Jurnalul Naţional iniţiază, începînd de marţi, 13 mai, acţiunea “Citeşte şi trăieşte o viaţă sănătoasă”. Colecţia promovează un stil de viaţă echilibrat şi este deschisă cu volumul “Eşti ceea ce mănînci” al dr Gillian McKeith
Jurnalul Naţional iniţiază, începînd de marţi, 13 mai, acţiunea “Citeşte şi trăieşte o viaţă sănătoasă”. Jurnalul Naţional va distribui, împreună cu Jurnalul de sănătate, o colecţie de cărţi apărute la edituri celebre. Colecţia promovează un stil de viaţă echilibrat şi este deschisă cu volumul “Eşti ceea ce mănînci” al dr Gillian McKeith, apărut la Editura Curtea Veche.
În volumul “Eşti ceea ce mănînci”, dr Gillian McKeith propune cititorului un program care îi va schimba viaţa, care are ca motto: “Mai suplu, mai sănătos şi mai fericit... acestea sînt promisiunile mele către dumneavoastră”.
Dr Gillian McKeith are o experienţă de peste 20 de ani în domeniul nutriţiei, cercetările efectuate de-a lungul acestor ani creîndu-i o viziune amplă asupra alimentaţiei. Rezultatele cercetărilor au fost expuse în mai multe volume, dintre care de cel mai mare succes s-a bucurat “Eşti ceea ce mănînci”.
PROGRAM. “Privită în ansamblu, această carte se referă la descoperire şi cunoaştere. Dacă voi reuşi să vă educ şi să vă orientez spre alimentele sănătoase, aveţi toate şansele să deveniţi supli, să aveţi o stare fizică şi de sănătate perfectă (...). Mai suplu, mai sănătos şi mai fericit... acestea sînt promisiunile mele către dumneavoastră”, spune dr Gillian McKeith, considerată “cel mai bun nutriţionist” şi “guru al alimentaţiei în Marea Britanie”.
Volumul conţine sfaturi, dar şi poveşti din viaţa reală ale unor pacienţi ai Clinicii McKeith. Scopul? Să ne determine să ne schimbăm stilul de viaţă şi să tratăm cu seriozitate ceea ce punem în farfurie. “Organismul fiecăruia dintre noi are pînă la o sută de mii de miliarde de celule şi fiecare dintre aceste celule solicită zilnic o cantitate constantă de substanţe nutritive pentru a funcţiona în mod optim. Hrana influenţează toate celulele şi, prin extensie, fiecare aspect al fiinţei noastre: starea emoţională, nivelurile de energie, anumite pofte alimentare, capacitatea de gîndire, apetitul sexual, tiparele de somn şi sănătatea generală”, subliniază dr McKeith.
Unul dintre secretele succesului acestui volum este că explică pe înţelesul tuturor principiile alimentaţiei echilibrate. “Eşti ceea ce mănînci” se adresează tuturor: şi sportivilor care doresc rezultate mai bune în competiţii, şi femeilor care au nevoie de mai multă energie, şi persoanelor care lucrează la birou şi se confruntă cu problema stresului, şi vîrstnicilor cu un sistem imunitar scăzut, şi celor care doresc să scape de kilogramele în plus.
DIETA ABUNDENŢEI. Cartea ne convinge că hrana care intră în organism devine medicamentul trupului. “Dacă dumneavoastră îi daţi corpului un «material» nepotrivit, acesta se va transforma pur şi simplu în grăsime, vă va scădea energia, apetitul sexual şi chiar vă va încetini activitatea creierului”, notează dr Gillian McKeith. Autoarea pune accentul pe ceea ce nu ar trebui să mîncăm. În acelaşi timp însă ne deschide orizontul către sute de alte alimente noi cărora în mod obişnuit nu le acordăm importanţă. Programul conceput de dr Gillian McKeith se numeşte “Dieta abundenţei”, pentru că nu este o dietă restrictivă. Ideea de bază este că nu trebuie să mîncăm mai puţin, ci chiar mai mult, atît timp cît mîncăm alimente sănătoase. De aceea, potrivit dr Gillian McKeith, “dietă” nu înseamnă autoînfometare, ci schimbarea stilului de viaţă. Cunoscînd lista abundenţei pusă la punct de dr Gillian McKeith puteţi mînca cît doriţi fără să vă îngrăşaţi. Lista abundenţei reprezintă topul celor 100 de alimente care trebuie consumate în mod obişnuit. Printre acestea se numără legumele cu frunze verzi, nuciferele crude, seminţele, legumele, unele tipuri de făină, algele marine, cerealele, verdeţurile proaspete, leguminoasele, ceaiurile din plante, fructele, tofu, peştele. Dieta propusă de dr Gillian McKeith ne ajută să scăpăm de poftele alimentare necontrolate şi să prevenim afecţiunile provocate sau accentuate de alimentaţie, precum diabetul.
