x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet E 163+E 120 = grepfrut roz

E 163+E 120 = grepfrut roz

de Cristina Andreea Calin    |    10 Oct 2007   •   00:00
E 163+E 120 = grepfrut roz

CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M Â
Noile tendinţe in alimentaţie ne sugerează că este cool să bem sucuri colorate, realizate in mare parte din aditivi alimentari. Timbark Cool are aceeaşi reţetă, iar efectele asupra consumatorilor nu sunt tocmai cool.Â



CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M Â
Noile tendinţe in alimentaţie ne sugerează că este cool să bem sucuri colorate, realizate in mare parte din aditivi alimentari. Timbark Cool are aceeaşi reţetă, iar efectele asupra consumatorilor nu sunt tocmai cool.  Â


Din primele informaţii de pe etichetă aflăm că in sticla roz se află o băutură necarbonatată "imbogăţită cu vitaminele C, B6, acid folic, B 12, cu zaharuri şi indulcitori". De asemenea, ni se mai spune că produsul a fost pasteurizat, obţinut din suc concentrat, cu valoare energetică scăzută.


Timbark Cool de grepfrut roz a fost obţinut din "apă, zahăr (D) şi/ sau sirop de glucoză-fructoză (G), suc de grepfrut roz (4%), corectori de aciditate: acid citric E 330 şi citrat trisodic E 331, stabilizatori: E 466 caroximetilceluloză şi gumă arabică E 414, aromă, vitamine: C, B6, acid folic şi B12, coloranţi: antocianină E 163 şi roşu coşenilă E 120, indulcitori: ciclamat de sodiu E 952 şi zaharinat de sodiu E 954, conservanţi: benzoat de sodiu E 211 şi sorbat de potasiu E 202". Un singur pahar conţinănd 100 ml de suc ne va aduce o valoare energetică 28 kcal (121 kj), proteine 0,1 g, glucide 7,0 g, lipide 0,1 g, vitamina C 30 mg (50% DZR - doza zilnică recomandată), acid folic 30 µg (15% DZR), vitamina B 12 3 µg (15% DZR), vitamina B6 0,3 mg (15% DZR).


ANALIZÃ.... Profesorul Gheorghe Mencinicopschi ne explică faptul că produsul analizat este de fapt o băutură necarbonatată cu profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de glucide rafinate adăugate (zaharoză şi/sau sirop de glucoză-fructoză), 4% suc de grepfrut pasteurizat şi un cocteil de aditivi alimentari reprezentaţi de corectori de aciditate, stabilizatori, arome, coloranţi, indulcitori artificiali intenşi (E 952 şi E 954), conservanţi artificiali.


Glucidele adăugate au un index glicemic foarte ridicat şi sunt periculoase pentru pancreasul endocrin. Coloranţii, in special E 120, pot declanşa alergii persoanelor sensibile. Indulcitorii artificiali intenşi, ciclamatul de sodiu şi zaharinatul de sodiu, pot provoca de asemenea efecte adverse persoanelor sensibile, şi de aceea doza zilnică admisă este foarte scăzută, fiind de 11 mg/kg corp pentru ciclamaţi şi 5 mg/kg corp pentru zaharină.

Lista aditivilor culminează cu benzoatul de sodiu, un conservant artificial periculos mai ales pentru persoanele sensibile. Nu este clar de ce au fost adăugaţi cei doi conservanţi artificiali, din moment ce produsul este tratat ter-mic - pasteurizat. De remarcat că prin pasteurizare se distrug valoroasele substanţe biologic active: enzime, vitamine, unele săruri minerale şi altele.


CONCLUZII. Produsul nu este recomandat copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, diabeticilor, alergicilor, astmaticilor, suferinzilor de rinichi şi vezică, de afecţiuni hepatice, suferinzilor de cancer, de maladii neurodegenerative, celor cu boli dermatologice. Specialistul nostru, profesorul Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, menţionează incă o dată că nici un suc din fructe sau legume procesat şi imbuteliat in urma unor tratamente termice sau adaosului de conservanţi nu poate inlocui fructele şi legumele consumate in stare proaspătă.


×
Subiecte în articol: bun de consum