x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Fără zahăr, dar cu chimicale

Fără zahăr, dar cu chimicale

de Mihaela Ionescu    |    22 Iun 2009   •   00:00
Fără zahăr, dar cu chimicale
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

Sfatul producătorului este unul corect: stil de viaţă sănătos. Acesta nu poate fi urmat dacă se consumă Red Bull Sugar Free, în principal din cauza îndulcitorilor chimici de sinteză cu potenţial cancerigen.



Red Bull Sugarfree este un produs profund dezechilibrat din punct de vedere nutriţional, fără valoare biologică, avertizează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Apa carbogazoasă este principalul ingredient, în ea dizolvându-se o serie de aditivi alimentari sau alte substanţe cu potenţial dăunător asupra organismului. Dintre acestea, cei doi îndulcitori chimici de sinteză sunt cei mai periculoşi, amândoi fiind incriminaţi în apariţia cancerului.

În lucrarea "Biblia Alimentară", prof. Mencinicopschi scrie despre aspartam: "Doza zilnică admisă este de 40 mg/kg corp, raportându-se de-a lungul timpului efecte adverse ca oboseală, ameţeli, halucinaţii, iritabilitate, dureri de cap, palpitaţii, anxietate, dureri articulare, spasme musculare, pierderea memoriei şi cancere de creier".

La fel de periculos este şi acesulfamul K, despre care specialistul nostru spune că poate induce stres metabolic, având potenţial cancerigen.

Taurina poate afecta buna funcţionare a ficatului şi a inimii, ducând chiar la deces, se arată într-un studiu realizat în urmă cu un an de Institutul Federal pentru Evaluarea Riscurilor din Germania. Specialistul nostru atrage atenţia că nu este indicat ca acest produs să fie consumat în combinaţie cu alcoolul, pentru că acesta îi potenţează efectele nocive. Vitaminele adăugate în Red Bull Sugar Free nu au nici o valoare biologică, din cauza multitudinii de aditivi alimentari adăugaţi.

În urma analizei informaţiilor înscrise pe etichetă, prof. Mencinicopschi ne spune că produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, cardiacilor, celor care suferă de maladii renale, hepatice, gastrointestinale, bolnavilor de cancer.


ETICHETĂ
Băutură cu taurină şi cofeină ce conţine îndulcitori - conţinut ridicat de cofeină (32 mg/100 ml). Apă carbogazoasă, corector de aciditate: citraţi de sodiu E331, taurină (0,4%), gluconodeltalactonă E575 (0,24%), îndulcitori (acesulfam K E950, aspartam E951), cofeină (0,03%), inositol, vitamine (niacin, acid pan­thoteic, B6, B12), arome, agent de îngroşare gumă xanthan E415, coloranţi caramel E150, riboflavină E101.

Conţine o sursă de fenilalanină. Conţinut nutritiv/100 ml: energie 14 kj (3 kcal), proteine 0g, carbohidraţi 0g (din care zahăr 0g), fibre 0g, grăsimi 0g (din care saturate 0g), sodiu 0,08g. Vitamine: niacin 8 mg/44%DZR, avid panthoteic 2 mg/33% DZR, B6 2mg/100% DZR, B12 2Ïg/200% DZR. Se recomandă o dietă variată şi echilibrată şi un stil de viaţă sănătos.

×
Subiecte în articol: bun de consum