CE BEM, CE MINCAM ● Margarina este unul dintre ingredientele principale
Importatorul ar fi trebuit sa traduca lista de ingrediente a
produsului. Astfel, consumatorul ar fi ales in cunostinta de cauza sa
se imbolnaveasca.
CE BEM, CE MÎNCĂM ● Margarina este unul dintre ingredientele principale
Importatorul ar fi trebuit să traducă lista de ingrediente a produsului. Astfel, consumatorul ar fi ales în cunoştinţă de cauză să se îmbolnăvească.
Consumatorul care vrea să ştie ce conţine ciocolata dulce-amăruie cu cremă de căpşuni (65%) Erdbeer trebuie să ştie neapărat limba engleză. Importatorul a uitat să facă traducerea, ceea ce este ilegal şi ar trebui pedepsit de autorităţi.
Traducînd lista de ingrediente, am aflat că are în compoziţie: zahăr, masă de cacao, grăsimi vegetale, hidrogenate, sirop de glucoză, apă, unt de cacao, amidon modificat din porumb E 1420, suc concentrat de căpşuni, suc concentrat de afine în calitate de colorant, emulsificatori: lecitină din soia E 322 şi poliricinoleat de poliglicerol E 476, arome, acizi: acid citric E 330. Cacao: 50% conţinut minim de cacao. Poate conţine urme de alune, nuci, migdale şi produse lactate.
ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi ne spune că profilul nutriţional al produsului analizat este foarte dezechilibrat, din cauza excesului de glucide, cu index glicemic foarte ridicat (zahăr, sirop de glucoză), dar şi cu absorbţie lentă (amidon modificat din porumb E 1420. Glucidele sînt combinate cu grăsimi vegetale hidrogenate (margarină) periculoase pentru sănătatea sistemului cardiovascular. Emulgatorul E 476 poate dăuna rinichilor şi ficatului, ne atrage atenţia specialistul. Densitatea energetică a produsului este foarte ridicată, peste 400 kcal./100 de grame produs.
CONCLUZII. Produsul nu este indicat supraponderalilor, obezilor, copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, suferinzilor de maladii hepato-renale, hipertensiune, dislipidemie, maladii cardio şi cerebrovasculare, celor cu sindrom metabolic şi status proinflamator sistemic. Diabeticii şi cei cu rezistenţă la insulină îl vor consuma numai cu acordul medicului curant, ţinînd cont de aportul de glucide adus de produs.
Citește pe Antena3.ro