x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Drastic - EFSA ia măsuri dure

Drastic - EFSA ia măsuri dure

de Nicoleta Catana    |    02 Oct 2008   •   00:00
Drastic - EFSA  ia măsuri dure

Autoritatea Europeană pentru Siguran­ţă Alimentară (EFSA) a făcut o anali­ză substanţială a recomandărilor de sănătate de pe produsele alimentare, nouă în total în ur­ma căreia a respins opt, dintre ele. Acest lucru a ne­mul­ţumit foarte tare industria alimentară.



Autoritatea Europeană pentru Siguran­ţă Alimentară (EFSA) a făcut o anali­ză substanţială a recomandărilor de sănătate de pe produsele alimentare, nouă în total în ur­ma căreia a respins opt, dintre ele. Acest lucru a ne­mul­ţumit foarte tare industria alimentară.

Aceasta a avertizat cu ceva timp în urmă că va lua în seamă numai acele recomandări care au la bază studii ştiinţifice foarte bine elaborate, însă actorii din tagma alimentară nu credeau că situaţia va fi chiar atât de drastică. Propunerile de recomandări de să­nătate de pe alimente în cauză făceau referire la riscurile de a contacta maladii deosebit de periculoase de pe urma consumului de alimente nocive şi la protejarea datelor producătorilor. EFSA şi-a motivat gestul prin faptul că, deşi ea a ce­rut în mod expres acest lucru, consu­matorii nu au specificat cu exactitate despre ce ingredient este vorba, astfel că Autoritatea a considerat că plângerile nu sunt fondate.

Recomandările nu sunt clare

Forul european a precizat ce anume trebuie să îi determine pe consumatori să recurgă la soluţionarea problemelor pe cale juridică. Astfel, produsul în cauză trebuie cercetat ştiinţific pe o perioadă mai mare de timp, iar studiile trebuie să ateste faptul că acesta ar putea fi nociv. EFSA a menţionat totodată că plângerile care au la bază produse ca fibre, ovăz, fructe sau legume sunt foarte delicate şi necesită un regim special.

Acest lucru se datorează faptului că cercetătorii sunt de părere că studiile efectuate până în pre­zent nu sunt suficient de concludente în­cât să stabilească cu exactitate ce efecte negative ar putea să aibă asupra organismului consumatorilor, în ciuda faptului că nutriţioniştii le recomandă în cadrul unui regim alimentar sănătos.

O altă pro­blemă o reprezintă recomandările le­gate de antioxidanţi. Testele realizate pe aceş­tia, de asemenea, sunt foarte pu­ţine şi nici EFSA nu a decis cu exactitate ce măsuri trebuie luate legat de acest aspect, ceea ce a nemulţumit într-o mă­sură indus­tria alimentară şi consumatorii.

Cum va fi în viitor

În momentul de faţă, nu se ştie cu si­guranţă dacă situaţia va rămâne la fel. Oamenii de ştiinţă consideră a fi exage­rată măsura luată de EFSA de a se baza în exclusivitate pe studii, existând riscul ca în unele cazuri consumatorii chiar să aibă de suferit de pe urma unui anumit produs şi pur şi simplu să nu aibă suport ştiinţific care să demonstreze nocivitatea alimentului în cauză. De exemplu, ca­zu­rile produselor naturale sunt cele mai elocvente. Unele dintre ele sunt alimente tradiţionale din respectivele ţări, iar cer­cetătorii nu consideră necesar realiza­rea de studii asupra tuturor ingredientelor.

×
Subiecte în articol: bun de consum efsa