x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet “Eşti ceea ce mănînci”

“Eşti ceea ce mănînci”

de Georgeta Licsandru    |    Andrada Floria    |    09 Mai 2008   •   00:00
 “Eşti ceea ce mănînci”

Jurnalul Naţional iniţiază, începînd de marţi, 13 mai, acţiunea “Citeşte şi trăieşte o viaţă sănătoasă”. Co­lec­ţia promovează un stil de viaţă echi­librat şi este des­chisă cu vo­lumul “Eşti ceea ce mă­nînci” al dr Gillian McKeith

Jurnalul Naţional iniţiază, începînd de marţi, 13 mai, acţiunea “Citeşte şi trăieşte o viaţă sănătoasă”. Jurnalul Naţional va distribui, împreună cu Jur­nalul de sănătate, o co­lec­ţie de cărţi apărute la edi­turi celebre. Co­lec­ţia promovează un stil de viaţă echi­librat şi este des­chisă cu vo­lumul “Eşti ceea ce mă­nînci” al dr Gillian McKeith, apărut la Editura Curtea Veche.

În volumul “Eşti ceea ce mă­nînci”, dr Gillian McKeith pro­pune cititorului un program care îi va schimba viaţa, care are ca motto: “Mai suplu, mai să­nă­tos şi mai fericit... acestea sînt promisiunile mele către dumneavoastră”.

Dr Gillian McKeith are o experienţă de peste 20 de ani în dome­niul nutriţiei, cercetările efectuate de-a lungul acestor ani creîndu-i o viziu­ne amplă asupra alimentaţiei. Rezultatele cercetărilor au fost expuse în mai multe volume, dintre care de cel mai mare succes s-a bucurat “Eşti ceea ce mănînci”.

 

PROGRAM. “Privită în ansamblu, această carte se referă la des­co­perire şi cunoaştere. Dacă voi reuşi să vă educ şi să vă orientez spre alimentele sănătoase, aveţi toate şansele să deveniţi supli, să aveţi o stare fizică şi de sănătate perfectă (...). Mai suplu, mai sănătos şi mai feri­cit... acestea sînt promisiunile mele către dumneavoastră”, spune dr Gillian McKeith, considerată “cel mai bun nutriţionist” şi “guru al alimentaţiei în Marea Britanie”.

Volumul conţine sfaturi, dar şi poveşti din viaţa reală ale unor pacienţi ai Clinicii McKeith. Scopul? Să ne determine să ne schimbăm stilul de viaţă şi să tratăm cu serio­zitate ceea ce punem în farfurie. “Organismul fiecăruia dintre noi are pînă la o sută de mii de miliarde de ce­lule şi fiecare dintre aceste celule solicită zilnic o cantitate constantă de substanţe nutritive pentru a func­ţiona în mod optim. Hrana influ­enţează toate celulele şi, prin extensie, fiecare aspect al fiinţei noastre: starea emoţională, ni­velurile de energie, anumite pofte alimentare, capacitatea de gîndire, apetitul sexual, tiparele de somn şi sănătatea generală”, subliniază dr McKeith.

Unul dintre secretele succesului acestui volum este că explică pe înţelesul tuturor principiile alimentaţiei echilibrate. “Eşti ceea ce mă­nînci” se adresează tuturor: şi spor­tivilor care doresc rezultate mai bune în competiţii, şi femeilor care au nevoie de mai multă energie, şi persoanelor care lucrează la birou şi se confruntă cu problema stresului, şi vîrstnicilor cu un sistem imunitar scăzut, şi celor care doresc să scape de kilogramele în plus.

 

DIETA ABUNDENŢEI. Cartea ne convinge că hrana care in­tră în organism devine medi­camen­tul trupului. “Dacă dum­nea­voas­tră îi daţi corpului un «material» nepotrivit, acesta se va transforma pur şi simplu în grăsime, vă va scădea energia, apetitul sexual şi chiar vă va încetini activitatea cre­ierului”, notează dr Gillian McKeith. Autoarea pune accentul pe ceea ce nu ar trebui să mîncăm. În acelaşi timp însă ne deschide orizontul către sute de alte alimente noi că­rora în mod obişnuit nu le acordăm importanţă. Programul conceput de dr Gillian McKeith se numeşte “Dieta abundenţei”, pentru că nu este o dietă restrictivă. Ideea de bază este că nu trebuie să mîncăm mai puţin, ci chiar mai mult, atît timp cît mîn­căm alimente sănătoase. De aceea, potrivit dr Gillian McKeith, “dietă” nu înseamnă autoînfometare, ci schimbarea stilului de viaţă. Cunos­cînd lista abundenţei pusă la punct de dr Gillian McKeith puteţi mînca cît doriţi fără să vă îngrăşaţi. Lista abundenţei reprezintă topul celor 100 de alimente care trebuie consumate în mod obişnuit. Printre acestea se numără legumele cu frunze verzi, nuciferele crude, seminţele, legumele, unele tipuri de făină, algele marine, cerealele, verdeţurile proaspete, leguminoasele, ceaiurile din plante, fructele, tofu, peştele. Die­ta propusă de dr Gillian McKeith ne ajută să scăpăm de poftele alimentare necontrolate şi să prevenim afecţiunile provocate sau accentuate de alimentaţie, precum diabetul.

