x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Hora - Tableta care se crede ciocolată

0
Autor: Cristina Andreea Calin 11 Aug 2008 - 00:00
Hora - Tableta care se crede ciocolată

CE BEM, CE MÎNCĂM ● Densitatea calorică este foarte mare
Pentru ca un produs să facă parte din categoria ciocolatelor trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. Tableta Hora este doar un fals care pune în pericol sănătatea.



CE BEM, CE MÎNCĂM ● Densitatea calorică este foarte mare
Pentru ca un produs să facă parte din categoria ciocolatelor trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. Tableta Hora este doar un fals care pune în pericol sănătatea.

Ciocolata amăruie Hora are în compoziţie: "zahăr, grăsimi vegetale hidrogenate, pudră de cacao, emulgatori – lecitină din soia
(E 322), poliglicerol poliricinoleat (E 476), aromă – vanilină. Poate conţine: urme de stafide, (GB)". De aici rezultă că nu are nimic în comun cu ciocolata de calitate, produsul fiind un amestec de zahăr şi margarină.

ANALIZĂ.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, descrie "tableta fină de cacao" ca făcînd parte din categoria produselor zaharoase cu un conţinut de pudră de cacao neprecizat cantitativ. Menţionăm că adevărata ciocolată conţine minimim 70% cacao, unt de cacao şi în nici un caz nu conţine înlocuitor, grăsimi vegetale hidrogenate (margarină). Acestea sînt extrem de  periculoase pentru sănătate, mai ales pentru funcţiile hepatice şi pentru sistemul cardiovascular. Deşi nu beneficiază de etichetă nutriţională, din compoziţie rezultă că produsul are un profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de glucide cu index glicemic foarte ridicat (zaharoză) şi de grăsimi artificiale nocive. Densitatea energetică este foarte ridicată, peste 400 kcal/100 de grame produs, ceea ce reprezintă o cincime din necesarul zilnic de calorii. Aroma folosită pentru produs este artificială. De asemenea, în compoziţie intră şi un aditiv periculos, E 476 poliglicerol poliricinoleat. Pînă acum acesta nu a fost evaluat suficient din punct de vedere toxicologic. Totuşi, studiile care s-au efectuat pînă în prezent au arătat că împiedică buna funcţionare a ficatului şi a rinichilor.

CONCLUZII. În urma analizei ingredientelor, specialistul nostru ne spune că produsul nu este indicat copiilor, supraponderalilor, obezilor, femeilor însărcinate şi care alăptează. De asemenea, nu este recomandat nici suferinzilor de maladii hepato-renale sau celor cu boli cardiovasculare.
Cei care suferă de hipertensiune, de dislipidemie şi cei cu sindrom metabolic şi status proinflamator sistemic vor evita ciocolata analizată. Diabeticii îl vor consuma numai cu acordul medicului curant, ţinînd cont de aportul de glucide adus de produs.

Precizări

Rubrica "Ce bem, ce mîncăm" se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele pe care acestea le au asupra sănătăţii şi organismului nostru şi în ce măsură acestea ne pot dăuna activităţii desfăşurate de noi zilnic.
Cititorii noştri îşi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021-318.20.37; 021-318.20.43 sau scriindu-ne pe adresa de e-mail a departamentului nostru, bundeconsum@jurnalul.ro.
Dacă vă interesează să aflaţi care sînt caracteristicile unui produs, indiferent dacă este băutură sau aliment, puteţi expedia pe adresa redacţiei noastre (Piaţa Presei Libere numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucu-reşti) eticheta produsului respectiv pentru a fi "analizată" de specialistul nostru.
Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, îi prezentăm compoziţia produsului alimentar şi datele nutriţionale care sînt preluate de pe eticheta acestuia, însă fără a i-l prezenta.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Capcana în depresie: între însingurare şi sinucidere e doar un pas

Capcana în depresie: între însingurare şi sinucidere e doar un pas
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a sunat de câțiva ani alarma: depresia se va întinde ca o molimă în toată planeta. După invazia virusului care dă boala COVID, depresia a cotropit mai zdravăn...

UPDATE Cursa vaccinurilor anti COVD-19. Când vor fi gata

UPDATE Cursa vaccinurilor anti COVD-19. Când vor fi gata
Marea Britanie intenționează să lanseze un vaccin anti COVID-19 până la mijlocul anului 2021. Este vorba de cel dezvoltat de Universitatea Oxford și Astra Zeneca, transmite Reuters. "Sper ca lansarea...

