x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

de Nicoleta Catana    |    05 Apr 2008   •   00:00
Info

5 aprilie 2008: O cană cu cafea pe zi ajută la prevenirea Alzheimerului, prin efectul benefic al cofeinei pe care aceasta îl are asupra colesterolului, care poate provoca moar­tea, ne arată un test efectuat de americani

POLEMICĂ. Produsele cu un conţinut ridicat de fructoză din si­rop de porumb nu pot fi considera­te naturale şi nu ar trebui etiche­ta­te ca fiind aşa, este de părere Administraţia pentru Medicamen­te şi Alimente (FDA) din SUA, deoarece la producerea lor s-au utilizat agenţi sintetici. Acestea pro­vin din cereale şi sunt utilizate în principal la îndulcirea băuturilor nealcoolice. Produsele au provocat o adevărată polemică în industria produselor din zahăr deoarece sunt privite ca un “adversar” pentru zahăr şi îndulcitori, iar producătorii susţin că nu ar trebui aprobate ca fiind naturale.

 

BENEFIC. O cană cu cafea pe zi ajută la prevenirea Alzheimerului, prin efectul benefic al cofeinei pe care aceasta îl are asupra colesterolului, care poate provoca moar­tea, ne arată un test efectuat de americani. De asemenea, persoa­ne­le care obişnuiesc să consume cofeină prezintă un risc mai scăzut cu îmbolnăvire de cancer, Parkinson şi diabet tip 2, dar are şi un efect antidepresiv, care ajută persoanele care intenţionează să se sinucidă. Alzheimerul afectează 500 de persoane zilnic şi cifrele nu sunt deloc încurajatoare pentru viitorul apropiat.

 

NOCIV. Un consum excesiv de aspartam poate stopa capa­ci­tatea enzimelor din creier să func­ţioneze normal, conform rezultatelor ultimului test efectuat pe acest aditiv. Acesta poate cauza dureri de cap, insomnii, dar şi atacuri de apoplexie. De asemenea, poate provoca atacuri de pa­ni­că. Aspartamul este utilizat în produsele care au puţine calorii, inclusiv băuturile nealcoolice şi guma de mestecat. A fost aprobat pentru utilizarea în produse în SUA şi în Uniunea Europeană în anul 1980. Studiile efectuate până în prezent susţin că aditivul nu este foarte periculos pentru consum.

 

FĂRĂ CONTAMINARE. Orezul modificat genetic (OMG) poate avea efecte negative asupra sănătăţii noastre dacă este răs­pân­dit accidental peste câmpuri cultivate în mod tradiţional, conform unui studiu realizat de o echipă de cercetători chinezi de la Universitatea Zhejiang. Aceştia susţin că prin această descoperire recoltele modificate genetic pot fi controlate mai bine pentru a se evita riscurile contaminării. Noua strategie de creare a OMG este de încredere şi ar putea fi o soluţie pentru dezvoltarea recoltei  utilizate ca bioreactoare pentru a produce proteine industriale şi farmaceutice.

×
Subiecte în articol: bun de consum