Pe termen scurt, face minuni. Dar pe termen lung, infometarea este profund daunatoare sanatatii. Cat despre stratul de tesut adipos, vom constata ca el nu prea s-a redus.
Sambata trebuie sa mergeti la o petrecere, dar rochia pe care v-ati cumparat-o in urma cu cateva luni nu va mai incape... Ce-i de facut? O rochie noua e cam scumpa, asa ca apelati la o solutie de criza: cateva zile de infometare inainte de petrecere si veti scapa de surplusul de kilograme. O asemenea "aventura" alimentara isi va arata consecintele mai devreme sau mai tarziu. In ultimii ani, dietele la moda au devenit un factor care favorizeaza obezitatea. "Infometarea ca strategie de a slabi este profund daunatoare. Este o forma grava de autoagresare, care duce la prabusirea sistemului imunitar. In plus, infometarea predispune la aparitia asa-numitului fenomen yo-yo. Acesta apare atunci cand incercam sa slabim in timp scurt prin diete restrictive, iar in momentul in care revenim la alimentatia normala luam in greutate mai mult decat am pierdut", ne atrage atentia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.Fenomenul yo-yo
Nu numai privarea de alimente conduce la aparitia fenomenului yo-yo, ci si dietele hipocalorice, care sunt tot o forma de infometare. Reducerea drastica a aportului caloric si apelarea la o dieta bazata in special pe fructe si legume nu este cea mai buna solutie pentru a avea o silueta de viespe la petrecerea de sambata seara. O asemenea dieta are numeroase carente, pentru ca fructele si legumele nu sunt echilibrate nutritional. Sunt bogate in vitamine, minerale, dar nu contin deloc proteine, consecinta fiind infometarea proteica. Specialistii ne avertizeaza ca infometarea presupune un risc foarte mare acela al oscilatiilor glicemice, care favorizeaza aparitia diabetului zaharat de tip II. In timp, diabetul atrage dupa sine bolile cardiovasculare, hipertensiunea. Infometandu-ne pierdem nearmonios din greutate si nu reducem depozitele de grasime. Dimpotriva, urmand o dieta restrictiva, pierdem in primul rand apa din organism, apoi masa musculara, ceea ce este foarte grav. Masa musculara redusa nu mai consuma energia pe care o primim prin alimente. Aceasta energie va fi stocata din ce in ce mai mult sub forma de grasimi. Exista chiar o teorie privitoare la acest fenomen: teoria "genei avare". "Se pare ca aceasta gena este mostenita din timpuri ancestrale, cand omul era vanator-culegator. Atunci cand omul gasea hrana, aceasta gena avea functia de a stoca sub forma de grasime energia din alimentele consumate. La cei care aleg sa se infometeze se declanseaza acest mecanism, iar organismul lor va lupta cu toate fortele sa acumuleze grasime. Si, oricat de putin am manca, stratul adipos se mentine", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Cel mai des se infometeaza adolescentele. Parerea proasta despre sine apare mai ales la fetele mai plinute, care exagereaza cu ideile despre dieta si restrictii alimentare. Pentru a scapa de kilogramele in plus, ele apeleaza la o dieta drastica si uneori la diuretice, fara sa constientizeze ca isi expun sanatatea unor riscuri grave, prin aport alimentar insuficient in perioada de crestere si prin eliminarea excesiva a calciului o data cu diureticele. In acelasi timp, adolescentele care incearca sa copieze asa-zisele standarde de frumusete de la colegele de clasa si pana la vedetele tv risca sa devina anorexice sau bulimice. In acest context, parintilor le revine rolul cel mai important. Ei trebuie sa le convinga pe fete ca nu tot ceea ce vad la tv sau cred colegii in privinta siluetei este si bine. OSTEOPOROZA. Prof. dr. Gh. Mencinicopschi ne atrage atentia ca la originea osteoporozei stau de multe ori "aventurile" alimentare din adolescenta. Daca nu primeste necesarul de calciu in aceasta perioada critica, adolescenta nu va ajunge in jurul varstei de 30 de ani la densitatea osoasa normala. Dupa aceasta varsta, masa osoasa incepe sa descreasca, mai rapid sau mai putin rapid, in functie de alimentatie, de stil de viata. De aceea, osteoporoza apare mai devreme la unele femei si mai tarziu la altele.
SFATUL MEDICULUI
|
"Infometarea ca baza a unui regim de slabire este periculoasa. Pe de alta parte insa, infometarea temporara de tip post are o justificare stiintifica. Postul este o perioada in care avem ocazia sa ne debarasam de excesul de proteine animale, de grasimi, glucide. Acesta nu presupune doar un regim lipsit de alimente de dulce (proteine, grasimi animale), ci si o dieta echilibrata. Postul este un prilej de a ne fortifica si reechilibra organismul. Putem sa tinem post si sa ne castigam un plus de sanatate", precizeaza prof. dr. Gh. Mencinicopschi.
|
STIRI
|
MERE. Persoanele care au gastrita hiperacida sau dischinezie biliara nu au voie sa consume mere acre, pentru ca aceste fructe le-ar creste si mai mult aciditatea gastrica. Acesti bolnavi isi pot permite insa sa manance mere dulci. Cercetatorii americani au descoperit ca doua mere pe zi scad nivelul colesterolului cu 16%. De aceea, daca nu aveti probleme cu stomacul, puteti face o cura cu mere pentru scaderea colesterolului. Actiunea hipocolesterolemianta se datoreaza fibrelor alimentare un mar de marime medie contine 3,5 g fibre (mai mult de 10% din ratia zilnica).
Citește pe Antena3.ro |