x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

E-urile de dulce

de Cristina Andreea Calin    |    01 Dec 2007   •   00:00
E-urile de dulce

Pe etichetă scrie produse de post. Te uiţi la lista de ingrediente. Nu scrie nici carne, nici lapte, nici ouă. Iţi zici că este sigur. Numai că sunt aditivi alimentari care ne pot "spurca" postul.



Pe etichetă scrie produse de post. Te uiţi la lista de ingrediente. Nu scrie nici carne, nici lapte, nici ouă. Iţi zici că este sigur. Numai că sunt aditivi alimentari care ne pot "spurca" postul.

Industria alimentară ii supune pe cei care vor să postească la o serie de incercări, care mai de care mai complicate. Nu numai laptele, carnea şi ouăle trebuie evitate. Sunt şi aditivi alimentari care pot transforma un produs aparent de post intr-unul de dulce.

Sunt anumite E-uri care sunt obţinute exclusiv din surse animale şi altele care pot fi realizate atăt pe cale chimică, dar pot fi şi extrase din diverse surse animale.

Pentru că producătorii nu fac nici o precizare in acest sens, in perioada postului trebuie să fim atenţi la toate produsele care conţin E120 (roşu coşenilă), 474 (sucrogliceride), E 477 (esterii propilenglicolului cu acizi graşi), E 570 (acizi graşi), E 620(acid glutamic), E 621 (monoglutamat de sodiu), E 901 (ceară de albine) şi E 904 (shellac).


ADITIVII. Sucrogliceridele, E 474, sunt emulgatori şi agenţi de tratare a făinii obţinuţi atăt artificial, dar pot fi extrase şi din surse animale. Se poate găsi in produse de post ca şerbet, deserturi pe bază de fructe sau cereale, guma de mestecat, sosuri, suplimente alimentare chiar şi in unele băuturi. E 477 este un aditiv alimentar asupra căruia nu s-a făcut o evaluare definitivă, astfel incăt nu este indicat un consum ridicat. Totuşi, s-a stabilit o doză zilnică admisă de 25 mg/kg corp.

Acizii graşi, E 570, se găsesc atăt in alimente (gumă de mestecat, produse de patiserie), căt şi in preparate farmaceutice. In industria alimentară este utilizat ca emulgator, agent de glazurare şi antiaglomerant. Sunt consideraţi inofensivi, insă atenţie la etichete in perioada postului.

Potenţiatorul de gust, acid glutamic, E 620, poate avea sursă animală, dar poate fi realizat şi artificial. Se găseşte intr-o gamă foarte largă de produse şi poate fi intălnit şi in preparatele din soia. Din cauza efectelor sale nocive este interzis in alimentaţia copiilor sub un an. La un consum mai ridicat poate provoca ameţeală, dureri de cap, palpitaţii. De asemenea, E 620 are potenţial neurotoxic, putănd declanşa maladiile Huntington, Alzheimer, Parkinson.


PERICOL.
Monogluatamatul de sodiu este in aceaşi situaţie ca şi acidul glutamic. E 621 este insă mul mai intălnit in produsele alimentare şi are şi mai multe efecte adverse. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, face următoarea precizare: "Chiar dacă o substanţă este pură din punct de vedere chimic, dacă ea vine din animal, tot există riscuri pentru cei care doresc să ţină post".

Oricum, nici preoţii nu incurajează consumul de produse supuse unor procese industriale, mai cu seamă in perioada postului. Biserica indeamnă la consumul de alimente naturale, care nu ne pun in pericol sănătatea.

Doar din animale

Roşu coşenilă (cunoscut şi ca acid carminic sau carmin) E 120 este extras dintr-o insectă şi se găseşte in ingheţate, sucuri, iaurturi, bomboane, mezeluri. Pe lăngă faptul că nu poate fi de post, E 120 are şi efecte nocive. Poate provoca o serie de reacţii alergice, rinite, astm, erupţii cutanate, pănă la şoc anafilactic. In afară de persoanele care vor să ţină post, trebuie evitat şi de copiii hiperactivi şi de suferinzii de Alzheimer şi Parkinson. Â
Ceara de albine, E 901, este utilizată pentru glazurare şi este foarte des folosită pentru fabricarea gumei de mestecat. In principiu nu provoacă probleme de sănătate, insă persoanele sensibile trebuie să fie atente să nu consume o cantitate foarte mare. Shellacul, E 904, este un aditiv alimentar folosit ca agent de glazuare şi de separare obţinut din anumite specii de insecte. In industria alimentară este utilizat pentru produse de cofetărie şi fructe. Deşi este considerat inofensiv, poate provoca iritaţii ale pielii persoanelor cu anumite sensibilităţi.

×
Subiecte în articol: bun de consum