Tratamente milenare: aromaterapia și cromoterapia

Tratamente milenare: aromaterapia și cromoterapia
Galerie Foto Aromaterapia este un tratament de vindecare holistic, care folosește extracte naturale de plante pentru a promova sănătatea și bunăstarea întregului organism. Uneori este denumită și terapie cu uleiuri...

Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase

Cercetătorii au descoperit o legătură moleculară directă între alimentație și riscul de dezvoltare a cancerului. O echipă internațională de cercetători a ajuns la concluzia că lactatele și carnea...

Un spray-insecticid ar putea avea efect asupra noului coronavirus

Un spray-insecticid ar putea avea efect asupra noului coronavirus
Oamenii de știință britanici au încercat să afle dacă spray-ul insecticid „Mosi-guard Natural” poate servi ca mijloc de combatere a noului coronavirus. La ce rezultate s-a ajuns? S-a dovedit că dacă acesta...

De ce reapar eczemele exact în același loc?

De ce reapar eczemele exact în același loc?
Inserm (Institutul Național de Cercetări Medicale al Franței) a analizat cazul eczemelor și explică de ce plăcile cauzate de contactul cu pielea al unui alergen reapar în aceleași locuri, chiar și la mult timp...

Mai multe cești de cafea pe zi cresc speranța de viață a bolnavilor de cancer de colon

Mai multe cești de cafea pe zi cresc speranța de viață a bolnavilor de cancer de colon
Un studiu realizat de experți de la Institutul Dana-Farber pentru tratamentul și cercetarea cancerului din Boston, Massachusetts arată că, în unele cazuri, cafeaua are un efect uluitor, ameliorând starea...

Arnica: floare mică, mare utilitate!

Arnica: floare mică, mare utilitate!
Arnica este unul dintre cele mai populare medicamente fără prescripție medicală din farmacii. Este, de asemenea, un clasic în trusa de urgență și geantă sport. Dar care sunt mai exact beneficiile arnicii,...

Durerea de stern: cauze posibile

Durerea de stern: cauze posibile
Sternul este osul din centrul pieptului de care se atașează coastele (prin cartilaj). Acest os este deosebit de expus, durerea în stern este frecventă. Dar care sunt cauzele posibile? În caz de durere la nivelul...

Vaccinul ROR și autismul: punctul final al controversei

Vaccinul ROR și autismul: punctul final al controversei
De câțiva ani, adversarii vaccinării de rutină împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (MMR) au acuzat vaccinul că provoacă tulburări de dezvoltare de tip autist. Rezultatele a două noi studii ar trebui...

Tetanos: care este timpul de incubație? Consecințe și tratament

Tetanos: care este timpul de incubație? Consecințe și tratament
Tetanosul este o boală cauzată de bacteria Clostridium tetani. Cauza paraliziei musculare foarte dureroase, această boală pune viața în pericol la mulți pacienți. Acesta este motivul pentru care vaccinul...

Scleroza multiplă: definiție, simptome și tratament. Ce trebuie făcut?

Scleroza multiplă: definiție, simptome și tratament. Ce trebuie făcut?
Scleroza multiplă (SM) este o patologie care afectează sistemul nervos central și mai precis învelișurile de mielină care înconjoară neuronii și asigură propagarea impulsurilor nervoase. Deci, care sunt cons...

Herpesul genital: ce e de făcut dacă ai fost infectat cu virusul HSV

Herpesul genital: ce e de făcut dacă ai fost infectat cu virusul HSV
Herpesul genital este adesea cauzat de virusul herpes simplex (HSV) de tip 2. Dar HSV 1, responsabil pentru „herpesul la rece” poate fi, de asemenea, responsabil. Odată contractat, este imposibil să scapi de...

Suplimentele alimentare nu vă protejează inima

Suplimentele alimentare nu vă protejează inima
Pentru a avea grijă de inima noastră și de sănătatea noastră, mulți dintre noi apelăm la suplimentele alimentare. Însă gestul nostru zilnic ar fi de fapt degeaba. Majoritatea acestor vitamine, minerale și...

Bâlbâiala necesită tratament precoce

Bâlbâiala necesită tratament precoce
Balbismul afectează 1% din populație, adică 600.000 de francezi și 60 de milioane de oameni din întreaga lume. Este mai puțin o problemă de vorbire decât o tulburare de comunicare. Afectează de trei ori mai m...
Serviciul de email marketing furnizat de