x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet EUROPEAN/În Vrancea, porcii se asomează

EUROPEAN/În Vrancea, porcii se asomează

18 Dec 2008   •   00:00

Ţăranii vrânceni au solicitat, în premieră, intervenţia medicilor veterinari pentru asomarea porcilor din gospodăriile proprii, transmite corespondentul Agerpres.



Conform medicului Iulian Cucoli, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţă Alimentară (DSVSA) Vrancea, au fost formulate până în prezent 25 de asemenea solicitări. "La sfârşitul lunii vom face o situaţie exactă cu numărul de animale asomate în gospodăriile ţăranilor. În abatoare, toţi porcii sunt sacrificaţi prin asomare", susţine Iulian Cucoli. Acesta spune că, în prezent, 40 de medici veterinari din Vrancea şi-au achiziţionat asomatoare şi s-au perfecţionat în realizarea operaţiei de sacrificare prin această metodă conformă cu normele europene. La nivelul DSVSA Vrancea se estimează că în această iarnă vor fi sacrificaţi de particulari aproximativ 20.000 de porci, iar preţul cărnii ar putea fi de aproape 20 de lei/kilogram. Iulian Cucoli spune că operaţia va fi făcută contra cost. "O capsă folosită la asomare costă 0,7 euro, iar asomatorul costă 1.000 de lei.
Ca urmare, asomarea va costa cel puţin 15 lei. Este treaba medicului veterinar să stabilească preţul exact al acestui serviciu", a spus Cucoli.

×
Subiecte în articol: bun de consum