x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Frutti Fresh chimic

Frutti Fresh chimic

de Cristina Andreea Calin    |    21 Sep 2007   •   00:00
Frutti Fresh chimic

CE BEM, CE MĂNCĂM
Singurul ingredient natural al sucului "Frutti fresh pink grapefruit" este zahărul. Chiar şi apa folosită a trecut printr-un proces chimic.

CE BEM, CE MĂNCĂM
Singurul ingredient natural al sucului "Frutti fresh pink grapefruit" este zahărul. Chiar şi apa folosită a trecut printr-un proces chimic.

Eticheta produsului este lungă şi seamănă cu o inşiruire de elemente chimice: "apă demineralizată, zahăr, suc de grapefruit din concentrat 4%, dioxid de carbon E 290, acidifiant acid citric E 300, aromă, stabilizatori: polifosfat sodic E 452, gumă arabică E 414, gumă carruba E 410 şi gumă de ester E 445 (care sunt numiţi ştiinţific «esteri glicerici ai răşinilor de lemn»), conservanţi benzoat de sodiu E 211 şi sorbat de potasiu E 202, coloranţi: roşu coşenilă A E 120, carmoizină E 122, galben portocaliu FCF E 110. Valoare energetică 100 g 47 kcal/200 kj, proteine mai puţin de 0,1 g, glucide 12 g, lipide mai puţin de 0,1 g".


ANALIZĂ. Frutti fresh este o băutură carbogazoasă cu un profil nutriţional profund dezechilibrat. Din categoria macronutrienţilor nu conţine decăt zahăr (zaharoză), peste 8%, glucid cu absorbţie rapidă şi index glicemic foarte ridicat, stresant pentru pancreasul endocrin, producănd variaţii mari ale secreţiei de insulină şi ale glicemiei.

Chiar apa utilizată, ca ingredient principal, este demineralizată, adică nu oferă organismului săruri minerale atăt de necesare pentru sănătate. Din simpla enumerare a ingredientelor profesorul Gheorghe Mencinicopschi nu poate şti ce fel de dioxid de carbon a fost utilizat, insă numai dioxidul de carbon rezultat din fermentaţie este alimentar. Menţionăm că dioxidul de carbon se poate obţine prin arderea gazului metan sau a altor combustibili fosili.

De remarcat că restul compoziţiei este format dintr-o foarte mică cantitate de suc de grapefruit obţinut din concentrat care nu este echivalent din punct de vedere al valorii biologice cu sucul natural. Urmează un cocteil de aditivi alimentari periculoşi, reprezentanţi in special de coloranţii chimici de sinteză: carmoizină şi galben portocaliu FCF, implicaţi in declanşarea sindromului de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare la copii. De asemenea, mai sunt implicaţi şi in procese de malignizare. Benzoatul de sodiu, conservant artificial, in toată această combinaţie devine şi mai periculos. Pe lăngă declanşarea crizelor de astm şi interferenţa cu unele vitamine, E 211 poate provoca alergii şi eczeme. In urma analizei, rezultă că produsul nu este recomandat nici unei categorii de consumatori.

×
Subiecte în articol: bun de consum