x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

16 Ian 2008   •   00:00

16 ianuarie 2008



ALERTÅ. Patru persoane sunt internate la Spitalul de Boli Infecţioase din Baia Mare cu diagnosticul de trichineloză, iar alte 11, din aceeaşi familie, sunt suspecte de contactarea bolii după ce au consumat carne de porc infestată cu trichinella spiralis. Starea lor este bună, iar în cel mult o săptămână vor putea fi externate. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare Maramureş au intrat însă în alertă după ce au aflat că în total 15 persoane au consumat din carnea de porc infestată. Celelalte nu au avut până în prezent simptome ale bolii, însă au fost îndrumate spre medicul de familie pentru efectuarea analizelor. (N.C.)


STUDIU. Femeile însărcinate care consumă produse mediteraneene îşi pot feri bebeluşii de boli ca astmul şi alergiile. Astfel, legumele, fructele, nucile şi peştele pot îmbunătăţi organismul nou-născuţilor înainte ca aceştia să se nască. Studiile au arătat că alimentele mediteraneene, care conţin antioxidanţi, pot avea efecte benefice asupra oamenilor la vârste cât mai fragede. La copiii de 6 sau 7 ani astfel de produse au un impact mai puţin semnificativ asupra lor faţă de perioada de dinainte de naştere. Mai mult de cinci milioane de persoane din Marea Britanie suferă de astm, iar un copil din zece este afectat. (N.C.)


DECIZIE. Agarul (E 406) şi caragenanul (E 407) sunt pe cale de a nu mai fi considerate ingrediente organice până la sfârşitul anului acesta, dacă National Organic Standards Board (NOSB) va lua această decizie. Hidrocoloizii figurează pe lista naţională a substanţelor interzise, stabilită de Programul Organic Naţional (NOP) în 1990. Cei doi aditivi fac parte din cele 11 substanţe sintetice dispensate adăugate în 2003, cărora nu li s-a acordat în mod automat statutul de a fi organice întrucât nu sunt obţinute din plante provenite de la ferme. Ele nu conţin pesticide şi nici aditivi alimentari, deci nu ar exista nici un motiv să nu primească certificatul de ingrediente organice. (N.C.)


CONTROVERSÅ. Suplimentele din peşte pot avea efecte benefice asupra persoanelor cardiace, dar pot fi şi dăunătoare pentru altele, conform unor cercetători de la Universitatea din Toronto. Potrivit acestora, produsele pot avea reacţii complexe diferite. În timp ce unor persoane le scade coagularea sângelui sau le poate schimba sistemul imunitar, în alte cazuri reduce semnificativ riscul bolilor cardiace. Deşi sunt cunoscute mai mult pentru efectele benefice, suplimentele îşi fac efectul în funcţie de organism. (N.C.)

×
Subiecte în articol: bun de consum