x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Grasimi, grasimi

de Cristina Andreea Calin    |    25 Ian 2007   •   00:00
Grasimi, grasimi

Procedeul de preparare a margari-nei analizate ne face sa credem ca este mai degraba un produs artifici-al decat unul natural.

CE BEM, CE MANCAM - Un produs pentru prajituri artificiale
Procedeul de preparare a margarinei analizate ne face sa credem ca este mai degraba un produs artificial decat unul natural. De aceea, nu este recomandat bolnavilor din foarte multe categorii si persoanelor care au probleme de greutate sau alergii.

Produsul "Wiesana prajituri classic", cu "reteta imbunatatita", este o grasime tartinabila vegetala, cu 67 % continut de grasime, dupa cum putem afla de pe eticheta. Ingredientele produsului analizat sunt, conform etichetei: uleiuri vegetale rafinate si grasimi vegetale interesterificate, apa, emulsificatori (mono si di-gliceride, lecitina de floarea-soarelui E 322), sare 0,16%, conservant (acid sorbic E 200), arome, acidifiant (acid citric E330), colorant (beta-caroten E 160e), vitamine (A, D3). Eticheta nutritionala specifica pentru 100 de grame de produs o densitate energetica de 603 kcal/2479kj, lipide 67 g, proteine 0 g glucide 0g , vitamina A 550 - grame, D3 1,5 - vitamina E minimun 10 - grame.

ANALIZA. Produsul analizat reprezinta un amestec de uleiuri vegetale naturale rafinate si grasimi vegetale modificate prin interesterificare - procedeu prin care se modifica structura naturala a acizilor grasi din grasimi. Din aceasta cauza produsul este mai degraba unul artificial, decat unul natural si nu este recomandat a fi consumat de foarte multe categorii de suferinzi.

CONCLUZIE. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare ne explica faptul ca "Wiesana prajituri classic" are o densitate calorica foarte ridicata din cauza continutului de grasimi vegetale interesterificate. Acest lucru reiese si citind eticheta nutritionala, unde este specificata o densitate energetica de 603 kcal/2479 kj. Din aceasta cauza, produsul analizat nu este recomandat persoanelor supraponderale, obeze, suferinzilor de maladii cardiovasculare, bolnavilor cu stauts proinflamator sistemic (suferinzilor de reumatism, guta, psoriazis), suferinzilor de boli ale ficatului, bolnavilor de cancer, copiilor si batranilor, alergicilor, suferinzilor de boli neurogenerative (Parkinson, Alzheimer), detaliaza specialistul nostru.

PRECIZARI
Rubrica se adreseaza celor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii.
Cititorii isi pot exprima opiniile la numarul de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro.
Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere 1-3, corp D, etaj 8) eticheta acestuia pentru a fi "analizata" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ii prezentam compozitia produsului si datele nutritionale preluate din eticheta produsului, fara a-i prezenta produsul.

×
Subiecte în articol: bun de consum grasimi