x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Fructele taie pofta de dulce

Fructele taie pofta de dulce

de Steluta Indrei    |    13 Noi 2008   •   00:00

Un adult poate consuma zilnic 50-60 de grame de zahăr. Însă mulţi dintre noi depăşesc cu mult această cantitate recomandată de nutriţionişti, pentru că zahărul este ascuns în numeroase alimente. Soluţia este să înlocuiţi aceste bombe calorice cu fructe şi legume proaspete.

Fructoza, zahărul din fructe, acoperă necesarul de dulce cerut de organism
Foto: Stockxpert.com


Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, un adult din ţările industrializate consumă zilnic 120 de grame de zahăr.

Persoanele care mănâncă zilnic pâine, biscuiţi, produse de patiserie, ciocolată, iaurturi cu fructe şi beau sucuri carbogazoase ajung foarte uşor la un consum enorm de zahăr. Astfel se îndreaptă cu paşi siguri către diabet, obezitate, boli de inimă. Pentru a vă feri de aceste riscuri respectaţi următoarele recomandări ale nutriţioniştilor.

1. Mâncaţi fructe şi legume proaspete! O mare cantitate de zahăr conţin gustările dintre mese, care de cele mai multe ori constau în produse de patiserie, ciocolată, snacksuri. Dar gândiţi-vă căo tabletă de ciocolată conţine aproximativ cinci cuburi de zahăr şi o linguriţă de ulei. De aceea este mai bine să alegeţi un măr, o pară, o banană, un ciorchine de struguri, un sandviş cu caşcaval şi salată sau ardei gras.

2. Beţi apă plată! Cantităţi mari de zahăr se află în băuturile carbogazoase. Acestea conţin între 10% şi 11% zahăr, ceea ce înseamnă aproximativ 20 de cuburi de zahăr la numai un litru de suc. În timp ce în aceeaşi cantitate de apă nu se află nici un gram de zahăr.

3. Evitaţi biscuiţii, napolitanele, batoanele cu cereale! În locul acestor dulciuri rafinate, mâncaţi la micul dejun un bol cu germeni de grâu sau fulgi de ovăz cu lapte. Nu puneţi pe masă pâine albă din făină rafinată, ci pâine din cereale integrale.

4. Nu vă înfometaţi! Dacă nu mâncaţi atunci când vă este foame, veţi fi tentaţi să ronţăiţi tot felul de dulciuri. În schimb, dacă veţi mânca puţin şi des alimente ce conţin fibre (fructe şi legume), vă veţi simţi sătui mai mult timp.

5. Evitaţi îndulcitorii! Zahărul nu trebuie înlocuit cu îndulcitori. Aşa-numitele produse light sunt implicate în apariţia cancerului şi a tulburărilor metabolice.

×
Subiecte în articol: zahăr alimentaţie sănătoasă