x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Importurile au scăzut cu 25%

Importurile au scăzut cu 25%

08 Aug 2009   •   00:00

Comerţul internaţional de bunuri, derulat de agenţii economici cu sediul administrativ în judeţul Călăraşi în primele patru luni ale anului, s-a concretizat într-un volum al exporturilor FOB de 98,2 milioane euro şi al importurilor CIF de 47,1 milioane euro, înregistrând un sold pozitiv de 51,1 milioane euro.



Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, volumul exporturilor a fost mai mare cu 2,5 la sută, în timp ce volumul importurilor a scăzut cu 24,4 la sută. Potrivit unui raport al Direcţiei Regionale de Statistică din Călăraşi, produsele vegetale înregistrează un procent ridicat în cadrul exporturilor, 38,8 la sută, fiind urmate de metalele comune şi articole din acestea (20,2 la sută), dar şi de materiile textile şi articole din acestea (18,4 la sută). La polul opus, se află produsele manufacturate (2,1 la sută), dar şi pasta de lemn, hârtia şi cartonul, deşeurile din hârtie şi carton, sau grăsimile şi uleiurile animale sau vegetale (3,3 la sută).

În ceea ce priveşte importurile, animalele vii şi produsele animale reprezintă 23,1 la sută din totalul produselor importate, un procent ridicat înregistrându-se şi în ceea ce priveşte materiile textile (18,9 la sută), maşinile, aparatele şi echipamentele electrice, dar şi aparatele de înregistrat sau reprodus sunetul şi imaginile (16,5 la sută).

Produsele cel mai puţin căutate se referă la pasta de lemn, hârtie şi carton, deşeuri de hârtie şi carton (3,0 la sută), dar şi cele alimentare, băuturile şi tutunul (3,8 la sută). Preţul FOB (Free on Board - liber la bord) reprezintă preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea mărfii, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pentru ca marfa să fie încărcată la bord.

Preţul CIF (cost, insurance, freight - cost, asigurare, navlu) este preţul la frontiera ţării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportul internaţional.

×
Subiecte în articol: bun de consum