CE BEM, CE MÎNCĂM ● Densitatea calorică este foarte mare
Pentru ca un produs să facă parte din categoria ciocolatelor trebuie să
îndeplinească mai multe condiţii. Tableta Hora este doar un fals care
pune în pericol sănătatea.
CE BEM, CE MÎNCĂM ● Densitatea calorică este foarte mare
Pentru ca un produs să facă parte din categoria ciocolatelor trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. Tableta Hora este doar un fals care pune în pericol sănătatea.
Ciocolata amăruie Hora are în compoziţie: "zahăr, grăsimi vegetale hidrogenate, pudră de cacao, emulgatori – lecitină din soia
(E 322), poliglicerol poliricinoleat (E 476), aromă – vanilină. Poate conţine: urme de stafide, (GB)". De aici rezultă că nu are nimic în comun cu ciocolata de calitate, produsul fiind un amestec de zahăr şi margarină.
ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, descrie "tableta fină de cacao" ca făcînd parte din categoria produselor zaharoase cu un conţinut de pudră de cacao neprecizat cantitativ. Menţionăm că adevărata ciocolată conţine minimim 70% cacao, unt de cacao şi în nici un caz nu conţine înlocuitor, grăsimi vegetale hidrogenate (margarină). Acestea sînt extrem de periculoase pentru sănătate, mai ales pentru funcţiile hepatice şi pentru sistemul cardiovascular. Deşi nu beneficiază de etichetă nutriţională, din compoziţie rezultă că produsul are un profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de glucide cu index glicemic foarte ridicat (zaharoză) şi de grăsimi artificiale nocive. Densitatea energetică este foarte ridicată, peste 400 kcal/100 de grame produs, ceea ce reprezintă o cincime din necesarul zilnic de calorii. Aroma folosită pentru produs este artificială. De asemenea, în compoziţie intră şi un aditiv periculos, E 476 poliglicerol poliricinoleat. Pînă acum acesta nu a fost evaluat suficient din punct de vedere toxicologic. Totuşi, studiile care s-au efectuat pînă în prezent au arătat că împiedică buna funcţionare a ficatului şi a rinichilor.
CONCLUZII. În urma analizei ingredientelor, specialistul nostru ne spune că produsul nu este indicat copiilor, supraponderalilor, obezilor, femeilor însărcinate şi care alăptează. De asemenea, nu este recomandat nici suferinzilor de maladii hepato-renale sau celor cu boli cardiovasculare.
Cei care suferă de hipertensiune, de dislipidemie şi cei cu sindrom metabolic şi status proinflamator sistemic vor evita ciocolata analizată. Diabeticii îl vor consuma numai cu acordul medicului curant, ţinînd cont de aportul de glucide adus de produs.
Precizări
Rubrica "Ce bem, ce mîncăm" se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele pe care acestea le au asupra sănătăţii şi organismului nostru şi în ce măsură acestea ne pot dăuna activităţii desfăşurate de noi zilnic.Cititorii noştri îşi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021-318.20.37; 021-318.20.43 sau scriindu-ne pe adresa de e-mail a departamentului nostru, bundeconsum@jurnalul.ro.
Dacă vă interesează să aflaţi care sînt caracteristicile unui produs, indiferent dacă este băutură sau aliment, puteţi expedia pe adresa redacţiei noastre (Piaţa Presei Libere numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucu-reşti) eticheta produsului respectiv pentru a fi "analizată" de specialistul nostru.
Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, îi prezentăm compoziţia produsului alimentar şi datele nutriţionale care sînt preluate de pe eticheta acestuia, însă fără a i-l prezenta.
Citește pe Antena3.ro