x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet E 385 - Sechestrantul sănătăţii

E 385 - Sechestrantul sănătăţii

de Cristina Andreea Calin    |    09 Ian 2008   •   00:00
E 385 - Sechestrantul sănătăţii

PERICULOS ? Australienii au interzis folosirea lui E 385
Nu este domeniu în care EDTA să nu fie folosit. De la medicamentele pentru animale până la hrana pentru bebeluşi, trecând prin industria textilă, această substanţă are rolul ei. Totuşi, ingerată din alimente poate avea efecte grave pe termen lung.

PERICULOS ? Australienii au interzis folosirea lui E 385
Nu este domeniu în care EDTA să nu fie folosit. De la medicamentele pentru animale până la hrana pentru bebeluşi, trecând prin industria textilă, această substanţă are rolul ei. Totuşi, ingerată din alimente poate avea efecte grave pe termen lung.


În industria alimentară este cunoscut mai ales sub denumirea de EDTA, dar numele lui complet este etilen-diamina tetraacetat de calciu disodiu, având formula chimică C10H16N2O8. În sistemul de notare al aditivilor alimentari din Uniunea Europeană este notat cu E 385.


EDTA face parte din categoria antioxidanţilor, conservanţilor şi a sechestranţilor artificiali. Acesta are efect antibacterian (la pH=7,0) şi proprietăţi de chelare a ionilor divalenţi, protejând vitaminele hidrosolubile din sucuri. Este utilizat în industria alimentară pentru că previne îmbrunarea neenzimatică în fructe şi legume, menţine culoarea cărnii de peşte, moluşte, crustacee complexând cu fierul, zincul şi cuprul.


De asemenea, previne coagularea cazeinei la concentrarea laptelui, împiedică coagularea albuşului în procesul de pasteurizare. De aceea, E 385 poate fi găsit în numeroase produse alimentare: conserve de peşte, crustacee şi fructe de mare, margarine, sosuri, maioneze, băuturi carbogazoase. Industria alimentară justifică utilizarea pe scară atât de largă a acestui aditiv alimentar, spunând că ajută la "sechestrarea" impurităţilor de metal ce pot apărea mai ales în produsele care au provenienţă marină.


PROBLEME GRAVE. Efectele pe care acest antioxidant le produce asupra organismului uman sunt dintre cele mai grave. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, spune că EDTA poate induce modificări metabolice, dezechilibrează balanţa dintre minerale. Mai mult, inhibă enzimele şi coagularea sângelui. În timp se poate ajunge la tulburări gastrointestinale, hematurie, crampe musculare, fiind nefrotoxic. Pentru a nu se ajunge la acest tip de complicaţii, s-a stabilit o doză zilnică admisă pentru acest aditiv alimentar: 2,5 mg/kg corp. De aceea, trebuie să fim foarte atenţi la eticheta tuturor produselor pe care le mâncăm.

Din cauza acestor efecte, aditivul E 385 este interzis în alimentaţia copiilor sub vârsta de 2 ani. În această ordine de idei, Grupul de Suport pentru Copii Hiperactivi din Anglia recomandă ca produsele cu EDTA să nu fie consumate de copii, indiferent de vârsta acestora, mai ales că specialişti din cadrul asociaţiei au tras concluzia că poate provoca reacţii alergice.


INTERDICÞII. În Australia este interzisă cu desăvârşire utilizarea aditivului E 385 în industria alimentară. În unele ţări europene folosirea EDTA este limitată la anumite cantităţi şi la anumite produse. În schimb, Administraţia Medicamentului şi a Alimentului din SUA permite folosirea lui ca şi conservant pentru alimentele preambalate, vitamine şi hrană pentru copii şi sugari. EDTA este utilizat ca remediu împotriva otrăvirii cu metale grele. De asemenea, are un rol important în fortifierea cu fier a cerealelor, făcând ca acesta să fie absorbit mai bine de organismul persoanelor adulte. Centrul de Medicină Complementară şi Alternativă din SUA încearcă să dea un răspuns coerent legat de siguranţa folosirii EDTA în terapiile pentru bolile cardiace.

Alte utilizări

Pe lângă industria alimentară, EDTA joacă un rol important şi pentru alt tip de produse. Este folosit pentru detergenţi, în industria fotografică, la fabricarea hârtiei, în industria textilă. De asemenea, este utilizat la fabricarea pesticidelor. Nu trebuie să vă miraţi dacă veţi găsi această substanţă în produsele de îngrijire corporală sau în anumite medicamente atât pentru uzul uman, cât şi veterinar. Lucrătorii din industria laptelui folosesc EDTA pentru a curăţa urmele rămase pe sticle. Etilen-diamina tetraacetat de calciu disodiu mai este utilizată şi pentru studiile de laborator. Ecologiştii luptă împotriva acestei substanţe, atrăgând atenţia asupra efectelor adverse pe care le are asupra mediului, care sunt foarte persistente. Aceste efecte se văd mai ales atunci când acesta este deversat în râuri. S-au observat cazuri în care EDTA a împiedicat dezvoltarea florei marine, chiar şi în cantităţi mici. Nu s-au observat consecinţele negative pe termen scurt asupra faunei din râuri, însă nu se ştie ce se poate întâmpla pe timp mai îndelungat.

×
Subiecte în articol: bun de consum industria edta