x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Electroşocuri sau antidepresive?

Electroşocuri sau antidepresive?

09 Sep 2008   •   00:00

Nici o altă terapie nu este aplicată mai diferit în lume decît cea cu electroşocuri. În ciuda faptului că sînt considerate cel mai eficient tratament al tulburărilor depresive severe, electroşocurile sînt, de obicei, pe ultimul loc în lista opţiunilor de tratament pentru aceste tulburări.



Nici o altă terapie nu este aplicată mai diferit în lume decît cea cu electroşocuri. În ciuda faptului că sînt considerate cel mai eficient tratament al tulburărilor depresive severe, electroşocurile sînt, de obicei, pe ultimul loc în lista opţiunilor de tratament pentru aceste tulburări.  Teama de a utiliza electroşocurile are legătură cu trecutul sumbru al psihiatriei, cînd pacienţii aveau mai puţine drepturi legale decît prizonierii. Nu cu mult timp în urmă, tratamente psihiatrice precum lobotomia şi electroşocurile puteau fi aplicate pe pacienţi fără consimţămîntul acestora, iar uneori erau folosite în scopuri punitive. Însă prea puţine persoane protestează împotriva utilizării medicamentelor antipsihotice, care au fost şi ele folosite în mod forţat pe oameni şi chiar pentru a tortura prizonierii. În prezent, foarte puţini pacienţi sînt supuşi electroşocurilor şi întotdeauna este necesar consimţămîntul lor. În schimb, a crescut numărul pacienţilor cărora li se prescriu medicamente anti­psihotice, de la copii şi pînă la adulţi vulnerabili psihic, bolnavi cu Alzheimer şi mulţi alţii, care nu îşi dau consimţămîntul la acest tratament.


Efecte secundare

Cei care dezaprobă electroşocurile cred că ele afectează funcţiile cerebrale, însă acest efect secundar este dificil de demonstrat. Ca şi medicamentele anti­psihotice, antidepresive şi tranchilizante, electroşocurile au efect organic imediat. Studiile clini­ce au arătat însă că ele produc efecte secundare mult mai rar decît medicamentele  antipsihotice şi antidepresive. Pierderile de memorie pe termen scurt sînt o astfel de consecinţă demonstrată. Un alt efect secundar atribuit utilizării electroşocurilor este pierderea memoriei autobiografice (informaţiile despre evenimentele din viaţa pacientului), însă nu se poate stabili cu exactitate influenţa pe care o au electroşocurile. Aceasta întrucît celor mai mulţi pacienţi care primesc electroşocuri li se administrează în paralel benzodiazepine şi antipsihotice. Ambele clase de medicamente afectează memoria autobiografică, pe cea a numelor şi a cifrelor. Cu toate acestea, medicamentele nu sînt niciodată sau sînt foarte rar incriminate de tulburările cognitive apărute în urma tratamentelor psihiatrice. Unde este îngrijorarea cu privire la milioanele de oameni care devin dependenţi de antidepresive? De ce nu protestează nimeni atunci cînd copiii sub un an sînt trataţi cu medicamente antipsihotice?


ATITUDINE. De teamă ca electroşocurile să nu fie administrate atunci cînd nu sînt necesare, multe persoane pledează împotriva utilizării lor. Însă, spre deosebire de medicamentele psihotrope, electroşocurile nu sînt promovate prin departamente de marketing. Atitudinea potrivnică electroşocurilor a favorizat, de partea cealaltă, utilizarea medicamentelor, care au fost asociate cu afectarea cerebrală şi pierderile de  memorie.


  • David  Healy profesor psihiatru al Universităţii Cardiff,  articol preluat din Project Syndicate  

×
Subiecte în articol: sînt psihiatrie electroşocurile electro