PREA MULTĂ CAFEINĂ
Băuturile energizante au o foarte mare
cantitate de cafeină în compoziţie, motiv pentru care producătorii ar
trebui să specifice pe etichetă care sunt riscurile la care se expun
cei care optează pentru aceste tipuri de produse, susţin specialiştii.
Oamenii de ştiinţă avertizează că unele băuturi din această categorie
conţin echivalentul de cafeină a zece căni de cola. Îngrijorările vin
ca urmare a faptului că elevii şi studenţii consumă o cantitate din ce
în ce mai mare de băuturi energizante, motiv pentru care atenţia le
este foarte afectată şi, mai mult decât atât, unii deja au căpătat
dependenţă faţă de acestea. Problema mai derivă şi din faptul că
băuturile energizante pot avea efecte extrem de negative şi asupra
sistemului nervos, putând chiar provoca tulburări de comportament.
PREA MULTĂ CAFEINĂ
Băuturile energizante au o foarte mare cantitate de cafeină în compoziţie, motiv pentru care producătorii ar trebui să specifice pe etichetă care sunt riscurile la care se expun cei care optează pentru aceste tipuri de produse, susţin specialiştii. Oamenii de ştiinţă avertizează că unele băuturi din această categorie conţin echivalentul de cafeină a zece căni de cola. Îngrijorările vin ca urmare a faptului că elevii şi studenţii consumă o cantitate din ce în ce mai mare de băuturi energizante, motiv pentru care atenţia le este foarte afectată şi, mai mult decât atât, unii deja au căpătat dependenţă faţă de acestea. Problema mai derivă şi din faptul că băuturile energizante pot avea efecte extrem de negative şi asupra sistemului nervos, putând chiar provoca tulburări de comportament. (Nicoleta Catană)
TĂRG
Bucureştenii interesaţi de bio au ocazia astăzi şi duminică să cumpere brânzeturi, pâine şi produse de panificaţie, miere şi sucuri ecologice dacă dau o fugă la Festivalul “Sărbătoarea Cartierului”. Evenimentul este organizat de Teatrul Masca la sediul său din Cartierul Militari (Bulevardul Uverturii, nr 70-72). Bunătăţile fără chimicale vor fi aduse de producătorii eco Asociaţia Valea Asăului, Naturalia, Tremot Dobre şi Fiii şi Shalom Bio Food, care îşi vor avea “cartierul general” pe Strada Dealul Ţugulea, adiacentă Teatrului Masca. (F.Z.)
SPLENDA ÎNGRAŞĂ
Un consum prea ridicat din îndulcitorul Splenda, care conţine sucraloză, poate distruge bacteriile benefice din stomac. Acesta determină acumularea în greutate, avertizează Administraţia pentru Alimente şi Medicamente, după efectuarea unui studiu pe raţe în Statele Unite ale Americii. Situaţia este cu atât mai gravă, cu cât ingredientul se găseşte în aproximativ 4.000 de produse la nivel mondial. Compania producătoare din Statele Unite ale Americii s-a grăbit să afirme că temerile sunt nefondate, întrucât toate cercetările realizate până acum nu au scos la iveală decât faptul că îndulcitorul este sănătos şi deci nu există motive de îngrijorare. Acesta solicită repetarea testului şi contestă procedura prin care s-a ajuns la aceste rezultate. (N.C.)
AJUTĂ INIMA
Consumând o cantitatate moderată de ciocolată neagră vă expuneţi mai puţin la riscurile de a suferi de boli cardiovasculare (CVD), sugerează un studiu realizat în Italia. Efectele benefice pe care produsul le are asupra organismului nostru se datorează în principal flavonoizilor, care sunt nişte antioxidanţi hidrosolubili şi pot fi găsiţi în mod natural în fructe, legume, ceai şi vin. În urma cercetărilor, oamenii de ştiinţă au concluzionat faptul ca flavonoizii reduc incidenta anumitor boli cardio-vasculare, reduc incidenta cancerului şi a afecţiunilor degenerative legate de îmbătrânire. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (WHO), bolile care pot apărea ca urmare a dereglărilor inimii sunt atacurile de cord, infarcturile, hipertensiunea, toate provocând decesul a 30% din totalul cazurilor la nivel mondial, ceea ce face din CVD cel mai mare ucigaş la nivel mondial. (N.C.)