Dieteticienii trebuie să fie atenţi la cantitatea de fructoză pe care le-o recomandă pacienţilor in loc să le taie in totalitate doza de amidon, se arată intr-un nou studiu publicat de medici de la Universitatea din Florida. Doctorul Richard Johnson a spus că alimentele care sunt prelucrate in special din zahăr ingraşă mult mai mult decăt cele pe bază de amidon, cum ar fi cartofii, păinea, pastele făinoase, orezul. Medicii nutriţionişti limitează cantitatea de orez şi cartofi pe care le-o recomandă pacienţilor, tocmai pentru că amidonul se transformă in glucoză, care are un index glicemic ridicat. Zahărul alb este compus atăt din glucoză, căt şi din fructoză, iar cea din urmă este incriminată de medicii de la Universitatea din Florida pentru toate relele. Aceştia spun că fructoza produce acid uric in cantităţi foarte mari, care blochează capacitatea insulinei de a se autoregla. Intr-un final, aceasta duce la obezitate, sindrom metabolic şi diabet de tip II, explică cercetătorul american.