Il găsim in mezeluri, in sosuri, in ingheţate şi chiar şi in bere. Să nu vă mire dacă citind ingredientele şamponului, ale pastei de dinţi sau ale prezervativelor veţi găsi caragenaanul printre ingrediente.Â
Il găsim in mezeluri, in sosuri, in ingheţate şi chiar şi in bere. Să nu vă mire dacă citind ingredientele şamponului, ale pastei de dinţi sau ale prezervativelor veţi găsi caragenaanul printre ingrediente. Â
Caragenaanul este polizaharid natural, obţinut din diferite alge şi este cunoscut in industria alimentară drept E 407. Este folosit ca agent de ingroşare, gelifiant şi stabilizator, iar lista de produse pentru care este utilizat este foarte lungă: sosuri pentru salate, carne şi produse din peşte gata preparate, brănză procesată, ingheţate, smăntănă, băuturi alcoolice, bere.
Nu numai industria alimentară se foloseşte de calităţile caragenaanului. Pe lăngă faptul că reţine apa din produsele enumerate mai sus, il mai puteţi găsi şi in crema de pantofi, in spermicide şi in lubrifianţii de pe prezervative. Un studiu publicat in martie 2007 a arătat că această substanţă poate inhiba virusul HIV. De asemenea, mai este folosit şi in industria farmaceutică şi in cea cosmetică pentru paste de dinţi şi şampoane. In prezent, pe piaţă se află trei tipuri de caragenaan: Kappa - obţinut din Kappaphycus cottonii, Iota - extras din Eucheuma spinosum şi Lambda - din Gigartina.
TESTÃ...RI. Folosit ca aditiv alimentar, caragenaanul E 407 are şi o serie de efecte adverse, mai ales dacă este consumat in cantităţi mari. Cel mai afectat va fi sistemul digestiv, cele mai dese simptome fiind balonarea, flatulenţa in urma fermentării de către microflora intestinală.
Cercetări foarte recente au scos la iveală că E 407 poate avea efecte mult mai nocive, ajungăndu-se pănă la cancerul tractusului intestinal. Totuşi, in Marea Britanie studiile continuă. Food Standard Agency testează acum caragenaanul pentru a afla care este doza zilnică admisă pentru consumul uman.
Cu toate că cele mai multe teste se realizează acum, E 407 este un aditiv alimentar folosit pe scară largă incă din anii â30. Chinezii foloseau acest extract de alge din anii 600 i.Hr., iar irlandezii au inceput utilizarea lui cu două sute de ani mai tărziu. Numai că extractul folosit atunci nu era prelucrat, fiind folosit ca atare. Astăzi, cel mai mare producător este Filipine. De aici pleacă spre fabricile din intreaga lume 80% din necesarul mondial de caragenaan.
Cancer
In octombrie 2001, profesorul Joanne Tobacman, cercetător la Colegiul Medical al Universităţii din Iowa, a dat publicităţii un studiu prin care arăta că formele degradate ale caragenaanului pot provoca ulcer gastrointestinal, dar şi cancer al acestui aparat. Mai mult, Tobacman a venit cu dovezi prin care arăta că şi caragenaanul nedegradat este foarte periculos sub acţiunea acidului gastric, a bacteriilor active din stomac şi chiar şi in urma preparării alimentelor care conţin E 407. Primele studii legate de aceste efecte nocive ale lui E 407 au fost făcute in 1972, de Food and Drug Administration (FDA) (Administraţia Americană pentru Medicamente şi Alimente).Atunci cercetătorii s-au folosit de animale.
Citește pe Antena3.ro