x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Fără zahăr în sucuri

Fără zahăr în sucuri

de Cristina Andreea Calin    |    28 Sep 2010   •   00:00
Fără zahăr în sucuri

Adăugarea de zahăr în sucurile de fructe ar putea fi interzisă, conform unei propuneri legislative a Comisiei Europene. Măsura va fi publicată în Directiva Europeană pentru Sucuri din Fructe 2001/112/EC.



Propunerea legislativă exclude nectarurile şi alte câteva produse specifice. În acest caz, producătorii vor trebui să specifice clar pe etichetă faptul că sucul a fost îndulcit sau că are zaharuri adăugate. Totuşi, cantitatea de zaharuri nu trebuie să depăşească 150 g de zahăr la un litru de suc. Mai mult, etichetele tuturor băuturilor din fructe proaspete vor trebui să fie foarte lizibile. Informaţiile despre cantitatea minimă de fruct sau tipul de fructe folosite vor trebuie să fie scrise imediat lângă denumirea produsului. Astfel, Comisia Europeană vrea să le înlesnească accesul consumatorilor la informaţiile de pe eticheta alimentelor. Noua lege va fi valabilă chiar şi pentru tomate, care vor fi introduse la categoria "fructe".

Industria Producătoare de Sucuri din Europa a salutat iniţiativa Comisiei Europene de a interzice adăugarea de zaharuri în sucuri prin noua Directivă Europeană. Într-un comunicat al reprezentanţilor acestei industrii se precizează că măsura CE se încadrează în politica pe care ei o urmează de a reduce cantitatea de zahăr şi de a promova o dietă echilibrată. Richard Laming, director de comunicare în cadrul Asociaţiei Britanice a Producătorilor de Băuturi Răcoritoare, a declarat că Directiva va elimina confuzia cu privire la adaosul de zahăr în sucuri. "Propunerea Comisiei Europene le va da încredere consumatorilor că sucul dintr-o cutie este 100% natural", a precizat el. Asociaţia Europeană a Producătorilor de Sucuri de Fructe (AIJN) a cerut timp să studieze măsura legislativă, menţionând într-un comunicat că marea majoritate a membrilor săi au eliminat zahărul adăugat din timp.

Roger Waite, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a explicat că Directiva vine ca o cerere a producătorilor, care şi-au dorit să întărească ideea că sucurile de fructe fac parte dintr-o dietă sănătoasă. Măsura va intra în vigoare, cel mai devreme, la sfârşitul anului viitor.

×
Subiecte în articol: bun de consum