 

TEST. “Prima problemă de care mă lovesc în practica mea apare atunci cînd întreb un pacient despre calitatea regimului său alimentar. În mod inevitabil, cei mai mulţi îmi spun că se alimentează într-un mod sănătos. Abia după ce fac un mic son­daj, le pun întrebări şi le cer să-mi facă un inventar alimentar detaliat pe o săptămînă, descoperim că ma­joritatea se hrăneşte îngrozitor, chiar şi atunci cînd are impresia că se alimentează bine”, arată dr Gil­lian McKeith. În acest context, cititorii sînt invitaţi să răspundă la între­bările testului de inteligenţă alimentară al dr Gillian McKeith. În funcţie de răspunsurile la acest test veţi afla ce efecte are dieta dumneavoastră asupra sănătăţii şi dacă este necesară o restructurare a obiceiu­rilor alimentare.

Concluzia la care ajungem după lectura acestei cărţi este că “sîntem ceea ce mîncăm”. “Mult prea adesea, ceva din adîncul nostru ne împiedică să consumăm mîncarea potrivită, chiar dacă ştim că aşa ar trebui să procedăm pentru a arăta şi a ne simţi bine. După părerea mea, răspunsul la această problemă este reprezentat de constrîngerile emoţionale, psihologice şi fizice pe care ni le creăm singuri atunci cînd vine vorba despre idei noi şi despre un nou stil de viaţă”, încheie dr Gillian McKeith.

 

Renume

Dr Gillian McKeith este năs­cută în Scoţia, are un doctorat în filozofia nutriţiei. Dr McKeith a început cercetările în domeniul nutriţiei în 1985 şi de atunci a scris nouă cărţi, fiecare dintre acestea bucurîndu-se de succes la nivel internaţional. Best-seller-ul dr McKeith este volumul “Eşti ceea ce mănînci”, care se vinde în 27 de ţări din întreaga lume. În prezent, dr Gillian McKeith rea­lizează o emisiune cu acelaşi nu­me pe Channel 4 din SUA. La Londra are o clinică frecventată de membrii familiei regale britanice, de staruri hollywoodiene, de campioni olimpici şi alte celebrităţi, dr McKeith fiind considerată un fel de guru internaţional al alimen­ta­ţiei.

 

Asocieri

Un capitol important al volumului “Eşti ceea ce mănînci” este dedicat asocierii alimentelor.
Dr Gillian McKeith împarte alimentele în patru grupe, pentru a înţelege mai uşor asocierile acestora. Prima grupă cuprinde alimentele bogate în proteine: carnea roşie, carnea de pasăre, brînza, peştele, ouăle, laptele, nucile. În cea de-a doua grupă sînt incluse alimentele bogate în carbohidraţi: cerealele şi produ­sele preparate din acestea (pîi­ne, paste făinoase, biscuiţi etc.), le­gu­mele care conţin amidon (car­tofii, porumbul dulce). În cea de-a treia grupă se găsesc verde­ţu­rile proaspete, legumele care nu conţin amidon, rădăcino­asele, se­minţele, ierburile, condimen­tele şi uleiurile din seminţe. Fruc­tele formează cea de-a patra grupă. Regulile de bază stabilite de dr Gillian McKeith sînt: alimentele din grupa 1 (proteine) nu se consumă niciodată la ace­eaşi masă cu cele din grupa 2 (car­bohidraţi). Alimentele din grupa 3 pot fi consumate atît cu cele din grupa 1, cît şi cu cele din grupa 2. Fructele (grupa 4) se con­sumă întotdeauna singure, la cel puţin 30 de minute după alimentele din celelalte grupe.

andrada.floria@jurnalul.ro
georgeta.licsandru@jurnalul.ro

×