x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Gem de caise cu îndulcitori chimici

Gem de caise cu îndulcitori chimici

de Cristina Andreea Calin    |    01 Mar 2008   •   00:00
Gem de caise cu îndulcitori chimici
Sursa foto: Jurnalul foto/

• CE BEM, CE MÂNCĂM
Îndulcitorii de sinteză folosiţi pentru acest produs au fost încadraţi de Agenţia Internaţională de Cercetări în Cancer ca fiind cancerigeni, iar dozele zilnice admise stabilite sunt foarte mici.

• CE BEM, CE MÂNCĂ

Îndulcitorii de sinteză folosiţi pentru acest produs au fost încadraţi de Agenţia Internaţională de Cercetări în Cancer ca fiind cancerigeni, iar dozele zilnice admise stabilite sunt foarte mici.

 

Gemul este un produs care prin ingredientele pe care le are nu se adresează persoanelor supraponderale, obeze sau diabeticilor. Sunt însă producători care se gândesc şi la aceste categorii de consumatori. Un exemplu este Arovit, care a scos pe piaţă un gem de caise dietetic. Ingredientele pe care acest produs le are inscripţionate pe etichetă sunt: “caise, îndulcitori: fructoză, zaharină (E 954), acetsulfam de potasiu (E 950), ciclamat de sodiu

(E 952), acidifiant: acid citric – E 330, antioxidant acid ascorbic – E 300, gelifiant pectină – E 440”. De asemenea, producătorul specifică faptul că gemul este “preparat cu 40 g de fructe pentru 100 g”. Dacă veţi consuma 100 de grame de produs veţi acumula o valoare energetică de 107 kcal. Organismul dumnea­voastră va acumula 25,178 g glucide, 0,68 g proteine şi 0,11 g lipide, după ce veţi ingera 100 de grame din acest gem. 

 

ANALIZĂ. Produsul analizat este un gem de caise cu profil nutriţional foarte dezechilibrat, cu exces de glucide, în special fructoză, ne spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Specialistul nostru atrage atenţia că fructoza este incriminată în perturbarea metabolismului, apariţia hiperuricemiei şi a gutei şi în glicozilarea hemoglobinei, factor de risc în apariţia bolilor cardiovasculare. Îndulcitorii intensivi artificiali acalorigeni E 954, E 950 şi E 952 nu sunt indicaţi a fi consumaţi de copii, adolescenţi şi persoane adulte sănătoase. Zaharina, E 954, este încadrată de Agenţia Interna­ţională de Cercetări în Cancer în grupa 2B ca agent cancerigen posibil la om. Până în acest moment există dovezi de neconstestat că zaharina este o substanţă cancerigenă în cazul animalelor, însă, în ceea ce priveşte organismul uman, cercetătorii încă mai fac studii. Ciclamatul de sodiu, E 952, este încadrat de aceeaşi instituţie de prestigiu în grupa a treia din punct de vedere al potenţialului cancerigen. Doza zilnică admisă este de 11 mg/kg corp.

 

CONCLUZII. Specialistul nostru atrage atenţia că produsul este destinat consumului pentru persoanele diabetice numai cu avizul şi sub atenta monitorizare a medicului curant. Faptul că are în compoziţie îndulcitori sintetici nu face ca acest produs să fie indicat în regimurile de slăbire.

 

Precizări

Rubrica “Ce bem, ce mâncăm” se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail   bundeconsum@jurnalul.ro. De asemenea, în cazul în care doriţi să ne trimiteţi părerile şi sugestiile dumneavoastră legat de probleme de siguranţă alimentară care vă interesează, puteţi să o faceţi folosind numărul de fax 021.318.20.35. Dacă sunteţi interesat de ca­racteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere numărul 1-3, corp D, sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi “analizată” de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare foloseşte doar informaţiile de pe etichetă, fără a şti despre ce produs este vorba. 

 

cristina.calin@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: bun de consum produs