x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Grăsimi la conservă

Grăsimi la conservă

de Cristina Andreea Calin    |    06 Iun 2008   •   00:00
Grăsimi la conservă

CE BEM, CE MÎNCĂM
Fasolea îşi pierde din valoarea biologică din cauza cantităţii mari de grăsimi animale, dar şi a aditivilor alimentari utilizaţi. 



CE BEM, CE MÎNCĂM
Fasolea îşi pierde din valoarea biologică din cauza cantităţii mari de grăsimi animale, dar şi a aditivilor alimentari utilizaţi.  

Conserva cu costiţă şi fasole boabe 365 este un produs care este o sursă importantă de grăsimi periculoase pentru majoritarea consumatorilor. De pe etichetă aflăm că are în compoziţie: "fasole albă 45%, costiţă de porc afumată 10% (piept de porc dezosat, stabilizatori polifosfaţi E 452, sare, conservant: nitrit de sodiu E 250), apă, pastă de roşii, amidon de grîu, sare, condimente, arome‘‘.

ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopshi descrie produsul analizat: "conservă cu costiţă de porc afumată care aduce un aport de grăsimi saturate animale aterogene, dar şi produse toxice din fum‘‘. De asemenea, produsul conţine polifosfaţi care împiedică fixarea calciului în oase afectînd structura osoasă a organismului şi ducînd în timp la osteoporoză sau depuneri anormale de calciu (cioc de papagal). Specialistul atrage atenţia asupra conservantului nitrit de sodiu E 250. Acesta are potenţial cancerigen, care este potenţat de grăsimea animală saturată şi a compuşilor din fum şi a sării. Consumatorii trebuie să ţină cont de cantitatea mare de sare pentru a nu depăşi doza zilnică admisă de sare, de 6 g. Din compoziţie rezultă şi o densitate energetică ridicată.

CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, adolescenţilor, supraponderalilor şi obezilor, celor cu densitate osoasă scăzută (osteoporoză), suferinzilor de hiperuricemie-gută, de boli cardiovasculare şi cerebrovasculare, hipertensivilor, suferinzilor de cancer, de boli hepato-renale, celor cu afecţiuni dermatologice, celor cu maladii neurodegenerative. Suferinzii de diabet vor ţine cont de cantitatea de glucide din fasole şi din amidonul de grîu, consumînd-o numai cu avizul medicului curant.

Precizări

Rubrica se adresează celor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numărul de telefon 021.318.20.37 sau pe e-mail bundeconsum@ jurnalul.ro. Dacă sînteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere nr. 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată‘‘ de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorul  doctor Menchinicopschi foloseşte doar informaţiile de pe etichetă, fără a şti despre ce produs este vorba.

×
Subiecte în articol: bun de consum