x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Galben chimic cu gust de boală

0
Autor: Cristina Andreea Calin 12 Oct 2007 - 00:00
Galben chimic cu gust de boală
Sucul (cu aromă) de portoca-le, bomboanele (cu gust) de lămăie, muştarul sau dulceaţa de caise au un numitor comun: colorantul galben azoic tartrazina, care este cunoscut şi sub numele de E 102.

Tartrazina este unul dintre coloranţii folosiţi cel mai des de jucătorii din industria alimentară din Romănia. Aproape că este imposibil să te uiţi pe eticheta unui produs de culoare galbenă şi să nu constaţi că a fost folosită E 102 pentru obţinerea acelei culori. De cele mai multe ori, acest aditiv alimentar este folosit in combinaţie cu alţi aditivi alimentari, iar efectul nu poate fi decăt unul foarte nociv asupra sănătăţii consumatorilor.


Lista de produse in care tartrazina se găseşte este foarte lungă: băuturi carbogazoase sau necarbonatate, budinci instant, chipsuri, creme pentru prăjituri, supe la plic, sosuri, ingheţate, acadele, bomboane, gume de mestecat, marţipan, gemuri, jeleuri, marmelade, muştar, iaurturi, murături, creme de fructe. E 102 nu este folosit numai in industria alimentară. Dacă vedeţi săpunuri, creme de faţă, creioane dermatograf sau produse pentru coafură de culoare galbenă, citiţi bine eticheta: tartrazina trebuie să fie acolo. Nici in medicamente, care teoretic trebuie să ne vindece, nu scăpăm de acest aditiv alimentar.


NESÃ...NÃ...TOS.
Tartrazina, E 102, este un aditiv alimentar chimic de sinteză azoic, a cărui formulă chimică este C16H9N4Na3O9S2. Din cauza compoziţiei sale, acest aditiv are o serie de efecte adverse, cele mai multe manifestăndu-se la persoanele alergice la aspirină şi la fructele de pădure. Nici persoanele astmatice nu se simt prea bine după ce depăşesc doza zilnică admisă de 7,5 mg/kg corp. De altfel, nici nu este greu să o depăşească, avănd in vedere că aproape toate sucurile galbene, chiar şi cele neacidulate pe care avem tendinţa să le considerăm sănătoase, au in compoziţie tartrazină. Â


Mai mult, cercetătorii au ajuns la concluzia că E 102 este colorantul azoic cu cele mai multe şi mai puternice reacţii alergice dintre toţi coloranţii de acest tip. Printre aceştia ii menţionăm pe E 110, E 107, E 122, E 127, E 151. In urmă cu căteva luni, Uniunea Europeană a luat decizia de a interzice folosirea colorantului azoic roşu 2G, E 128, care avea aceleaşi efecte ca şi tartrazina. In acest moment se studiază posibilitatea ca şi alţi coloranţi de acest tip să fie interzişi, mai ales că o echipă de cercetători britanici a descoperit că, in combinaţie cu benzoatul de sodiu E 211, aceşti aditivi provoacă sindromul deficienţie de concentrare la copii.

Cercetătorii incă mai studiază, pentru a vedea dacă tartrazina are sigur efecte cancerigene. Infertilitatea atăt la bărbaţi, căt şi la femei face şi ea obiectul studiului despre efectele adverse la E 102.


Reacţii in lume

Marea Britanie şi SUA sunt ţările in care E 102, tartrazina, este cel mai intens folosit. Producătorii din industria alimentară din aceste două state obişnuiesc să amestece acest colorant cu E 133 (albastru briliant) sau cu E 142 (verde S) pentru a putea obţine diverse nuanţe de verde. Utilizarea pe scară largă a tartrazinei in SUA a fost contestată de specialişti, mai ales că s-a arătat prin studii că peste 0,12% din populaţie este alergică la acest aditiv alimentar. In schimb, in Norvegia este interzis. In Germania şi Austria, pănă in 1994, folosirea tartrazinei era pedepsită prin lege, tocmai din cauza efectelor nocive pe care le are asupra sănătăţii. Printre reacţiile constatate se numără anxietate, migrene, depresie clinică, tulburări de vedere, stări de slăbiciune, tulburări de somn. In cazuri foarte rare, aceste efecte s-au remarcat şi la cantităţi foarte mici.



Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   tartrazina

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Un spray-insecticid ar putea avea efect asupra noului coronavirus

Un spray-insecticid ar putea avea efect asupra noului coronavirus
Oamenii de știință britanici au încercat să afle dacă spray-ul insecticid „Mosi-guard Natural” poate servi ca mijloc de combatere a noului coronavirus. La ce rezultate s-a ajuns? S-a dovedit că dacă acesta...

De ce reapar eczemele exact în același loc?

