x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

25 Sep 2008   •   00:00

25 septembrie 2008:Cerealele şi legumele previn cancerul de colon, de sân şi ajută la menţinerea greutăţii normale a corpului.

 

Cereale şi legume
Cerealele şi legumele previn cancerul de colon, de sân şi ajută la menţinerea greutăţii normale a corpului. Mecanismul e simplu: cerealele şi legumele reprezintă o sursă de energie, prin aportul de glucide şi de fibre, ajutând la eliminarea compuşilor carcinogeni rezultaţi în timpul procesării hranei. Cerealele şi legumele contribuie la eliminarea estrogenilor, hormoni care facilitează dezvoltarea celulelor tumorale ale cancerului de sân. Persoanele care mănâncă zilnic cereale şi legume reuşesc, totodată, să reducă riscul de suprapoderalitate şi de obezitate, motiv pentru care aceste alimente sunt întâlnite în dietele de slăbit.


Struguri
Strugurii sunt un bun diuretic, datorită conţinutului important în potasiu (25-35 mg la 100 de grame de struguri) şi a “sărăciei” lor în sodiu. În acelaşi timp, strugurii au acţiune laxativă, asigurată de combinaţia dintre fructoză şi fibre. Dar strugurii sunt importanţi pentru valoarea lor nutriţională: 100 de grame de struguri furnizează 67 de calorii (apă – 81 g; proteine – 0,6 g; glucide – 15,5 g; lipide – 0,6 g; fibre – 0,7 g; potasiu – 250 mg; magneziu – 4 mg; fosfor – 16 mg; calciu – 19 mg; fier – 0,3 mg; vitamine B6 – 0,1 mg; vitamina C – 4 mg; vitamina E – 0,7 mg. Datorită valorii nutritive, strugurii sunt recomandaţi persoanelor anemice.


Fistic
Fisticul poate preveni apariţia bolilor de inimă datorită conţinutului ridicat de luteină, arată un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition. Luteina, care se găseşte în fistic şi în legumele verzi, este o substanţă antioxidantă care contribuie la scăderea nivelului de colesterol şi previne formarea cheagurilor de sânge în interiorul arterelor. Studiul efectuat pe un grup de 28 de persoane a demonstrat că nivelul colesterolului scade cu 12% în condiţiile adoptării unei diete sănătoase, care include consumul moderat de fistic. De asemenea fisticul s-a dovedit un aliment bun pentru persoanele la pre şi menopauză.

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă