x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

de Jurnalul National    |    12 Oct 2007   •   00:00

Whisky-ul va fi protejat / Mai puţină salmonella / Experţii europeni vin in inspecţie / Cartoful transgenic provoacă dispute



LEGI - Whisky-ul va fi protejat
Guvernul din Marea Britanie a anunţat noi măsuri de producţie, export şi etichetare pentru a proteja whisky-ul de pericolul mărfurilor contrafăcute. Pentru inceput vor avea loc consultări pentru introducerea unor precizări clare pentru clasificarea Whisky-ului Scotch, care presupun ca produsul să fie maturat in intregime in Scoţia. Dacă noua legislaţie va fi aprobată, Asociaţia Whisky-ului Scotch va putea utiliza noile precizări ale produsului pentru a-şi continua acţiunile legale impotriva producătorilor de băutură contrafăcută.


COMPETIŢIE - Mai puţină salmonella
Laboratorul Naţional de referinţă pentru salmoneloze animale din cadrul Institutului de diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a participat la un studiu de comparare interlaboratoare privind detecţia bacteriei salmonella spp, iar rezultatele au fost incadrate la nivelul de "good performance". La studiu s-au inscris 27 de laboratoare naţionale de referinţă din UE. Principalul obiectiv a fost compararea rezultatelor obţinute de participanţi pentru diferite niveluri de contaminare şi diferite stereotipuri de salmonella.


EVALUARE - Experţii europeni vin in inspecţie
In perioada 17-21 septembrie 2007, experţi ai Oficiului Veterinar şi pentru Alimente, din cadrul Comisiei Europene vor desfăşura in Romănia o misiune generală de evaluare a situaţiei cu privire la controalele oficiale in cadrul căreia se va evalua modul in care se realizează sistemele de control in sectoare ca igiena produselor alimentare de origine animală şi nonanimală, bunăstarea animalelor, furaje şi nutriţia animalelor, sănătatea acestora, medicamente de uz veterinar şi reziduri.


POLEMICI - Cartoful transgenic provoacă dispute
In cadrul reuniunii celor 27 de state membre UE, cartoful transgenic, ce ar putea deveni prima plantă modificată genetic a cărei cultivare să fie autorizată, a dat naştere unor polemici deoarece la cererea concernului german
BAF de a cultiva acest tip de plantă 12 ţări au votat impotrivă. Comisia Europeană va trimite dosarul miniştrilor de resort, care vor dispune de trei luni pentru a se pronunţa. Dacă din nou nu se va obţine o majoritate, CE va lua o decizie finală, fără indoială pozitivă deoarece se bazează pe avizul Agenţiei europene de securitate alimentară (EFSA).

×
Subiecte în articol: bun de consum