x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Fructe gratis

de Mihaela Ionescu    |    20 Iun 2009   •   00:00

Milioane de elevi din instituţiile de învăţământ de pe teritoriul Uniunii Europene vor primi fructe şi legume gratis începând cu anul şcolar 2009-2010. Măsura a fost luată pentru promovarea unui mod de viaţă sănătos şi pentru a stopa obezitatea juvenilă.



Finlanda, Letonia şi Suedia sunt singurele ţări membre UE care nu au dorit să ia parte la acest proiect în primul an de la începerea lui, cu toate că este subvenţionat cu 90 de milioane de euro de UE. Acest buget va fi completat de statele membre, dar şi din sponsorizări. În cadrul acestui proiect, elevii vor primi şi noţiuni de alimentaţie sănătoasă.

Multe dintre ţările UE au implementat deja o strategie legată de distribuirea de fructe şi de legume în şcoli, însă în statele central şi est-europene, astfel de programe lipsesc cu desăvârşire. Un alt motiv pentru derularea unui astfel de proiect este numărul mare de copii obezi. Conform statisticilor, pe teritoriul Uniunii Europene sunt înregistrate 22 de milioane de copii cu probleme de greutate, 5 milioane dintre aceştia fiind obezi. Mai mult, în fiecare an, acestora li se adaugă alţi 400.000.

Conform datelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Grecia este ţara unde se consumă cele mai multe fructe, iar Slovacia se află la sfârşitul clasamentului. Experţii OMS recomandă consumul a 400 de grame de fructe şi legume zilnic.

×
Subiecte în articol: bun de consum