TEST. “Prima problemă de care mă lovesc în practica mea apare atunci cînd întreb un pacient despre calitatea regimului său alimentar. În mod inevitabil, cei mai mulţi îmi spun că se alimentează într-un mod sănătos. Abia după ce fac un mic sondaj, le pun întrebări şi le cer să-mi facă un inventar alimentar detaliat pe o săptămînă, descoperim că majoritatea se hrăneşte îngrozitor, chiar şi atunci cînd are impresia că se alimentează bine”, arată dr Gillian McKeith. În acest context, cititorii sînt invitaţi să răspundă la întrebările testului de inteligenţă alimentară al dr Gillian McKeith. În funcţie de răspunsurile la acest test veţi afla ce efecte are dieta dumneavoastră asupra sănătăţii şi dacă este necesară o restructurare a obiceiurilor alimentare.
Concluzia la care ajungem după lectura acestei cărţi este că “sîntem ceea ce mîncăm”. “Mult prea adesea, ceva din adîncul nostru ne împiedică să consumăm mîncarea potrivită, chiar dacă ştim că aşa ar trebui să procedăm pentru a arăta şi a ne simţi bine. După părerea mea, răspunsul la această problemă este reprezentat de constrîngerile emoţionale, psihologice şi fizice pe care ni le creăm singuri atunci cînd vine vorba despre idei noi şi despre un nou stil de viaţă”, încheie dr Gillian McKeith.
Renume
Dr Gillian McKeith este născută în Scoţia, are un doctorat în filozofia nutriţiei. Dr McKeith a început cercetările în domeniul nutriţiei în 1985 şi de atunci a scris nouă cărţi, fiecare dintre acestea bucurîndu-se de succes la nivel internaţional. Best-seller-ul dr McKeith este volumul “Eşti ceea ce mănînci”, care se vinde în 27 de ţări din întreaga lume. În prezent, dr Gillian McKeith realizează o emisiune cu acelaşi nume pe Channel 4 din SUA. La Londra are o clinică frecventată de membrii familiei regale britanice, de staruri hollywoodiene, de campioni olimpici şi alte celebrităţi, dr McKeith fiind considerată un fel de guru internaţional al alimentaţiei.
Asocieri
Un capitol important al volumului “Eşti ceea ce mănînci”
este dedicat asocierii alimentelor.
Dr Gillian McKeith împarte alimentele în patru grupe, pentru
a înţelege mai uşor asocierile acestora. Prima grupă cuprinde alimentele bogate
în proteine: carnea roşie, carnea de pasăre, brînza, peştele, ouăle, laptele,
nucile. În cea de-a doua grupă sînt incluse alimentele bogate în carbohidraţi:
cerealele şi produsele preparate din acestea (pîine, paste făinoase, biscuiţi
etc.), legumele care conţin amidon (cartofii, porumbul dulce). În cea de-a
treia grupă se găsesc verdeţurile proaspete, legumele care nu conţin amidon,
rădăcinoasele, seminţele, ierburile, condimentele şi uleiurile din seminţe.
Fructele formează cea de-a patra grupă. Regulile de bază stabilite de dr
Gillian McKeith sînt: alimentele din grupa 1 (proteine) nu se consumă niciodată
la aceeaşi masă cu cele din grupa 2 (carbohidraţi). Alimentele din grupa 3
pot fi consumate atît cu cele din grupa 1, cît şi cu cele din grupa 2. Fructele
(grupa 4) se consumă întotdeauna singure, la cel puţin 30 de minute după
alimentele din celelalte grupe.
andrada.floria@jurnalul.ro
georgeta.licsandru@jurnalul.ro