x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet E 445 - Medicii cer teste suplimentare

E 445 - Medicii cer teste suplimentare

de Cristina Andreea Calin    |    24 Ian 2008   •   00:00
E 445  - Medicii cer teste suplimentare

LIMITE - Doza zilnică admisă este între 0 şi 25 mg/kg corp
E 445 este un aditiv controversat. Deşi cele mai înalte foruri ştiinţifice nu îl recomandă pentru consum, pentru că nu s-au făcut suficiente teste, este permis în alimentaţie. Dozele admise sunt totuşi mici.


LIMITE - Doza zilnică admisă este între 0 şi 25 mg/kg corp
E 445 este un aditiv controversat. Deşi cele mai înalte foruri ştiinţifice nu îl recomandă pentru consum, pentru că nu s-au făcut suficiente teste, este permis în alimentaţie. Dozele admise sunt totuşi mici.


Esterii glicerici ai răşinilor din lemn sunt aditivi alimentari folosiţi ca stabilizatori şi emulsifianţi, mai ales în industria băuturilor răcoritoare. Acesta se mai găseşte pe eticheta alimentelor şi sub denumirea de glicerol ester, gumă de ester sau E445. Studiile efectuate atât pe termen lung, cât şi pe termen scurt, pe şoareci de laborator au arătat că un consum mai mare al aditivului E 445 poate duce la mărirea ficatului, şi chiar la deces.  


COMITETUL "Programului Internaţional pentru Siguranţa Produselor Chimice" (INCHEM), instituţie afiliată Codex Alimentarius, organismul mondial care supraveghează siguranţa alimentară, a declarat la ultima evaluare a E445 că este nevoie de cercetări suplimentare în ceea ce priveşte efectele asupra sistemului reproducător. La studiul realizat de INCHEM au participat cei mai buni specialişti din domeniu din lume. Potrivit raportului, studiile realizate pe şoareci şi câini în anii ’60 de către profesorul Kohn au arătat că esterii glicerici ai răşinilor din lemn duc la scăderea în greutate, dar şi la mărirea ficatului.


EVALUÅRI. Într-un studiu publicat în 1989 de către profesorul Ogino şi citat de raportul INCHEM se arată că rujurile de buze care au în compoziţie glicerol ester produc alergii puternice. Este dat drept exemplu cazul unei femei de 22 de ani care după ce şi-a aplicat timp de câteva zile un ruj care conţinea această substanţă în proporţie de doar 1% a căpătat probleme dermatologice. Acealeaşi probleme le-a întâmpinat şi un băieţel de 8 ani care de la guma de mestecat cu E445 s-a ales cu o dermatită periorală. Studii de acest fel, în care se arăta că esterii glicerici ai răşinilor din lemn produc alergii au fost făcute de-a lungul timpului, de fiecare dată rezultatele fiind pozitive.


La capitolul "Evaluare", specialiştii INCHEM notează: "Comitetul a notat absenţa toxicităţii relevante pe termen lung sau efectele cancerigene pentru esterii glicerici ai răşinilor din lemn. Din cauza informaţiilor toxicologice limitate, Comitetul nu a putut stabili o doză zilnică admisă pentru aceată substanţă. Se consideră că o cantitate minimă este posibil a se consuma numai pentru a se putea face o evaluare ulterioară a acestei substanţe." Doza zilnică admisă de JEFCA (forum european care reglementează folosirea aditivilor alimentari) a fost stabilită în 1995 între 0 şi 25 mg/kilogram corp.   


RAPORT. Comitetul Ştiinţific al Alimentelor din Uniunea Europeană precizează într-un raport despre esterii glicerici ai răşinilor de lemn că este necesar să se mai realizeze studii suplimentare în următorii trei ani. Cercetătorii din acest comitet recomandă ca testele să fie făcute pentru depistarea efectelor cancerigene ale lui E445. De asemenea, ei cer ca studiile să fie făcute şi asupra sistemului reproducător, iar în cinci ani rezultatele să fie prezentate. Recomandările făcute de Comitetul Ştiinţific al Alimentelor din UE sunt ca acest aditiv să nu fie folosit pentru produse alimentare.


Limitele permise

JECFA permite utilizarea aditivului alimentar E 445, esteri glicerici ai răşinilor de lemn, poate fi folosit doar în următoarele situaţii: ca tratament pentru suprafaţa fructelor proaspete (incluzând ciupercile, rădăcinile, tuberculoasele, legumele, aloe vera, algele marine, alunele şi seminţe) în cantitate de 110 mg/ kg, ca tratament pentru suprafaţa fructelor proaspete în aceeaşi cantitate şi în băuturile aromatizate pe bază de apă, incluzându-le aici şi pe cele pentru sportivi sau energizante, maxim 150 mg/1 kg. Acest aditiv este de fapt un amestec complex de esteri de di şi triglicerină ai acizilor rezinici din răşini de lemn(component major acidul abiotic.). Se obţine prin extracţia cu solvenţi din lemnul de pin.

×
Subiecte în articol: bun de consum