x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Duşmanul calciului

Duşmanul calciului

de Cristina Andreea Calin    |    03 Sep 2007   •   00:00
Duşmanul calciului

CE BEM, CE MĂNCĂM
Acest sortiment de brănză conţine o sursă de polifosfaţi care dezechilibrează balanţa calciu - fosfor, şi aşa deficitară in lapte, impiedicănd fixarea calciului in oase.


CE BEM, CE MĂNCĂM
"Especial pasta" Hochland este o brănză topită semigrasă (23% materie grasă), răzuită, specială pentru paste.

Eticheta nu este scrisă decăt in limba spaniolă: "Ingredientes: queso (caşcaval), mantequilla (unt), proteinas de leche (proteină din lapte), sales fundentes (săruri de topire): E 331 (citraţi), E 452 (polifosfaţi), amidon (amidon), sal (sare), conservador (conservant) E 202 (sorbat de potasiu)

ANALIZĂ. Produsul este o brănză topită tipică, obţinută din caşcaval, unt, cazeină (proteină din lapte), utilizănd sărurile de topire, agenţi de ingroşare, amidon (polizaharid natural) şi conservant. Din punct de vedere al profilului nutriţional, produsul are un exces de grăsimi animale saturate nesănătoase şi care imprimă o valoare energetică ridicată, ne spune prof. Gh. Mencinicopschi.

Brănza conţine o sursă de polifosfaţi care dezechilibrează balanţa calciu-fosfor, şi aşa deficitară in lapte, impiedicănd fixarea calciului in oase.

Produsul nu este indicat copiilor, adolescenţilor, supraponderalilor, obezilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, celor predispuşi la osteoporoză şi celor cu osteoporoză, cardiovascularilor, hepaticilor, renalilor, alergicilor, diabeticilor, celor cu afecţiuni neurodegenerative.

×
Subiecte în articol: bun de consum