De ce reapar eczemele exact în același loc?
Inserm (Institutul Național de Cercetări Medicale al Franței) a analizat cazul eczemelor și explică de ce plăcile cauzate de contactul cu pielea al unui alergen reapar în aceleași locuri, chiar și la mult timp...

Mai multe cești de cafea pe zi cresc speranța de viață a bolnavilor de cancer de colon

Mai multe cești de cafea pe zi cresc speranța de viață a bolnavilor de cancer de colon
Un studiu realizat de experți de la Institutul Dana-Farber pentru tratamentul și cercetarea cancerului din Boston, Massachusetts arată că, în unele cazuri, cafeaua are un efect uluitor, ameliorând starea...

Arnica: floare mică, mare utilitate!

Arnica: floare mică, mare utilitate!
Arnica este unul dintre cele mai populare medicamente fără prescripție medicală din farmacii. Este, de asemenea, un clasic în trusa de urgență și geantă sport. Dar care sunt mai exact beneficiile arnicii,...

Durerea de stern: cauze posibile

Durerea de stern: cauze posibile
Sternul este osul din centrul pieptului de care se atașează coastele (prin cartilaj). Acest os este deosebit de expus, durerea în stern este frecventă. Dar care sunt cauzele posibile? În caz de durere la nivelul...

Vaccinul ROR și autismul: punctul final al controversei

Vaccinul ROR și autismul: punctul final al controversei
De câțiva ani, adversarii vaccinării de rutină împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (MMR) au acuzat vaccinul că provoacă tulburări de dezvoltare de tip autist. Rezultatele a două noi studii ar trebui...

Tetanos: care este timpul de incubație? Consecințe și tratament

Tetanos: care este timpul de incubație? Consecințe și tratament
Tetanosul este o boală cauzată de bacteria Clostridium tetani. Cauza paraliziei musculare foarte dureroase, această boală pune viața în pericol la mulți pacienți. Acesta este motivul pentru care vaccinul...

Scleroza multiplă: definiție, simptome și tratament. Ce trebuie făcut?

Scleroza multiplă: definiție, simptome și tratament. Ce trebuie făcut?
Scleroza multiplă (SM) este o patologie care afectează sistemul nervos central și mai precis învelișurile de mielină care înconjoară neuronii și asigură propagarea impulsurilor nervoase. Deci, care sunt cons...

Herpesul genital: ce e de făcut dacă ai fost infectat cu virusul HSV

Herpesul genital: ce e de făcut dacă ai fost infectat cu virusul HSV
Herpesul genital este adesea cauzat de virusul herpes simplex (HSV) de tip 2. Dar HSV 1, responsabil pentru „herpesul la rece” poate fi, de asemenea, responsabil. Odată contractat, este imposibil să scapi de...

Suplimentele alimentare nu vă protejează inima

Suplimentele alimentare nu vă protejează inima
Pentru a avea grijă de inima noastră și de sănătatea noastră, mulți dintre noi apelăm la suplimentele alimentare. Însă gestul nostru zilnic ar fi de fapt degeaba. Majoritatea acestor vitamine, minerale și...

Bâlbâiala necesită tratament precoce

Bâlbâiala necesită tratament precoce
Balbismul afectează 1% din populație, adică 600.000 de francezi și 60 de milioane de oameni din întreaga lume. Este mai puțin o problemă de vorbire decât o tulburare de comunicare. Afectează de trei ori mai m...

Consumă alimente pentru întărirea sistemului imunitar

Consumă alimente pentru întărirea sistemului imunitar
Întărirea sistemului imunitar este un aspect deosebit de important pentru orice persoană în perioada rece sau atunci când suferă de anumite probleme de sănătate. Descoperă câteva alimente ce te vor ajuta...

Tulburări de limbaj la copil: semne de avertizare

Tulburări de limbaj la copil: semne de avertizare
Achiziționarea limbajului are loc treptat. Depinde de dezvoltarea anatomică (auzul, organele fonatorii, sistemul nervos central etc.) și factorii de mediu (nivel socio-cultural afectiv, familial etc.). Pentru a...

De ce trebuie monitorizată tiroida după vârsta de 60 de ani

De ce trebuie monitorizată tiroida după vârsta de 60 de ani
Tiroida este o glandă producătoare de hormoni situată la baza gâtului. Buna sa funcționare, evaluată prin dozarea TSH (hormon stimulator al tiroidei), asigură seninătatea multor organe și funcții. Un studiu...

Care sunt semnele cancerului tiroidian? De ce trebuie neapărat să ții cont de ele

Care sunt semnele cancerului tiroidian? De ce trebuie neapărat să ții cont de ele
Cancerul glandei tiroide este cancerul care apare cel mai adesea la tineri. Cum se manifestă acest cancer? Care sunt semnele care pot alerta? Actualizare cu privire la cancerul tiroidian. Tiroida: unde este...
Serviciul de email marketing furnizat de