o prăjitură care atrage copiii prin desenul pe care il are inscripţionat pe etichetă. Dacă un părinte ar vrea să ştie cu ce işi hrăneşte copilul trebuie să cunoască limba franceză, pentru că eticheta in limba romănă nu oferă prea multe informaţii.

Pe eticheta in limba romănă sunt inscripţionate următoarele ingrediente: zahăr, grăsimi vegetale, făină, lapte pasteurizat, ou, lapte praf, sirop de glucoză, cereale, ou praf, E 450, E 500, E 503, emulsificatori: E 471, E 322, sare. Din traducerea etichetei originale din limba franceză aflăm că produsul are in compoziţie: lapte proaspăt 29%, zahăr, grăsimi vegetale (ulei de palmier rafinat, apă, regulator de aciditate: E 330 acid citric), făină de grău, iaurt 6,3%, ouă, miere, sirop de glucoză, lapte praf degresat, proteine din lapte, iaurt pudră, cacao pudră 1,7%, amidon de tapioca, ulei de floarea soarelui, amidon de cartofi, gălbenuş de ou, emulsifianţi: E471 —mono şi digliceride ale acizilor graşi, E 475 —esteri poliglicerici ai acizilor graşi, E 433 —monooleat de poliooxietilenă sorbitan, unt, stabilizatori: E 407 — caragenaan, arome, agenţi de creştere: E 450i — difosfaţii, E 500ii — carbonaţi de sodiu, E 503ii — carbonaţi de amoniu, sare. Poate conţine lecitină de soia şi alone.


ANALIZĂ. Prăjitura analizată este un produs de cofetărie cu profil nutriţioal dezechilibrat, cu un exces de grăsimi combinate cu zaharuri cu absorbţie rapidă şi lentă, diferite ingrediente provenite din lapte impreună cu o galerie de aditivi alimentari, dintre care unii periculoşi pentru sănătate. Profesorul Gh. Mencinicopschi atrage atenţia că aditivul E 407, caragenaan, poate creşte riscul de apariţie a cancerului de colon. Excesul de carbohidraţi imprimă produsului o incărcătură glicemică ridicată nocivă pentru pancreasul endocrin.


CONCLUZII. Produsul nu este recomandat copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, cardiovascularilor, persoanelor hipertensive, celor cu afecţiuni renale, hepatice, neurologice şi neurodegenerative, cu maladii gastrointestinale, dermatologice, celor cu status proinflamator sistemic, cancere. Deşi nu are etichetă nutriţională, produsul are o densitate energetică ridicată, generată de ingredientele utilizate. De aceea, produsul nu este recomandat de specialistul nostru supraponderalilor şi obezilor. Diabeticii vor cere avizul medicului. Este interzis suferinzilor de celaichie, din cauza conţinutului de gluten. Persoanele cu intoleranţă la lactoză vor testa produsul inainte, din cauza ingredientelor care au ca provenienţă laptele.


×
Subiecte în articol: bun de consum