Lanţul de restaurante fast-food a scos pe piaţă câteva broşuri, pentru
a-i convinge pe consumatori că produsele lor sunt de calitate şi nu le
afectează sănătatea.
"Mănâncă inteligent, fii activ!", ne sfătuiesc cei de la McDonald’s.
Pentru a-şi susţine îndemnul ne spun că mâncarea lor "poate fi parte a
unei diete echilibrate". Ghidul oferă "o schemă a celor mai populare
produse", cu informaţiile lor nutriţionale şi câteva exemple de
meniuri. Toate conţin produsele lanţului de restaurante. Dacă
propunerile pentru masa de dimineaţă respectă sfaturile date de
nutriţionişti, prânzul reprezintă adevărate bombe calorice. De exemplu,
pentru meniul doi avem drept sugestie un "filet-o-fish", o plăcintă cu
vişine şi un pahar de Coca-Cola, Fanta sau Sprite. Considerând că se
va alege o băutură de 250 ml, consumatorul va ingera deja 685 kcal.
Autorii ghidului pornesc de la premisa că fiecare dintre noi va consuma
numai ce ne propun ei, astfel încât să nu depăşim cele 2.000 kcal
zilnice. Numai că în lumea reală lucrurile stau cu totul altfel.
Piramida calorică
Diversiunea continuă cu "piramida McDonald’s a stilului de viaţă". Ar
fi fost foarte bine dacă s-ar fi precizat la ce fel de stil de viaţă se
face referire: sănătos sau nesănătos, ne spune prof. dr Gheorghe
Mencinicopschi. La baza acesteia se află apa, cafeaua şi băuturile
carbogazoase. Oricare dintre consumatorii care vor respecta aceste
principii ar ajunge în scurt timp la boli grave. Aditivii alimentari
conţinuţi de aceste băuturi aduc afecţiuni ale tractusului intestinal,
astm, alergii, induc sindromul ADHD, împiedică fixarea calciului în
oase. Cafeaua băută în exces afectează sistemul cardiovascular şi
surescită sistemul neuropsihic. Toate treptele piramidei conţin produse
de la McDonald’s, care conţin o cantitate mare de grăsimi, aditivi
alimentari, sodiu şi aduc un aport caloric important. Consumatorii
aveau dreptul să ştie, prin lege, care sunt ingredientele din fiecare
dintre produsele vândute în acest lanţ de restaurante.
Grăsimi periculoase
Consumatorul este indus în eroare şi cu privire la natura uleiului
folosit. În ghidul "Mănâncă inteligent, fii activ!" ni se spune că
uleiul pentru prăjit este "ulei 100% vegetal, parţial hidrogenat", pe
când la capitolul "Ştiaţi că…" aflăm că "uleiul folosit la prăjire este
100% vegetal, din seminţe de rapiţă şi floarea-soarelui". Dacă prima
informaţie este corectă, atunci nu se încadrează în conceptul de
alimentaţie sănătoasă. Uleiul parţial hidrogenat afectează inima şi
ficatul. Prin prăjire, amidonul şi unii aminoacizi din cartofi
reacţionează cu lipidele din ulei, rezultând acrilamida, substanţă
cancerigenă. Totuşi, autorii ghidului plasează cartofii prăjiţi la
mijlocul piramidei, sugerându-ne că este corect să îi consumăm zilnic.
Din ghidul "Calitate garantată la McDonald’s" aflăm că există un
angajat, care verifică "distribuţia seminţelor de susan" pe chifle.
Sistemul calităţii clamat nu controlează nici unul dintre parametrii
esenţiali ai profilului nutriţional al alimentului, importanţi pentru
aprecierea calităţii nutriţionale conform Regulamentului UE 1924/2006,
ne spune specialistul. Produsele nu corespund Legii 123 privind
alimentaţia în unităţile de învăţământ preuniversitar. Prin toate
ghidurile pe care le-a scos pe piaţă reţeaua de restaurante îşi
ameţeşte clienţii, care pot avea impresia că, mâncând de la McDonald’s,
vor fi sănătoşi. Citind printre rânduri, le putem spune că în primul
rând vor fi foarte graşi, celelalte probleme de sănătate decurgând de
aici.