x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Fără promovare cu forţa

Fără promovare cu forţa

de Nicoleta Catana    |    17 Ian 2008   •   00:00
Fără promovare cu forţa

De la 31 decembrie 2007 agenţii comerciali care fac reclamă abuzivă produselor pot fi pedepsiţi şi în ţara noastră. Acest lucru depinde în mare măsură şi de consumatori, care sunt rugaţi să colaboreze în acest sens cu instituţiile competente.



De la 31 decembrie 2007 agenţii comerciali care fac reclamă abuzivă produselor pot fi pedepsiţi şi în ţara noastră. Acest lucru depinde în mare măsură şi de consumatori, care sunt rugaţi să colaboreze în acest sens cu instituţiile competente.

Cu ocazia intrării în vigoare a Legii 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii, publicată în Monitorul Oficial la data de 28 decembrie 2007, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Dan Vlaicu, a susţinut o conferinţă de presă la se-diul agenţiei la data de 16 ianuarie 2008. Acesta a menţionat că, în urma intrării în vigoare a acestei legi, inspectorii ANPC vor avea mai multă putere de acţiune asupra agenţilor comerciali şi că urmează să aibă o întrevedere zilele următoare cu cei care îşi desfăşoară activitatea în hipermarketuri pentru a-i informa cu exactitate cum trebuie aplicată legea.


COLABORARE. Vlaicu apelează la o cât mai bună colaborare cu consumatorii în vederea depistării câtor mai mulţi agenţi care practică un asemenea comerţ. Legea se referă la publicitatea prin practicile incorecte, înşelătoare (prin acţiune sau omisiune) şi agresive ca falsele oferte gratuite, publicitatea-capcană, adică încercarea de a convinge consumatorul să cumpere un produs la un preţ foarte scăzut, pentru care nu există un stoc corespunzător, îndemnuri directe adresate copiilor, afirmaţii false cu privire la proprietăţile curative ale produselor legate de  alergii, scădere în greutate, vor fi sancţionate reclamele false legate de câştigarea de premii, crearea falesi impresii a consumatorului că a câştigat un premiu în condiţiile în care acesta nu există sau când acţiunea pe care trebuie să o întreprindă este condiţionată de plata unei sume. De asemenea, vor fi sancţionate ofertele limitate şi garanţiile valabile în întreaga Europă, impresiile înşelătoare cu privire la drepturile consumatorilor. Practicile comerciale incorecte se pot sesiza către ANPC de orice persoană, consumator sau operatori economicconcurenţi. Aceştia îi pot, de asemenea, acţiona în judecată pe cei care practică astfel de comerţ.


Penalizări

Comercianţii care nu respectă noua lege riscă amenzi de la 3.000 la 30.000 lei, neîncetarea practicii incorecte presupune sancţiuni de la 6.000 la 60.000 lei, iar o măsură complementară care se poate lua este dispunerea suspendării activităţii până la intrarea în legalitate. Această lege a intrat în vigoare în România pentru a fi în conformitate cu celelalte ţări membre ale Uniunii Europene (UE), noi fiind singura ţară care nu avea o asemenea lege. Astfel, acum operatorii economici vor putea fi pedepsiţi pentru asemenea practici pe tot teritoriul UE.

×
Subiecte în articol: bun de consum