5 aprilie 2008: O cană cu cafea pe zi ajută la prevenirea Alzheimerului, prin efectul benefic al cofeinei pe care aceasta îl are asupra colesterolului, care poate provoca moartea, ne arată un test efectuat de americani
POLEMICĂ. Produsele cu un conţinut ridicat de fructoză din sirop de porumb nu pot fi considerate naturale şi nu ar trebui etichetate ca fiind aşa, este de părere Administraţia pentru Medicamente şi Alimente (FDA) din SUA, deoarece la producerea lor s-au utilizat agenţi sintetici. Acestea provin din cereale şi sunt utilizate în principal la îndulcirea băuturilor nealcoolice. Produsele au provocat o adevărată polemică în industria produselor din zahăr deoarece sunt privite ca un “adversar” pentru zahăr şi îndulcitori, iar producătorii susţin că nu ar trebui aprobate ca fiind naturale.
BENEFIC. O cană cu cafea pe zi ajută la prevenirea Alzheimerului, prin efectul benefic al cofeinei pe care aceasta îl are asupra colesterolului, care poate provoca moartea, ne arată un test efectuat de americani. De asemenea, persoanele care obişnuiesc să consume cofeină prezintă un risc mai scăzut cu îmbolnăvire de cancer, Parkinson şi diabet tip 2, dar are şi un efect antidepresiv, care ajută persoanele care intenţionează să se sinucidă. Alzheimerul afectează 500 de persoane zilnic şi cifrele nu sunt deloc încurajatoare pentru viitorul apropiat.
NOCIV. Un consum excesiv de aspartam poate stopa capacitatea enzimelor din creier să funcţioneze normal, conform rezultatelor ultimului test efectuat pe acest aditiv. Acesta poate cauza dureri de cap, insomnii, dar şi atacuri de apoplexie. De asemenea, poate provoca atacuri de panică. Aspartamul este utilizat în produsele care au puţine calorii, inclusiv băuturile nealcoolice şi guma de mestecat. A fost aprobat pentru utilizarea în produse în SUA şi în Uniunea Europeană în anul 1980. Studiile efectuate până în prezent susţin că aditivul nu este foarte periculos pentru consum.
FĂRĂ CONTAMINARE. Orezul modificat genetic (OMG) poate avea efecte negative asupra sănătăţii noastre dacă este răspândit accidental peste câmpuri cultivate în mod tradiţional, conform unui studiu realizat de o echipă de cercetători chinezi de la Universitatea Zhejiang. Aceştia susţin că prin această descoperire recoltele modificate genetic pot fi controlate mai bine pentru a se evita riscurile contaminării. Noua strategie de creare a OMG este de încredere şi ar putea fi o soluţie pentru dezvoltarea recoltei utilizate ca bioreactoare pentru a produce proteine industriale şi farmaceutice.