x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet FAST-FOOD - Diversiunea McDonald’s

FAST-FOOD - Diversiunea McDonald’s

de Cristina Andreea Calin    |    23 Sep 2008   •   00:00
FAST-FOOD - Diversiunea McDonald’s

Lanţul de restaurante fast-food a scos pe piaţă câteva broşuri, pentru a-i convinge pe consumatori că produsele lor sunt de calitate şi nu le afectează sănătatea.

"Mănâncă inteligent, fii activ!", ne sfătuiesc cei de la McDonald’s. Pentru a-şi susţine îndemnul ne spun că mâncarea lor "poate fi parte a unei diete echilibrate". Ghidul oferă "o schemă a celor mai populare produse", cu informaţiile lor nutriţionale şi câteva exemple de meniuri. Toate conţin produsele lanţului de restaurante. Dacă propunerile pentru masa de dimineaţă respectă sfaturile date de nutriţionişti, prânzul reprezintă adevărate bombe calorice. De exemplu, pentru meniul doi avem drept sugestie un "filet-o-fish", o plăcintă cu vişine şi un pahar de Coca-Cola, Fanta sau Sprite.  Considerând că se va alege o băutură de 250 ml, consumatorul va ingera deja 685 kcal. Autorii ghidului pornesc de la premisa că fiecare dintre noi va consuma numai ce ne propun ei, astfel încât să nu depăşim cele 2.000 kcal zilnice. Numai că în lumea reală lucrurile stau cu totul altfel.

Piramida calorică

Diversiunea continuă cu "piramida McDonald’s a stilului de viaţă". Ar fi fost foarte bine dacă s-ar fi precizat la ce fel de stil de viaţă se face referire: sănătos sau nesănătos, ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. La baza acesteia se află apa, cafeaua şi băuturile carbogazoase. Oricare dintre consumatorii care vor respecta aceste principii ar ajunge în scurt timp la boli grave. Aditivii alimentari conţinuţi de aceste băuturi aduc afecţiuni ale tractusului intestinal, astm, alergii, induc sindromul ADHD, împiedică fixarea calciului în oase. Cafeaua băută în exces afectează sistemul cardiovascular şi surescită sistemul neuropsihic. Toate treptele piramidei conţin produse de la McDonald’s, care conţin o cantitate mare de grăsimi, aditivi alimentari, sodiu şi aduc un aport caloric important. Consumatorii aveau dreptul să ştie, prin lege, care sunt ingredientele din fiecare dintre produsele vândute în acest lanţ de restaurante.

Grăsimi periculoase

Consumatorul este indus în eroare şi cu privire la natura uleiului folosit. În ghidul "Mănâncă inteligent, fii activ!" ni se spune că uleiul pentru prăjit  este "ulei 100% vegetal, parţial hidrogenat", pe când la capitolul "Ştiaţi că…" aflăm că "uleiul folosit la prăjire este 100% vegetal, din seminţe de rapiţă şi floarea-soarelui". Dacă prima informaţie este corectă, atunci nu se încadrează în conceptul de alimentaţie sănătoasă. Uleiul parţial hidrogenat afectează inima şi ficatul. Prin prăjire, amidonul şi unii aminoacizi din cartofi reacţionează cu lipidele din ulei, rezultând acrilamida, substanţă cancerigenă. Totuşi, autorii ghidului plasează cartofii prăjiţi la mijlocul piramidei, sugerându-ne că este corect să îi consumăm zilnic. Din ghidul "Calitate garantată la McDonald’s" aflăm că există un angajat, care verifică "distribuţia seminţelor de susan" pe chifle. Sistemul calităţii clamat nu controlează nici unul dintre parametrii esenţiali ai profilului nutriţional al alimentului, importanţi pentru aprecierea calităţii nutriţionale conform Regulamentului UE 1924/2006, ne spune specialistul. Produsele nu corespund Legii 123 privind alimentaţia în unităţile de învăţământ preuniversitar. Prin toate ghidurile pe care le-a scos pe piaţă reţeaua de restaurante îşi ameţeşte clienţii, care pot avea impresia că, mâncând de la McDonald’s, vor fi sănătoşi. Citind printre rânduri, le putem spune că în primul rând vor fi foarte graşi, celelalte probleme de sănătate decurgând de aici.

×
Subiecte în articol: bun de consum McDonald's