ALIMENTATIE ECHILIBRATA
Sunt bune sau nu alimentele congelate, isi mentin sau nu proprietatile nutritive? Sunt intrebari la care ne raspunde prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. "O parte din vitamine si enzime raman active in fructe si legume, ceea ce face ca, dupa decongelare, acestea sa fie alimente aproape vii." Legumele morcovii, telina, fasolea verde sunt mai rezistente decat fructele, au mai multa substanta uscata si mai putina apa, de aceea isi pastreaza mai bine proprietatile nutritive prin congelare. Pe de alta parte, fructele care contin multa apa au o structura mai putin omogena si sunt mai moi dupa decongelare.
Odata decongelat, orice produs trebuie consumat sau pregatit cat mai rapid si nicidecum recongelat. Un produs decongelat isi pierde foarte rapid calitatile nutritive, substantele biologic active (vitaminele) se inactiveaza foarte repede, iar daca nu este consumat sau pregatit rapid, in el incep sa se dezvolte microorganisme periculoase pentru sanatate. "Daca il recongelam, pe de o parte recongelam un produs fara valoare nutritiva, iar, pe de alta parte, un produs in care s-au dezvoltat microorganisme", avertizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Produsele nu se decongeleaza sub jet de apa si nici la temperatura camerei. Pentru a pastra proprietatile nutritive ale unui produs, decongelarea se face in interiorul frigiderului. Cu cat decongelarea se face mai lent, cu atat modificarile si pierderile de suc in cazul carnii sunt mai mici. Daca vrem sa pregatim o supa, un compot, legumele si fructele congelate se pot pune direct in apa fierbinte, fara a fi decongelate in prealabil. Nu toate alimentele pot fi congelate. Produsele care contin multa apa, grasimi (maionezele, salamurile, laptele) isi pierd caracteristicile de gust, de masticatie, devin apoase daca sunt
congelate.
AVERTISMENT. In cazul produselor pe care le cumparam gata congelate, foarte important este lantul de frig. Daca la un moment dat intervine o defectiune in lantul de frig si temperatura nu mai este mentinuta la -18 grade Celsius, produsul congelat devine periculos, indiferent ca este vorba despre mixturi de legume, peste congelat, carne sau inghetata. "Aceste produse isi pierd caracteristicile nutritionale, in ele se pot dezvolta microorganisme care favorizeaza aparitia toxiinfectiilor alimentare. Din pacate, consumatorul nu are cum sa verifice acest lucru", arata prof. dr. Mencinicopschi.Citește pe Antena3.ro